Vágólapra másolva!
Sam Allardyce, az angol másodosztályú West Ham United labdarúgócsapatának vezetőedzője szerint Margaret Thatcher, a korábbi angol miniszterelnök egyik döntése eredményezte, hogy az angol válogatott 1966 óta nem nyert egy világversenyt sem, az angol iskolások pedig túlsúlyosabbak, mint valaha.

Érdekes nyilatkozatot adott Sam Allardyce, a nyáron a Premier League-ből kiesett West Ham United labdarúgócsapatának edzője a Sun című lapnak. A szakember szerint a volt angol miniszterelnök, Margaret Thatcher az oka az angol labdarúgás válságának.

Allardyce Thatcher konzervatív kormányának nyolcvanas években hozott döntésére vezeti vissza, hogy az angol válogatott jelenleg nem tudja felvenni a versenyt a világ legjobbjaival. "Amióta Margaret Thatcher megtiltotta, hogy a testnevelő tanárok túlórapénzt kapjanak az iskola utáni edzésekért, a sportaktivitás jelentősen csökkent. A gyerekek túlsúlyosabbak és sportra alkalmatlanabbak, mint valaha, így sokkal kevesebb minőségi labdarúgót tudunk kinevelni. Ezzel aláásták a labdarúgást, és még számos sportágat az országban. Margaret Thatcher megölte a labdarúgást, nincs kétség."

Az Angol Labdarúgó Szövetség felmérése alapján egy gyereknek hétéves korától legalább tízezer órát kell edzenie, hogy jó profi labdarúgó váljon belőle. "Még egy olyan klub, mint a Manchester United is csak négyezer órányi edzést tud adni a fiataloknak jelenleg. Nehéz lenne többet, mert a szülőknek így is heti négy alkalommal kell az edzőközpontba fuvarozniuk a gyereküket, plusz a vasárnapi meccsnapok. Amíg nem ébredünk rá, hogy milyen fontos az iskolai sport a fiatalok életében, addig nem tudunk javulni" - tette hozzá Allardyce.