Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott nagyon sok helyzetet elpuskázott, de végül így is simán, 3-0-ra győzött a FIFA világranglistáján sereghajtó San Marino otthonában az Európa-bajnoki selejtezők E csoportjában. Svédország egy meccsel kevesebbet játszva továbbra is három ponttal vezet a magyarok előtt, miután 5-0-ra kiütötte Finnországot.

Európa-bajnoki selejtező, E csoport:
San Marino - Magyarország 0-3 (0-1)
Serravalle
v.: Radovanovic (montenegrói)
San Marino:
A. Simoncini - F. Vitaioli (Della Valle, 46.), Vannucci, Benedettini, Cervellini, A. Della Valle - M. Vitaioli, Bollini (Bacchiocchi, 80.), Marani (Berretti, 64.), Mazza - Selva.
Magyarország: Király - Vanczák, Juhász, Lipták (Pintér, 87.), Laczkó - Koman, Elek, Hajnal (Czvitkovics, 71.), Dzsudzsák - Németh, Szabics.
gól: Lipták (41.), Szabics (49.), Koman (83.)
sárga lap: Cervellini (29.), Della Valle (73.), Berretti (75.), illetve Juhász (17.), Vanczák (64.)

A tavalyi 8-0-s sikerben már csak azért sem lehetett igazán bízni, mert a magyar csapat akkori hat góljának a három szerzője, az egyaránt alapembernek számító Gera Zoltán, Szalai Ádám és Rudolf Gergely is hiányzott.

A 4-4-2-es taktikával kezdő válogatott rögtön nekiesett az ellenfélnek, és sorra dolgozta ki a helyzeteket, de - az első félidőben - a befejezésekbe mindig hiba csúszott. Többször is ordító helyzetekben hibáztak a magyarok, Németh Krisztián például egymaga legalább három gólt szerezhetett volna (a kapufája legalább látványos volt), de a többi támadó is mindhiába próbálkozott, Szabics Imre két lesgólig jutott.

San Marino nagyon sokáig - persze a szerencsének is köszönhetően - jól állta a sarat, mi több, egy fejessel és egy távoli kísérlettel még gólhelyzetbe is került. A vezető magyar találatot sokatmondóan egy védőnek sikerült megszereznie, Lipták Zoltánt talán nem zavarta a túlzott gólkényszer, így higgadtan lőtt egy Dzsudzsák-szöglet után a hazaiak kapujába.

Forrás: AFP
Dzsudzsákra nem lehetett panasz, végig lendületesen és pontosan játszott

A második félidőben aztán - egy remek Dzsudzsák-Szabics koprodukció végén - hamar növelte előnyét a magyar csapat, amitől túlságosan is megnyugodott, ezért jó ideig sokkal kevesebb helyzetet dolgozott ki. Olyannyira, hogy San Marino majdnem szépített egy fejessel.

A meccs utolsó negyedében ismét egyre több volt a magyar akció, a hazaiak fáradni kezdtek, és ezt kihasználva Koman egy távoli, megpattanó lövéssel végül simává tette a magyar győzelmet.

Forrás: AFP

Ez a játék és helyzetkihasználás szinte biztos, hogy kevés lesz a finneket 5-0-ra kiütő svédek ellen, igaz, a szeptember 2-ai meccsen újra játszhat majd Gera Zoltán és Rudolf Gergely.

"Tudtuk, hogy egy zárt csapattal találjuk majd magunkat szembe" - nyilatkozta a Sport TV-nek a mérkőzés után Juhász Roland, a magyarok csapatkapitánya. "Az első félidőben is megvoltak a helyzeteink, több góllal kellett volna vezetnünk. Jól kezdtük a második félidőt, aztán már az történt a pályán, amit mi szerettünk volna. Egy ilyen meccs csak addig nehéz, ameddig az első gólt meg nem szerezzük." A védő hozzátette: bosszús a sárga lap miatt, mert szerinte nem volt jogos, így viszont ki kell hagynia a svédek elleni meccset.

"Elégedett vagyok a csapat játékával, az ellenfélnek nem volt komoly lehetősége" - értékelt Egervári Sándor szövetségi kapitány. "Lényegesen több gólhelyzetet sikerült kialakítanunk, mint a Luxemburg elleni pénteki összecsapáson, de az utolsó passzokban sokszor hibáztunk. Természetesen a svédek más játékerőt képviselnek, de ellenük is reménykedem egy jó eredményben."

A csoport állása:
1. Hollandia 18 pont (6 meccs, 21-5)
2. Svédország 15 (6 meccs, 20-6)
3. Magyarország 12 (7 meccs, 18-13)
4. Finnország 6 (6 meccs, 11-11)
5. Moldova 6 (6 meccs, 7-9)
6. San Marino 0 (7 meccs, 0-33)

Online közvetítés >>