Vágólapra másolva!
Dzsudzsák Balázs úgy érzi, kezd lecsengeni az a gyűlölködés, amely akkor alakult ki, amikor a PSV-től a dagesztáni Anzsi Mahacskalához igazolt. A magyar szélsőt a tenyerükön hordozzák új klubjánál, napi 24 órán át lesik minden kívánságát, és a csapaton belül is jó a megítélése. Ezt az is bizonyítja, hogy edzője azt mondta neki, amint augusztustól bevethető lesz az orosz bajnokságban, kezdőként számít rá.

"Más ez, mint amihez eddig hozzászoktam. De lehet, hogy csak azért fáradtam el ennyire, mert két hete nem edzettem" - mondta Dzsudzsák Balázs a szerda délelőtti edzés után, amely a harmadik tréningje volt új csapatával, az Anzsi Mahacskalával.

A Bad Waltersdorf-i edzőtáborban megtartott sajtótájékoztatóra ugyanakkor nagy mosollyal az arcán érkezett meg a magyar szélső, aki hatalmas lelkesedéssel beszélt új csapatánál töltött első két napjáról. "Nagyon jó benyomásaim vannak, tetszik a játékosok és az edző hozzáállása. Az edzéseken többet dolgozunk labdával, mint korábban a PSV-nél, a pihenőidő alatt is labdás gyakorlatok vagy passzolgatások vannak."

"Nem mindenki olyan jól képzett"

Az [origo] munkatársának észrevételére, amely szerint a Mahacskala focistái fizikailag a topon vannak, viszont technikai tudásban csupán egy-két játékos közelíti meg Dzsudzsákot, a magyar légiós így reagált: "Nekem is feltűnt, hogy nem mindenki olyan jól képzett, hogy három-négy embert is ki tudna cselezni, de nem is feltétlenül várható el egy védőtől, hogy bárhova odavarázsolja a labdát. Egyébként védekezésben eddig is tökéletes volt a csapat, főleg a támadásokat érték kritikák, a vezetőedző is panaszkodott, hogy egy-egy sérülésnél vagy eltiltásnál nem tud hasonló kvalitású embert beállítani, viszont ez most meg fog változni, hiszen érkezni fog még néhány játékos. Tardellivel és Busszufával technikás középpályát fogunk alkotni."

Gadzsi Gadzsijev vezetőedző elmondta, valószínűleg még három játékos fog érkezni a csapathoz, de már Dzsudzsák megszerzésével is nagy lépést tettek céljuk felé, hogy európai élklub legyenek. "Nagyon boldog vagyok, hogy leigazoltuk Balázst, akit már nagyon régóta figyelek. Egy hónappal ezelőtt Londonban, a Bajnokok Ligája-döntőjén találkoztam vele, elmondtam neki, hogy mik az elképzeléseim, elmondta ő is, hogy hol szeret a legjobban játszani. Azt szeretnénk, ha egyszer európai élklub lennénk, ehhez pedig olyan játékosok kellenek, mint Balázs. Biztos vagyok benne, hogy az ő érkezésével sokkal dinamikusabb, pontosabb és eredményesebb lesz a támadójátékunk."

Dzsudzsákot rengeteg támadás érte az után, hogy aláírt az Anzsihoz, mondván, csak a pénz motiválta, az [origo] kérdésére Gadzsijev elmondta, hogy szerinte nincs a döntésében semmi meglepő. "Sokan támadnak minket és a játékosokat azért, mert tehetős klub vagyunk. Mi igazi nagycsapat akarunk lenni, ahhoz pedig pénz kell, hogy olyan játékosokat tudjunk igazolni, mint Balázs."

Forrás: Papp Máté

"Kibeszéltem magamból mindent"

Dzsudzsák szerint már kezd lecsengeni a kezdeti gyűlölködés. "Amikor a budapesti sajtótájékoztatómon kifakadtam, és negyed órán át mondtam a magamét, akkor kibeszéltem magamból mindent, kiürült a szívem és a fejem, és szerintem sokan el is gondolkoztak azon, amiket akkor mondtam. Bíztam abban, hogy minden csoda három napig tart, és azt is tudtam, hogy a negatív hangok mindig hangosabbak, de ez egy ilyen szakma, hozzátartozik a futballhoz. Remélem, hogy rá fogunk cáfolni a csapattal a minket és az engem ért kritikákra" - mondta az [origo]-nak Dzsudzsák, akit a klub egyik legnagyobb sztárjaként a tenyerükön hordoznak a Mahacskalánál.

"A keddi edzés után furcsa volt mindenkinek, hogy a szobámban maradtam, nem mentem le a többiekhez, az ügyvezetés küldött is egy üzenetet, hogy élek-e még. Válaszoltam hogy minden rendben, és közölték, hogy nullától 24 óráig állnak a rendelkezésemre, ha bármire szükségem van, akkor csak szóljak. Délelőtt például kértem egy négyes méretű pólót, néhány óra múlva már meg is hozták. De az edzéseken is nagyon figyelnek rám, ha csak valaki hozzám ér, máris jönnek, és kérdezik, hogy jól vagyok-e. Minden nagyon pozitív a csapatnál, a PSV-nél is minden rendben volt, de a Mahacskala még motiváltabb és elszántabb, mint a korábbi csapatom volt."

