Vágólapra másolva!
A szezon méltó zárása lehet a szombati Bajnokok Ligája-döntő, amelyen Európa jelenlegi két legjobb futballcsapata méri össze erejét. A Manchester United angol, a Barcelona spanyol bajnok lett, mindkettő rendkívül magabiztosan masírozott a fináléba, és a statisztikák alapján is ez a két együttes emelkedett ki a BL idei mezőnyéből.

A fogadóirodáknál az idény kezdetén a Bajnokok Ligája legnagyobb esélyesének a Barcelona számított, de a Manchester United is ott volt negyedikként az élmezőnyben a Real Madrid és a Chelsea mögött. A bukik nem számoltak rosszul, hiszen a madridiakat éppen a Barca, a londoniakat pedig a MU ütötte ki, és így aztán nem is kérdéses, hogy Európa jelenlegi két legjobb csapata játssza a finálét.

Manchesteri menetelés

Ráadásul mindkét résztvevő kifejezetten simán jutott be a döntőbe. A Manchester United az egyenes kieséses szakaszban hat mérkőzéséből ötöt megnyert, egyedül a legelső, Olympique Marseille elleni nyolcaddöntőn játszott döntetlent.

A manchesteri drukkereknek tavasszal szinte egyáltalán nem kellett izgulniuk, egyedül az OM ellen volt néhány rázósabb percük, amikor is az Old Traffordon 2-0-s vezetésnél Wes Brown a 82. percben a saját kapujába talált. Ekkor a franciáknak csak egyetlen gólra lett volna szükségük a továbbjutáshoz, és a hátralévő tíz percben a hazaiak kifejezetten idegesek voltak, ám a Marseille erejéből néhány beívelésnél többre nem futotta.

Innentől kezdve a MU könnyen vette az akadályokat, hiszen a Chelsea-t és a Schalkét is oda-vissza verte. Ilyen magabiztos menetelésre pedig a BL-ben utoljára tíz éve volt példa: a 2000-2001-es szezonban a Bayern München az egyenes kieséses szakaszban mindegyik mérkőzését megnyerte, de az akkor csupán négy összecsapást jelentett.

A manchesteriek most egymás után öt meccset nyertek az egyenes kieséses szakaszban, és ilyen bravúrt utoljára a Borussia Dortmund hajtott végre az 1996-97-es szezonban, amikor is a negyed- és az elődöntő két-két találkozója után a fináléban is győzni tudott.

A legjobb támadósor a legjobb védelem ellen

A Barcelona útja ennyire nem volt sima, de azért a katalánok fanatikusai sem rágták le a körmüket. Az elődöntőben a Real Madrid elleni idegenbeli 2-0-s diadal után a hazai 1-1-es döntetlen nem volt túl izgalmas, előtte pedig a Sahtar Donecket kétszer is megverte a csapat, a Camp Nouban 5-1-re.

A legnagyobb izgalom az Arsenal elleni párviadal során volt, hiszen az angolok Londonban 2-1-re nyertek, és idegenben is gólt szereztek. Arsene Wenger együttese egészen a 69. percig továbbjutásra állt Barcelonában, az utolsó 20 percben pedig csak egyetlen gólt kellett volna szereznie ahhoz, hogy kiverje Lionel Messiéket. A hajrában Nicklas Bendtner előtt ott is volt a lehetőség, de a dán támadó ziccerben nem találta el jól a labdát, így a Barcelona végül 4-3-as összesítéssel jutott tovább.

A fenti eredmények is mutatják, ami az általános vélekedés (leszámítva talán a Real Madrid híveit), miszerint valóban a jelenlegi két legjobb együttes játssza a finálét a Wembleyben.

Mindezt a számok is alátámasztják: az aktuális kiírásban a Barcelona szerezte a legtöbb gólt, szám szerint 27-et, soraiban játszik a torna gólkirályjelöltje is Messi személyében, aki 11 találatnál jár. A Manchester United ugyanakkor a legkevesebb gólt kapta, kapuját csupán négy alkalommal tudták bevenni 12 összecsapáson, ami egészen elképesztő adat.

A kapura lövések tekintetében a Barcelona áll az élen (holtversenyben a Real Madriddal), a MU a harmadik; a labdabirtoklási ranglista elején pedig szintén a katalánok állnak, de mögöttük a Manchester következik. Arról nem is beszélve, hogy mind a két egyesület megnyerte hazája bajnokságát, márpedig az angol, illetve a spanyol ligát a világ két legerősebb bajnokságaként tartják számon.

A várható kezdőcsapatok:
Barcelona: Valdés - D. Alves, Piqué, Puyol, Abidal - Xavi, Busquets, Iniesta - Pedro, Messi, Villa
MU: Van der Sar - Fábio, R. Ferdinand, Vidic, Evra - Valencia, Carrick, Giggs, Park - J. Hernández, Rooney



www.global-soccer.eu

Ha elolvasta a cikket, töltse ki az [origo] focikvízét is, és nyerjen válogatott sporteszközöket!