Vágólapra másolva!
A közelgő Bajnokok Ligája-selejtező ellenére a Videoton kedden eladta válogatott védőjét, Lázár Pált egy török csapatnak, ám az [origo]-nak nyilatkozó fehérváriak szerint sem a jobbhátvéd pótlásával, sem a felforgatott kerettel nem lehet problémája Paulo Sousa edzőnek. A játékosok el vannak ragadtatva a portugál szakembertől,  aki még a feleségét is otthon hagyta, hogy csak a futballal foglalkozhasson, módszerei pedig "más dimenziót" jelentenek a focisták számára.

Erősen átalakított kerettel vág neki a Bajnokok Ligája-selejtezőnek és a következő bajnoki szezonnak a Videoton. Kedd este Lázár Pál, a csapat ötszörös válogatott játékosa távozott, miután hároméves szerződést írt alá a török élvonalba most feljutott Samsunsporral. "Az elmúlt három évben nagyon jól éreztem magam Fehérváron, elértem a magam elé kitűzött célokat: megnyertük a bajnokságot, válogatott játékos lettem. Szurkolok a csapatnak a BL-ben, de a török bajnokság erősebb és gyorsabb, ezért nekem megéri odamenni. Az sem másodlagos, hogy a csapat meccseit 20-22 ezren látogatták, azaz a másodosztályban is végig telt ház volt" - nyilatkozta a jobbhátvéd az [origo]-nak.

Lázár egyelőre nem tudja megítélni, a török újonc erősebb csapat-e a magyar bajnoknál: "Csak annyit tudok, hogy egy jó csapattól jöttem el. A Samsunspornál pedig minden rendben van, a rengeteg szurkolón kívül a hibátlan infrastruktúra is a csapat mellett szól."

A 23 éves védő eladása azért is hatott nagy meglepetésként, mert a Videoton a nyáron története során először elindulhat a Bajnokok Ligája selejtezőjében, első mérkőzését július 13-án játssza a Sturm Graz csapatával. A csapattól Lázár mellett távozott Djordic, ezen kívül úgy tűnik, Paulo Sousa nem tart igényt a csapatkapitány Farkas Balázsra és Milanovicra sem, akik jelenleg a tartalékcsapattal edzenek, míg további öt játékos lejáró szerződését nem hosszabbították meg. A fentiek pótlására egyelőre négy játékos érkezett, három spanyol, valamint az Újpest szerb légiósa, Nikola Mitrovic (a keret átalakulásáról bővebben lásd keretes írásunkat).

Kovács Ferenc, a Videoton tiszteletbeli elnöke nem tart attól, hogy a jelentős átalakítások miatt nem felkészült csapat találkozik majd a Sturmmal. "Sousa szerint a jobbhátvéd olyan poszt, amelyen bárkit könnyen lehet pótolni" - mondja Lázár távozásáról a fehérváriakat 1986-ban UEFA-kupa-döntőig vezető edző. "Az alapcsapatból nem sokan távoztak, és ha egy csapatot felforgatnak, azért teszik, hogy erősebb legyen. A beilleszkedés kérdése egyszerű: aki kevésbé tud futballozni, annak nehéz, aki tud, az villámgyorsan megtalálja a helyét. A világválogatottat sosem láttam előkészületi meccseket játszani, mégis egészen jók. Az összeszokottság hiányát emlegetni inkább kifogás lehet az edzőknél. A futball ezer éve ugyanaz, a pálya, a kapuk, minden, egy jó játékos tudja, mi a feladata."

A Videotonnal kétszeres bajnoki ezüstérmes szakember szerint Lázárnak inkább anyagilag lehet előnyös a törökországi szerződés, mint szakmailag: "Egy idegen közegben nehezebb lesz neki, de a török foci sem jár a fellegekben. Ahhoz képest, hogy mennyi pénzt ölnek bele, nincsenek olyan sokkal előttünk, talán egyáltalán nem."

"Kíváncsiak voltunk az érkező világsztárra"

A játékoskeret változásai mellett a szakmai stáb is szinte teljes egészében kicserélődött a magyar bajnoknál. A Mezey Györgyöt váltó portugál Paulo Sousa két spanyol segítőt választott maga mellé.

