Vágólapra másolva!
Johann Cruyff, a holland labdarúgás korszakos alakja is bekerült a bajnok Ajax Amsterdam új összetételű igazgatótanácsába. A korábbi klasszis 1987 óta semmilyen hivatalos pozíciót nem tölt be a klubnál, ennek ellenére eddig is jelentősen befolyásolta az Ajax mindennapjait.

A vb-ezüstérmes játékos és BEK-győztes edző a hírek szerint konkrét tervekkel érkezik vissza egykori klubjához, melyet szeretne megújítani, s visszavezetni korábbi sikereihez.

A hatvannégy éves szakember ugyanakkor még nem tette közzé elképzeléseit. Az AP hírügynökség jelentése szerint Cruyff a hétfői választáson nem volt jelen, és egyelőre nem kommentálta a döntést.

Cruyff 1987 óta nem töltött be hivatalos pozíciót a klubnál - leszámítva, hogy február óta tanácsadóként alkalmazzák - ennek ellenére véleményét Hollandia-szerte szinte szentírásként kezelik, így komoly hatást gyakorolt velük az Ajax sorsának alakulására.

Március közepén egy tízoldalas tervezetet készített az Ajax átalakításáról, amelynek hatására a teljes igazgatótanács lemondott, a most kinevezett új vezetők az ő helyükre érkeznek Cruyffal az élen.

Cruyff mellett többek között Edgar Davids, az 1995-ös Bajnokok Ligája-győztes Ajax tagja is bekerült a vezető testületbe.

Cruyffnak jelenleg is heti rovata van az El Periodico de Catalunyánál, amelyben gyakran rendkívül éles hangot üt meg, ezért vannak, akik már előre rettegve várják a cikkek megjelenését. Ezekben az Ajax mellett a Barcelona - melynek kispadján legnagyobb sikereit érte el - együttesének is rendszeresen szakmai tanácsokat ad.