Vágólapra másolva!
Az egyetem után hat évvel már saját bankja volt, a Chelsea-tulajdonos Abramovics barátja, az orosz dumában és a cselgáncsban pedig egyaránt Putyin követője a Dzsudzsák Balázs játékjogát nemrégiben négy évre megvásárló Szulejman Kerimov. A Dagesztánban Bajnokok Ligája-szereplésre esélyes csapatot összevásároló üzletember-politikus korábban súlyos égési sérüléseket szenvedett a Ferrarijában, és bár kínosan ügyel rá, hogy a magánélete ne kerüljön a nyilvánosság elé, ez nem mindig sikerül neki.

Az, hogy a nemrégiben Dzsudzsák Balázst is szerződtető Anzsi Mahacskala a középmezőnyben szerénykedő együttesből élcsapattá vált az orosz bajnokságban, elsősorban új tulajdonosának, Szulejman Kerimovnak köszönhető, aki januárban vette meg a klubot, és azóta eurómilliókat költött arra, hogy versenyképes legyen. Nem véletlen, hogy Kerimov éppen most döntött úgy, hogy támogatja szülőföldjének futballcsapatát. Az orosz állam geopolitikai szempontból nagyon fontosnak tartja, ezért igyekszik többféle módon segíteni az észak-kaukázusi régiót, hogy a térséget elfogadtassa az orosz közvéleménnyel - és ebben benne van a helyi oligarchák szolid ösztökélése arra, hogy pénzüket helyben költsék el.

Hét évvel az egyetem után már saját bankja volt

Márpedig Kerimovnak kifejezetten sok pénze van. A 45 éves, dagesztáni születésű üzletember magánvagyonát 7,8 milliárd dollárra becsülik, a Forbes magazin szerint jelenleg ő a világ 118. leggazdagabb embere. Több más orosz oligarchához (a szoros politikai kapcsolatokkal rendelkező üzletembereket hívják így Oroszországban) hasonlóan ő is az 1990-es évek közepén alapozta meg vagyonát. Miután 1989-ben végzett a Dagesztáni Állami Egyetem (amelyet akkor még Lenin nevét viselte) pénzügyi és számviteli szakán, az Eltav nevű, mikroelektronikai termékeket gyártó vállalatnál volt közgazdász, majd pedig igazgatói asszisztens.

Hamarosan aztán Moszkvába került, ahol az Eltavot képviselte a Fedprombank nevű befektetési bankban. Kerimov a szintén dagesztáni Magomedtagirov Abdulbaszirov segítségével (aki az Állami Élelmezési Vállalat vezetőjeként félmilliárd dollár felett rendelkezett, az összeget a Mezőgazdasági Minisztériumtól kapta) 1996-ra felvásárolta a Fedprombank részvényeit. Abdulbaszirovot nem sokkal később sikkasztás miatt elítélték, de Kerimov neve az ügyben nem szerepelt - derül a Forbes magazin orosz kiadásának 2006 júniusi számából.

A bíróságot elkerülte, a dumába bekerült

A vezetése alatt álló Fedprombank 1996-ban megszerezte a Vnukovo Airlines légitársaságot a Roszaviakonzorcium nevű cégen keresztül, amelyben két dagesztáni társa volt: Ibrahim Szulejmanov és Tatevosz Szurinov. Hat évvel később mind a ketten bíróság elé kerültek egy másik ügy miatt, de ekkor már hivatalosan semmilyen kapcsolatban nem voltak Kerimovval, aki még 1998-ban kiszállt az időközben veszteségessé váló Vnukovo Airlinesból.

1998-ban ötvenmillió dollárért részesedést vásárolt a Nafta-Moszkvában, amely az egykori szovjet olajcég, a Szojuznyeftyekszport utódja volt. Az ukrán Lpl.org.ua weboldal adatai szerint az ügyletben a Transznyefty elnöke, Dmitrij Szaveljev segítette. A következő évben Kerimov 100 millió dollárért megvette a Transznyefty 20 százalékát, amelyet aztán fél évvel később négyszázmillióért vásároltak vissza tőle. Ebből az összegből már a Nafta-Moszkva teljes tulajdonjogát megszerezte, a cég 1999-ben lett százszázalékosan az övé .

Ugyanebben az évben bekerült az orosz parlament alsóházába is mint a Zsirinovszkij-féle Oroszországi Liberális-Demokrata Párt képviselője.