"Az edzőváltás után érthetően nagyon vártuk a felkészülés kezdetét, kíváncsiak voltunk az érkező világsztárra és az új stábra. Aki pozitívan tekintett előre, annak abszolút beigazolódtak a várakozásai, egy nagyon korrekt, laza stílusú, de a munkában fegyelmet követelő szakemberrel ismerkedtünk meg" - mondta az egyelőre kevés edzői tapasztalattal rendelkező Sousáról Nagy Dániel középpályás. "Nem lennék túl okos, ha most rosszakat mondanék, de az az igazság, hogy nem is tudok negatívat mondani az eddigiekről."

A Videoton edzésein az elmúlt napokban az angol lett a hivatalos nyelv. A játékosok beszámolója szerint ezzel nincs is probléma, bár néha Bekő Balázs pályaedző, illetve Vaskó Tamás, Sándor György és Lipták Zoltán is besegít a tolmácsolásba. André Alvesszel és a csapathoz nyáron érkezett spanyolokkal az anyanyelvükön beszél Sousa, aki néhány szót már azért magyarul is tud.

"Amitől vért izzadtunk, ami tüdőre ment"

"Néha poénosan tanítgatjuk is. Mindig magyarul köszön, ezen kívül a jobbra, balra vezényszavakat használja" - jegyzi meg Szakály Dénes, Lencse László pedig a portugál székfoglalójára emlékezett: "A mester is hangoztatta, hogy a futball az egy nyelv."

A tréningek tempóját a játékosok szerint nem vetik vissza esetleges nyelvi akadályok. Hidvégi Sándor a klub honlapján úgy nyilatkozott: sok új típusú feladatot végeznek az edzéseken, ám a legnagyobb különbség ezek intenzitásában van. "Komolyan mondom, ez már egy másik dimenzió" - fogalmazott a középpályás, akinek véleményét a társai is osztják.

Fotó: Mudra László [origo]

Szakály szerint Sousa a spanyolos stílust gyakoroltatja a csapattal: "Az edzések valóban mások kicsit, mint korábban Mezeynél. Sok apró, kis mozgást végzünk, a tréningek pörgősek, nincs holtidő, mindössze két-három perces ivószünetet tartunk, majd egyből folytatjuk a munkát. Sose engedhetünk le, Sousa mindig beszél hozzánk, mondja, hogy ne szegjük le a fejünket, folyamatosan mozogjunk, ami nekem nagyon tetszik. Ezen kívül a passzjátékot, a labdatartást, azaz a spanyolos focit nagyon erőlteti."

Lencse egyenesen azt mondja, pont erre van szüksége a magyar labdarúgásnak: "Sok új feladat van, amivel még nem találkoztam. Ez teljesen más futballkultúra, más dolgokat tanulunk, ami egyáltalán nem azt jelenti, hogy Mezey Gyuri bával nem voltunk megelégedve. Ilyen kell a magyar labdarúgásnak. Az edzőtáborban nagyon sok gyakorlatot végeztünk labda nélkül is, amitől vért izzadtunk, ami tüdőre ment, ami a fizikai állapotunkat javította. Én még sosem tapasztaltam, hogy minden így pörögne, mindenre koncentrálni kell, nem is száz, hanem kétszáz százalékkal. Az összes passzra, helyezkedésre figyelnünk kell, és észre sem vesszük, úgy telik el az edzés. Hosszú távon ebből sokat profitálhatunk."

Sousa otthon hagyta a feleségét

Nagy Dániel nem figyelt meg ekkora különbséget, az ő tetszését más nyerte el: "A gyakorlatok között nincs jelentős különbség a Mezey György edzésein megszokottakhoz képest, az viszont nagyon tetszik, hogy egyelőre mindenki azonos eséllyel pályázik az első csapatba kerülésre."

Mivel a felkészülési meccseken mindenkinek csak egy félidő jutott, a játékosok még csak nem is sejtik, milyen lesz majd Sousa alapcsapata, de ez szerintük nem is gond. Noha a keret számos helyen változott, az összeszokottsággal nem lehet probléma a játékosok szerint, bár Lencse úgy gondja, kis idő kell, míg minden gördülékenyen megy majd, Szakály pedig kézenfekvő megoldást ad a problémára: "A tréningeken erőltetjük a csapatjátékot."

Lencsét Lázár pótlása sem nagyon aggasztja: "Akik jöttek, mind játékos focit játszanak, bár még nem tudtuk megnézni, élesben mire képesek."

