Vágólapra másolva!
Tizenhat ismert líbiai labdarúgó és egy vezetőedző elszökött Tripoliból, és a felkelők mellé állt - adta hírül a BBC.

A dezertőr sportolók között van a válogatott négy játékosa - élükön a nemzeti tizenegy kapusával, Dzsuma Gtattal -, valamint az első ligás tripoli csapat, az al-Ahly vezetőedzője, Abdel ben Issza. Mint elmondták, "átverekedték magukat" a frontvonalakon addig a lázadók kezén lévő hegyvidéki sávig, amely Tripolitól 90 kilométerre délre kezdődik és nyugat felé egészen a tunéziai határig húzódik.

A BBC-nek adott interjújában Gtat azzal indokolta lépésüket, hogy mélyen csalódtak Kadhafiban és rendszerében. "Az elmúlt 42 évben semmit sem tett Líbiáért. (...) Magunkra hagyhatna már minket, hogy felépíthessünk egy szabad Líbiát" - mondta.

A Kadhafi családot kiemelten foglalkoztatja a labdarúgás, az olasz Juventusnál és az AS Románál is vannak üzleti érdekeltségei. Kadhafi tábornok egyik fia, Szaadi maga is futballista volt, apja hatalmának és vagyonának köszönhetően három Serie A-s klubban is játszott, de a hazájában is szinte gólképtelen csatárt összesen csupán 22 percre engedték a pályára az olasz élvonalban.

A futballisták előtt számos más politikus, valamint katonai és rendőri vezető dezertált már Kadhafi kormányából. A legismertebb közülük Musza Kusza külügyminiszter és Sukri Ganem olajipari miniszter volt, aki márciusban, illetve májusban hagyta el az észak-afrikai országot.