"Sokkal vonzóbb számomra az orosz nyelv"

A Mahacskalánál valóban családias a hangulat, a játékosok láthatóan remek közösséget alkotnak, valószínűleg az is közrejátszik ebben, hogy a vezetők megengedik nekik, hogy folyamatosan a családjukkal, a barátnőikkel legyenek, akik közül sokan el is kísérték párjukat az edzőtáborba, és velük együtt laknak a szállodában. Dzsudzsák Balázs kérdésünkre elmondta, hogy barátnője, Zimány Linda várhatóan jövő héten csatlakozik hozzá az ausztriai edzőtáborban, és onnan indulnak Moszkvába, hogy megnézzék a közös lakásukat, ahol együtt fognak élni.

Forrás: Papp Máté

"Az edzőközponttól nem messze van egy lakópark, valószínűleg oda fogunk költözni, de még nem láttam a helyet. Több játékos is ott lakik, például a csapat egyik legjobbja, Busszufa is. Amint meglesz a lakásom, ráfekszem az orosz nyelv tanulására is, mert egyelőre csak anyukám segítségére támaszkodom, és a csapatban nem sokan beszélnek angolul. Viszont tényleg nagyon érdekel az orosz nyelv, sokkal vonzóbb a számomra, mint a holland volt " - mondta Dzsudzsák, akiről a Magyar Narancs azt írta, hogy ha kitölti a szerződését a Mahacskalánál, akkor a 100 leggazdagabb magyar közé kerülhet.

Az [origo] kérdésére a focista elmondta, hogy egyelőre nem gondolkozott azon, hogy mibe fogja fektetni a pénzét, hiszen jelenleg csak a focira koncentrál. "Az a legfontosabb számomra, hogy a hozzátartozóimnak mindene meglegyen. A szüleim éjt nappallá téve dolgoztak azért, hogy nekem jó legyen, ezt szeretném visszaadni nekik."

"Én is a kezdőcsapat tagja vagyok"

A Neymarral kapcsolatos hírre, amely szerint a Mahacskala hajlandó kifizetni a Santos által kért összeget a fiatal brazil zseniért, Dzsudzsák elmondta, nagyon örülne neki, ha egy ilyen focistával játszhatna együtt, de közelebbi információja neki sincs az ügyről. "Nagyon meglepődtem, amikor megtudtam, ez nemcsak pletyka, hanem a klub valóban áldozna rá, de ennél többet én sem tudok. Persze valószínűleg Neymar nem azt várja, hogy mikor kopogtat már nála az Anzsi. Egyébként biztos vagyok abban, hogy előbb-utóbb megváltozik a tendencia az átigazolásoknál, és sok sztár fog Oroszországba igazolni. Spanyolország is nagyon vonzó, de ott például hatalmas tartozásaik vannak a kluboknak."

A társai által Dzsunak becézett szélső elmondta, hogy szerinte szinte biztosan pályára fog lépni a csapat első edzőmeccsén, amelyet az Anzsi csütörtökön a horvát FC Zadarral játszik, és az is elképzelhető, hogy kezdőként. "Nem titok, hogy a Schalke elleni utolsó meccsünkön hatvan percet fognak játszani a cserék, harmincat pedig a kezdők, mert néhány napra rá már orosz bajnokija lesz a csapatnak. Akkor én még nem játszhatok, mert csak augusztustól leszek papíron is a csapat játékosa, ezért megkérdeztem, hogy én 90 percet fogok-e játszani a Schalke ellen, mire az edzőm azt mondta, hogy harmincat, hiszen én is a kezdőcsapat tagja vagyok."

Forrás: Papp Máté

Az viszont egyelőre még kérdéses, hogy ki fogja elvégezni a kapu előtti szabadrúgásokat, hiszen a szerdai edzésen a csapat mókamestere, Prudnyikov többször is remekül csavarta be a labdát a kapuba. Ráadásul az egymás elleni játék során, amikor Dzsudzsákék szabadrúgást kaptak, ők ketten álltak a labda mögé, de Prudnyikov lőtt a kapura, és akkor még nem említettük Roberto Carlost, aki csak később érkezik meg az edzőtáborba.

"Nem lesz könnyű eldönteni, de ez egy édes teher egy edzőnek, amikor ennyi remek szabadrúgáslövője van" - mondta az [origo]-nak Gadzsijev vezetőedző. Dzsudzsák a PSV-ben már megszokott 22-es mezszámot kapta meg, annak ellenére, hogy az foglalt volt, hiszen Miroszlav Szlavov játszott benne. "Amikor tárgyaltunk, és megkérdezték, hogy van-e még extra kérésem, csupán annyit mondtam, hogy a 22-es számot szeretném. Szerencsére nem Roberto Carlosról kellett levenni, így könnyen megkaptam" - mondta Dzsudzsák, aki valószínűleg augusztus hatodikán, a Tomszk elleni bajnokin mutatkozik be hivatalos meccsen a Mahacskalában.