Vágólapra másolva!
Egy korábbi futballbíró szerint Gaál Gyöngyi egész játékvezetői pályafutását befolyásolhatja a németországi nőifoci-világbajnokságon elkövetett hibája. A tavaly 271 NB I-es mérkőzés után visszavonult Bede Ferenc úgy véli, hogy Gaál több lehetőség közül a legrosszabbat választotta, amikor semmit sem ítélt, miután az egyik mezőnyjátékos két kézzel megragadta a labdát a tizenhatoson belül. Az eset nem példa nélküli, a tavalyi U20-as nőifoci-vb-n hasonló szituáció esett meg egy perui játékvezetővel, ám ő befújta a tizenegyest.

Nem sikerült túl fényesen Gaál Gyöngyi bemutatkozása a németországi nőfoci-világbajnokságon, miután a magyar játékvezető ritkán látható hibát követett el az Ausztrália - Egyenlítői-Guinea (3-2) csoporttalálkozón: nem adott meg egy büntetőt, miután az egyik mezőnyjátékos két kézzel megfogta a labdát a tizenhatoson belül.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség szabályai szerint a játékvezetők sem a saját, sem kollégáik teljesítményét nem véleményezhetik, a lefújás után azonban Karen Espelund, a FIFA norvég ellenőre megértést kért Gaál Gyöngyi számára. "Beszéltünk a játékvezetővel, aki nagyon sajnálja, hogy elnézte a kezezést" - mondta. Tom Sermanni, az tizenegyestől megfosztott ausztrálok kapitánya is engedékenyen nyilatkozott: "Előfordul az ilyesmi a futballban. Sok meccs volt a vb-n, amelyeken a bírók nem vettek észre hasonló eseteket. A játékvezetők nem mindig nyújtanak százszázalékos teljesítményt."

Nem csak a büntető lett volna jó megoldás

A torna játékvezetői bizottsága egyelőre nem döntött a nagy port kavaró esetről, de várhatóan több mérkőzést nem kap Gaál Gyöngyi ezen a vb-n. "Különleges esetről van szó, nem is emlékszem hasonló szituációra, ha lett volna is, akkor bizonyára büntető lett volna a vége" - mondta az [origo]-nak a játékvezetéstől már visszavonult Bede Ferenc. "Súlyos hiba volt, ami a pályafutását is befolyásolhatja. Nem tudom, mi játszódott le Gyöngyiben, miért nem ítélt semmit, ugyanis nem egy villanásról, hanem pillanatok sorozatáról van szó: a játékos megfogta a labdát, a bíró felé fordult vele, tett két lépést, majd földhöz vágta a labdát. Ezt érzékelnie kellett a játékvezetőnek."


Bede szerint egy bátrabb partjelző megmenthette volna a kellemetlenségektől Gaált, ha kezébe veszi az irányítást (a magyar bíró két segítője az olasz Cristian Cini és az angol Natalie Aspinall volt). "Az asszisztensre ugyanakkor nem lehet ráfogni az esetet, mert az a terület, ahol a kezezés történt, a játékvezető felügyelete alá tartozik. Egy határozottabb partjelző viszont rászólhatott volna a bíró fülére, hiszen megvolt hozzá a kommunikációs eszközük."

Forrás: MTI/Varga György

A labdát megragadó játékos azzal magyarázta különös tettét, hogy félrevezette egy nézőtéri sípszó. "Bruna azt mondta nekünk, hogy sípszót hallott, ezért fogta meg a labdát" - nyilatkozta a Kickernek a találkozón duplázó Anonam, Egyenlítő-Guinea válogatottjának támadója, míg a szövetségi kapitánya, Marcello Frigerio sejtelmesen fogalmazott: "Láttam valamit, amit mindenki látott."

Bede Ferenc szerint Gaál Gyöngyi akkor is választhatott volna a megoldások közül, ha érzékeli, hogy a közönség zavarta meg a játékost. "Nem csak a büntető lett volna az egyetlen jó döntés. Ha a játékvezető meg van győződve arról, hogy a labdát megfogó mezőnyjátékost egy nézőtérről érkező sípszó zavarta meg, akkor a labdaejtés is megoldás lehetett volna. Ekkor nem kell lapot kiosztani a vétkes játékosnak. Azonban sajnos semmilyen ítélet nem született."

A 36 éves Gaál Gyöngyi tíz éve tagja az MLSZ, 2002 óta a FIFA játékvezetői keretének, első nemzetközi találkozója a Románia-Horvátország mérkőzés volt. A 2007-es kínai nőifoci-világbajnokságon már fújhatott, ebben az évben vezette első férfi NB I-es meccsét is, a Kaposvár és a Vác részvételével. Az UEFA-nál Kassai Viktor és Vad II István mellett az elitbírók közé tartozik, 2008-ben ő vezette a legrangosabb európai női klubtorna, az UEFA-kupa döntőjét. Pénzügyi és számviteli főiskolát végzett, jelenleg a Testnevelési Főiskola sportmenedzseri szakán folytat tanulmányokat.



A FIFA most is elrejti az esetet

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség láthatóan nem kedveli, ha bármi azt sejteti, hogy nem tökéletes a szervezet rendszere vagy szabályzata, a tavalyi férfi vb-n ezért az embereket leginkább foglalkoztató bírói tévedéseket is kihagyta az összefoglalóiból. Ez történt most is, Gaál bakijáról egy sort sem írnak a szövetség honlapján olvasható meccstudósításban, az internetes videomegosztóról pedig szerzői jogokra hivatkozva több helyen is levették a videót.

A perui játékvezető befújta

Kísértetiesen hasonló szituáció zajlott le egy évvel ezelőtt a németországi U20-as nőifoci-világbajnokságon, amikor az elődöntőben a házigazdák 5-1-re verték Dél-Koreát. Az egyik ázsiai játékos érthetetlen módon megfogta a labdát az ötösön belül, miután az egy életerős lövés után a lécről visszahullott a pályára. A perui Silvia Reyes játékvezető megítélte a tizenegyest.

Gaál Gyöngyi hibája persze nem egyedülálló a futballtörténelemben, íme néhány emlékezetes játékvezetői tévedés.


Az uruguayi Jorge Larrionda bíró nem adta meg Frank Lampard németek elleni gólját (0.59-nél) a tavalyi vb-n:


A tavalyi U20-as női vb-n a francia Lea Rubio hasonlóan járt, mint Lampard, az angol Alexandra Ihringova nem adta meg a gólját:


Az angol Graham Poll három sárga lap után állította ki a horvát Josip Simunicot a 2006-os vb-n:


A német Hans-Joachim Osmers egy 1994-es Bayern - Nürnberg meccsen megadta Helmer gólját, pedig a labda a kapu mellé gurult (2.10-nél):