Vágólapra másolva!
Egervári Sándor szövetségi kapitány a magyar labdarúgó-válogatott telki edzőtáborában azt mondta, sajnálja, hogy három, korábban már bevált csatárára sem számíthat sérülés miatt a Luxemburg és a San Marino elleni mérkőzéseken, egyúttal megindokolta, hogy miért döntött a Szabics Imre, Németh Krisztián, Tököli Attila hármas meghívása mellett. A Videoton gólkirályát, André Alvest jó játékosnak tartja, de nem foglalkozik vele, mert a brazil támadó szeretne ugyan válogatott lenni, de nem magyar állampolgár.

"Sajnos mind a három támadó, aki rendelkezésünkre állt, megsérült, így olyan játékosokat kellett keresnünk, akiknek megfelel a stílusuk és a felkészültségük a válogatott számára, ezért választottuk Szabics Imrét és Németh Krisztiánt a már korábban is kipróbált Tököli Attila mellé" - nyilatkozta a labdarúgó-válogatott telki összetartásán Egervári Sándor szövetségi kapitány, aki sérülés miatt Szalai Ádámra, Rudolf Gergelyre és Priskin Tamásra sem számíthat - legalább - a csapat következő két mérkőzésén.

"Többen mondják, visszalépés, hogy idősebb játékosok kerültek vissza, de ezzel én nem értek egyet, mert a csapatépítés mellett eredményességben is gondolkodnunk kell" - tette hozzá Egervári.

Többen meglepődtek az egyszeres válogatott Németh Krisztián meghívásán, akit a görög bajnok Olimpiakosz január végén kölcsönadott a Volosznak. A végül az alapszakaszban a bravúros negyedik helyet elért együttesben a 22 éves magyar légiós szerdáig mindössze háromszor volt kezdő (hatszor be-, háromszor lecserélték), és 297 perc alatt egy gólt szerzett. Szerda este a PAOK elleni, 5-1-re elveszített görög Bajnokok Ligája-osztályozón ismét a kezdőbe került, de - egyelőre ismeretlen okok miatt - már a 39. percben lecserélték, és helyére a korábbi válogatott védő Szélesi Zoltán állt be.

A kapitány emlékeztetett: Németh éveken keresztül meghatározó tagja volt a korosztályos válogatottaknak, az U20-as világbajnokságon a bronzérmes magyar csapat egyik legjobbja volt, és a külföldi szakemberek is elismerően beszélnek róla. "Szeretnénk a tehetséggondozás céljából a segítségére lenni, de abban is, hogy utolérje magát, mert nem mondhatunk le egyetlen olyan tehetségről sem, aki többször is felhívta már magára az európai szakemberek figyelmét" - érvelt a támadó behívása mellett.

Egervári szerint Németh eddig kevés lehetőséget kapott a válogatottban, de jót tehet neki, ha a válogatott rutinosabb játékosai tanácsokkal láthatják el a pályán belül és kívül. "Úgy gondolom, hogy értékes lehet a számára, ha leül olyan futballistákkal beszélgetni, mint Hajnal Tamás vagy Gera Zoltán, akik felidézhetik neki az elmúlt évtizedek állomásait. De mondhatnám Koman Vladimir is, aki a legjobb barátja, 15 éves koruktól kezdve ők voltak a magyar korosztályos csapatok meghatározó játékosai, és együtt sokat segíthetnek a felnőttválogatott előre menetelében is."

Forrás: AFP
Németh Krisztiánt két éve beválasztották az U20-as vb All-Star-csapatába

A Videoton brazil csatára, a 24 találattal NB I-es gólkirályi címet nyert André Alves az [origo]-nak többször is mondta már, hogy szeretne magyar válogatott lenni. Megkérdeztük Egervári Sándort, hogy mit szólna ahhoz, ha a támadó is a rendelkezésére állna. "Nem véletlenül lett gólkirály, jó játékosnak tartom, de jelen pillanatban nem magyar állampolgár."

A Magyar Labdarúgó Szövetség 2020-ig szóló terve szerint a válogatottnak kilenc éven belül három nagy világversenyre is ki kell jutnia. A kapitánynál arról is érdeklődtünk, hogy kudarcnak számítana-e, ha csak egy eseményre jutna ki a csapat: "Ez nem a szakmai stáb, hanem az elnökség célkitűzése, természetesen szeretnénk megfelelni az elvárásoknak" - hangzott a diplomatikus válasz.

A jövő pénteki ellenfélről, Luxemburgról a szakember azt mondta: nem lesz könnyű ellenfél, mert legyőzte Szlovákiát, és Romániában is vezetett, de ettől függetlenül mindenképpen győzelemmel szeretne a válogatott felkészülni a négy nappal későbbi, június 7-ei, San Marino elleni Eb-selejtezőre.