Vágólapra másolva!

Foci-Eb 2012: autópálya- és repülőtérgondok Lengyelországban

Történt előrelépés a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság előkészületeiben, de az elmaradás több területen olyan jelentős, hogy ez veszélyeztetheti a rendezvény zavartalan lebonyolítását - állapította meg kedden nyilvánosságra hozott jelentésében a lengyel Legfelsőbb Ellenőrzési Kamara (NIK).

A magyar Állami Számvevőszéknek megfelelő lengyel intézmény már több jelentést készített az Eb-vel összefüggő infrastrukturális beruházások menetéről. A legfrissebb vizsgálat szerint a stadionok bizonyosan elkészülnek időben, bár közülük néhánynak az építésénél jogi problémák merültek fel, a varsói és gdanski stadiont pedig késve fogják átadni.

A legkomolyabb gondok - és ez nem meglepetés - az útépítéseknél merülnek fel. A lengyel-ukrán közös rendezésű Eb-ig nem sikerül átadni többek között az A1-es és A4-es autópályák hét kulcsfontosságú szakaszát, és nem készülnek el az A18-as autópálya egyes szakaszai, valamint több gyorsforgalmú út sem. Végeredményben több mint 403,9 km út fog hiányozni az eredetileg tervezett autópálya-hálózatból.

A hiányzó autópályák alternatíváját jelenthetné a vasút, különösen a Varsó és másfelől Wroclaw, illetve Poznan és Gdansk közötti neuralgikus viszonylatokban, de itt is gondok vannak, különösen a pályaudvari infrastruktúra miatt - mutat rá a jelentés. Komoly lemaradás van a varsói Zachodnia (Nyugati) és a poznani Glówny (Fő-) pályaudvar építésében, valamint a varsói Stadion pályaudvar korszerűsítésében.

A varsói Zachodnia pályaudvarral, amely az északi és keleti irányú vonatok végállomása, egyben nemzetközi és hazai átszállóhely, bizonyosan nem készülnek el az Eb kezdetéig. A varsói Wschodnia (Keleti) pályaudvar átépítéséhez is hiányoznak a pénzügyi források. Ami a repülőtereket illeti, a korszerűsítés a tervek szerint halad, kivéve Poznant, ahol nagy a kockázata annak, hogy nem fejeződik be az Eb kezdetéig.

A jelentés arra is rámutat, hogy az idei költségvetésben nincs elegendő forrás az Eb biztonságának szavatolására. Ez sem új probléma, Adam Rapacki miniszterhelyettes már néhány hete szólt erről.

A NIK hamarosan megkezdi következő vizsgálatát, amely többek között az A2-es autópálya két, a kínai COVEC cég által kivitelezett, minden jel szerint kudarcba fulladt szakasza építésének körülményeit vizsgálja meg tüzetesen.