Átalakulóban a keret

Bojan Djordic, Farkas Balázs és Damir Milanovic érvényes szerződése ellenére nem kell a szakvezetőnek, bár egyelőre csak Djordic hagyta el a klubot, utóbbi kettő a II. csapattal edz. Sebők Zsolt, Marko Andjic, Sitku Illés, Ponczók Csaba és Présinger Ádám lejáró szerződését nem hosszabbították meg, míg Lázár Pál a török Samsunspornál folytatja pályafutását. Érkezett ugyanakkor Nikola Mitrovic (középpályás, Újpest), Héctor Sánchez (balhátvéd, Villarreal B), Álvaro Brachi (védő, Espanyol B), Walter Fernandez Bufalo (balszélső, Tarragona).


Furcsa módszere is akad az új edzőnek, aki megszabta, hogy az edzőtáborban ki kivel aludjon egy szobában, és nem is engedte, hogy a játékosok változtassanak a beosztáson. Nagy szerint ebben sincs semmi kivetnivaló: "A mostani frissítéssel éppen összecseng ez az újítás, sok az új játékos, ezért jobb is, ha nem mindenki a saját megszokott szobájába fészkeli be magát. Én például összekerültem Goran Vujoviccsal, akivel korábban alig váltottunk szót."

"Az elején kicsit feszengtünk, ha valaki nem azzal került össze, akivel korábban már összeszokott. Aztán viszont lett egy csapatépítés jellege, és végül jól sült el a módszer, nincs vita senki között. Azért mindenkiben van annyi, hogy egy tíznapos edzőtábort végigcsináljon így" - emlékezett Szakály.

Kovács Ferenc ugyanakkor más oldalát emeli ki a 41 éves portugálnak: "Szinte magamra ismertem benne, nagyon szimpatikus fiatalember, teli van becsvággyal, alkotni akar. A feleségét sem hozta el, mert az első időkben huszonnégy órán át a labdarúgással akar foglalkozni, szeretné megismerni a játékosokat, a terhelhetőségüket, a képességeiket, a hátterüket. Azért szerződtette a klub, mert így lehet olyan vérkeringést hozni a magyar fociba, amivel elindulhat a fejlődés utján."

A kupadöntőn nem jött jól az edzőváltás

Az átalakulás egyik vesztese Sebők Zsolt lett, akivel nem hosszabbított szerződést a klub. "Nem érint jól, hogy nem számítanak rám, mert jól éreztem magam a Videotonnál, és amúgy sem vagyok egy ugrálós típus. Több magyar csapat is szóba jött a folytatást illetően, és külföldi ajánlatom is van, de egyelőre csak annyit mondhatok, hogy családos emberként több szempontot is figyelembe kell vennem a döntésnél" - mondta az [origo]-nak a kapus, megjegyezve: "Ha Mezey György maradt volna, akkor minden bizonnyal én is itt folytathattam volna."

Sebők úgy érzi, nem volt jó ötlet pár nappal a Magyar Kupa-döntő előtt bejelenteni Mezey György távozását, a csapat el is bukta a meccset a Kecskemét ellen: "Az edzőváltás nagyon rányomta a bélyegét a kupadöntő előtti hangulatra, érződött, hogy megfogta a csapatot a hír. Mezey György érdemei egyértelműen benne vannak a bajnoki címben, az ő munkája emelte fel a csapatot erre a szintre."

A csapat körüli sok változás bárhogy elsülhet Sebők szerint, attól függően, hogy a játékosok hogyan reagálnak a megváltozott körülményekre. "Én mindenesetre sok sikert kívánok a srácoknak" - teszi hozzá zárásképp a klub első bajnokcsapatának tagja.

Szuperkupa, BL-selejtező, bajnokik

Pénteken a szlovák Dukla Banská Bystricával játszik felkészülési mérkőzést a Videoton, egy hétre rá következik a Szuperkupa-döntő a Kecskemét ellen. Július 13-án, szerdán már Bajnokok Ligája-selejtezőt játszik a csapat Klagenfurtban, a Sturm Graz-cal, egy héttel később pedig következik a visszavágó. A két BL-meccs közben, vasárnap Siófokon bajnokin lépnek fel a fehérváriak, a Sturm-meccs utáni vasárnapon pedig a Paksot fogadják.