Vágólapra másolva!
Az Anzsi Mahacskala labdarúgócsapatába tartó Dzsudzsák Balázst tucatnyi klub szerette volna leigazolni az elmúlt hónapokban, és a dagesztáni klubbal szemben olyan sztárklubok nem jártak sikerrel, mint a Liverpool, a Juventus, a Lille vagy az Atlético Madrid. Pedig a csapat és a bajnokság ereje alapján mindegyik előrelépés lehetett volna, ráadásul a Lille-ben és a Juventusban helye is lett volna. Igaz, az olaszok kritizálták Dzsudzsákot azért, mert keveset védekezik.

Dzsudzsák Balázst már a téli átigazolási szezonban is számos európai sztárcsapat vitte volna, de a magyar válogatott szélsője 2015-ig szerződést hosszabbított klubjával, a holland PSV Eindhovennel. Vörösbaranyi József, a játékos menedzsere egy februári interjúban az [origo]-nak azt mondta, hogy a legkomolyabb érdeklődést a francia Lille, az angol Liverpool, az olasz Juventus és a német Wolfsburg mutatta.

Dzsudzsák régi szerződésében szerepelt egy 12 millió eurós kivásárlási záradék, vagyis amelyik klub megadja ezt pénzt, az elkezdhet tárgyalni a játékossal. Csupán a Lille lett volna hajlandó kifizetni az összeget, a Liverpool, a Juventus és a Wolfsburg ajánlata elakadt 10 milliónál. "Gondolkodási időt kértem, nem akartam már most aláírni. De ha most a klubváltás mellett döntök, akkor a választásom a Lille-re esett volna. A franciák amúgy továbbra is szeretnék, ha a nyáron hozzájuk csatlakoznék" - mondta Dzsudzsák az [origo]-nak február elején.

A Lille BL-főtáblásként sem járt sikerrel

A franciák valószínűleg a 20 éves Eden Hazard pótlására szemelték ki Dzsudzsákot. A belga tehetséget már a télen is vitte volna több nagy klub, akkor még nem ment, a nyáron az Arsenalban, a Liverpoolban vagy a Real Madridban köthet ki. A Lille megnyerte a francia bajnokságot, vagyis a főtáblán kezdi a Bajnokok Ligáját, ez mindenképpen előrelépés lett volna a PSV-hez képest.

A német Wolfsburg a bennmaradásért vívott élet-halál harcot a Bundesligában. Az Edin Dzeko eligazolásáért kapott milliókból azonban nem voltak hajlandóak a télen annyit adni Dzsudzsákért, amennyit a PSV kért.

Korábban a spanyol Atlético Madrid érdeklődéséről is hallani lehetett, főleg amikor elhagyta a klubot a Törökországba igazolt Simao Sabrosa. "Nagyon motivál, hogy olyan sztárcsapatokkal hoznak hírbe, mint a Juventus vagy az Atlético Madrid, de nem élem bele magam semmibe, csak focizni akarok" - nyilatkozta a Blikknek Dzsudzsák, de áprilisban a jövőbeli terveiről már így fogalmazott az MTI-nek: legszívesebben a Primera Divisiónban futballozna.

Spanyolország volt az álom

"Spanyolország fantasztikus lenne, már korábban is mondtam, hogy ez az álmom. Ugyanakkor csak azért, hogy a kispadot melegítsem, vagy még a keretben se legyek, nem lenne okos döntés eligazolni." Valóban nehéz dolga lett volna a fővárosiaknál, hiszen Simao távozása után is maradt pár balszélső a csapatban, José Antonio Reyes és Fran Mérida egyaránt megjárta már az Arsenalt, az előbbi spanyol válogatott, és 12 millió euróra taksálja a Transfermarkt.de nevű, átigazolásokkal foglalkozó oldal, az utóbbi pedig 21 éves, és nagy tehetségnek tartják.

Tavasszal Vörösbaranyi a Digi Sport Reggeli Start című műsorának azt nyilatkozta, Dzsudzsák átigazolásánál több dolgot is figyelembe kell venni: mely klubok érdeklődnek iránta, a futballista játékstílusának melyik bajnokság felel meg a legjobban, és persze az árat. A műsorban a Juventus és az ukrán Dinamo Kijev érdeklődését is elismerte a menedzser.

Dzsudzsák stílusáról sokat tud mesélni egyik legnagyobb riválisa, az Ajax jobbhátvédje, Gregory van der Wiel is, aki a magyar-holland Eb-selejtező után nyilatkozott az [origo]-nak. "Szeretek Balázs ellen játszani, mert kétségtelen, hogy nagyon jó támadó, de néha egyáltalán nem védekezik." Ezt Oroszországban elnézhetik neki, Angliában viszont kevésbé, így talán nem meglepő, hogy Luis Suárez leigazolása után már ritkábban lehetett hallani a Liverpool érdeklődéséről. Ugyanakkor az Everton és a Newcastle nevét bedobták az angol lapok tavasszal, és kétségtelen, hogy Dzsudzsák erősítés lehetett volna a két klubnak, de a nemzetközi kupaszereplés ezekkel a csapatokkal távolinak tűnhet.

A Juventusnak fontosabb volt, mennyire használható védekezésben

A Juventus már régóta érdeklődött Dzsudzsák iránt, több mérkőzésen is megfigyelték, ráadásul a bal oldali középpályás hiányposzt a torinóiaknál, hiszen Claudio Marchisio inkább középen, míg a két szélen egyaránt bevethető Simone Pepe és Jorge Martínez inkább a jobb oldalon érzi otthon magát. Dzsudzsáknak jó esélye lett volna, hogy állandó helye legyen a csapatban, azonban az olaszoknak is feltűnt, hogy a magyar játékos kevésbé veszi ki részét a védekezésből, Giuseppe Marotta, a torinóiak sportigazgatója meg is jegyezte, hogy Dzsudzsák taktikailag nem elég fegyelmezett az olasz bajnoksághoz. A Juventus végül leigazolta a svájci Reto Zieglert a kiesett Sampdoriából, aki ugyan balhátvéd, de előszeretettel lép fel a támadásokhoz.

Forrás: AFP

Az ukrán Dinamo érdeklődése után jöttek képbe az orosz csapatok, először az ezüstérmes és szintén biztos BL-induló CSZKA Moszkva, amely a többek között a Wolfsburg, Sevilla, Manchester City és PSG által megfigyelt japán Honda Kejszuke utódját keresi, majd pár héttel ezelőtt az Anzsi Mahacskala, amely kedden minden klubnál közelebb került Dzsudzsák leigazolásához.

A német Hamburg is próbálkozott még a napokban, de csak ötmilliós ajánlatban gondolkodtak - egy Elia-Dzsudzsák csere lehetősége is felmerült -, hátha rábólintanak az anyagi gondokkal küzdő eindhoveniek, de a PSV pénztárcája hamarosan kidagadhat, ha belekerül a Dagesztánból sajtóhírek szerint érkező 14 millió euró.