A Chelsea és Arsenal tulajdonosával üzletelt

Kerimov ebben az időszakban került üzleti kapcsolatba a Chelsea-tulajdonos Roman Abramoviccsal, akivel együtt felvásárolta Andrej Andrejev üzletember érdekeltségeit (Avtobank, Ingoszsztrah, Nosta Steel). A Vedomosti nevű orosz hetilap 2008-os cikke szerint Andrejev azt állította, hogy megfenyegették őt egy azeri maffiafőnökön, Radik Hamzajeven keresztül. Mivel a cégeket Cipruson jegyezték be, Andrejev ott próbált jogorvoslatot keresni, ám az ügy nem jutott el a bírósági szakaszig.

A Nafta hamarosan megvált a szóban forgó cégektől, a vevő pedig nem más volt, mint Aliser Uszmanov, aki jelenleg az Arsenal résztulajdonosa.

Kerimov ezt követően kifejezetten jól forgatta vagyonát, hiszen a Gazpromba, illetve a Szberbankba fektetett be - előbbiben 4,5 százalék, utóbbiban pedig 6 százalék részesedést szerzett. Hiába érték gyakran vádak állítólagos visszaélésekről, a parlamenti mentelmi jog védelmet nyújtott számára. Időközben belépett Vlagyimir Putyin egykori elnök pártjába, az Egységes Oroszországba, és immár ezen párt tagjaként került be a duma felsőházába Dagesztán képviselőjeként 2007-ben. Politikai ténykedéséről azonban nem sokat lehet tudni, a parlamenti archívumok szerint egyetlenegyszer sem szólalt fel sem az alsó-, sem pedig a felsőházban.

Forrás: AFP

"Ne üsse bele az orrát az üzleti ügyeibe!"

Egy angol oknyomozó újságíró, John Helmer 2009 novemberében megpróbálta felhívni Kerimov irodáját, de a telefont senki sem vette fel. Az újságíró nem adta fel, és sikerült megszereznie Kerimov titkárának, Alekszej Kraszovszkijnak a mobilszámát, aki annyit mondott, hogy főnöke rendszeresen és aktívan részt szokott venni a felsőház pénzügypiaci bizottságának ülésein. Amikor az újságíró megkérdezte, hogy az üzletember tevékenysége miben merül ki, Kraszovszkij a riporter szerint annyit válaszolt: "Ne üsse bele az orrát Kerimov üzleti ügyeibe!"

Az énekesnő, a balerina és a műsorvezető

Karriertörténete nem sokban különbözik a korszak orosz milliárdoséitól, azonban Kerimov nagyon ügyelt arra, hogy a magánélete ne szerepeljen állandóan a bulvárlapok címoldalán.

Ez nem lehetett egyszerű, hiszen a felesége egy ismert orosz énekesnő, Natalja Vetliszkaja, akitől három gyermeke is született. A pletykalapok szerint feleségét egyszer a híres balerinával, Anasztaszja Volocskovával csalta meg, és a két nő egy étteremben kis híján össze is verekedett egymással.

2006-ban azért került be a hírekbe, mert Franciaországban a Ferrariját vezetve autóbalesetet szenvedett, az utasa pedig a grúz származású televíziós műsorvezető, Tina Kandelaki volt. Míg a nő gyakorlatilag karcolás nélkül megúszta az esetet, addig Kerimov súlyos égési sérüléseket szenvedett, helikopterrel szállították egy belgiumi kórházba, amely kifejezetten ilyen sérülésekre specializálódott. Az esetet követően Kerimov egymillió eurót adományozott a Pinocchio nevű alapítványnak, amely égési sérült gyermekek gyógykezelését segíti. Jótékonysági tevékenysége azonban nem merül ki ennyiben, 2007-ben svájci székhellyel saját alapítványt hozott létre nehéz helyzetben lévő emberek megsegítésére.

Forrás: AFP

Róma helyett Mahacskala

A sportból korábban elsősorban a küzdősportok érdekelték, Putyinhoz hasonlóan amatőr cselgáncsozó, és jelenleg is tagja az Orosz Birkózószövetség elnökségének. Egy időben a nehézsúlyú orosz ökölvívót, Szultan Ibragimovot is támogatta, aki 2008 októberében Vlagyimir Klicsko ellen bokszolhatott az egyesített világbajnoki övért - ám vereséget szenvedett.

Ezenkívül 1999 és 2007 között az orosz parlament testnevelési, ifjúsági és sportbizottságának volt az alelnöke, és a német futballszaklap, a Kicker információi szerint a Szaturn Ramenszkoje futballklubnál is volt érdekeltsége. Ezt alátámasztja, hogy az Anzsi bázisa éppen a Szaturn moszkvai sportközpontjában van. Olasz források szerint 2004-ben érdeklődött az AS Roma iránt - az ötletet állítólag barátjától, Roman Abramovicstól kapta. A felek végül a tárgyalásokig sem jutottak el, így Kerimovnak 2011-ig nem sok köze volt a labdarúgáshoz.

www.global-soccer.eu