Vágólapra másolva!
Eddig minden várakozást felülmúlt az elődöntőknél járó németországi nőifoci-világbajnokság, amely többségében jóval eseménydúsabb meccseket hozott, mint a párhuzamosan zajló Copa América. A játék ugyan lassabb, de a legtöbbször tisztább, mint a férfiaknál,  technikai téren pedig egyedül a kapusposzton érzékelhető látványos különbség.

Miközben a Copa América színvonalát rengeteg kritika éri, addig egy másik nagy nemzetközi tornán hatalmas izgalmak után alakult ki az elődöntő párosítása. A női világbajnokságon a négy negyeddöntő közül három is csak hosszabbításban dőlt el, és a találkozókon szinte minden volt, ami szükséges ahhoz, hogy a közönség jól szórakozzon. A legnagyobb esélyesnek tartott, házigazda Németország drámai körülmények között kikapott Japántól, az ötször a világ legjobbjának megválasztott brazil Marta két gólt is szerzett, csapata mégis kiesett az Egyesült Államok ellen. Utóbbi találkozón volt kiállítás, kihagyott és újrarúgatott tizenegyes, és a ráadás perceiben született gól is.

A női vébé szórakoztatóbb?

Az internetes fórumokon mostanában gyakran lehet találkozni azzal a véleménnyel, hogy a női világbajnokság egyelőre szórakoztatóbb, mint a világsztárok sorával megspékelt dél-amerikai bajnokság. A Németországban zajló tornán eddig 71 gól született, ami mérkőzésenkénti 2,5-ös átlagnak felel meg - ehhez képest a Copa Américán a gólátlag még a kettőt sem éri el.

"Komoly fejlődést látok a női labdarúgásban" - mondta az [origo]-nak Kiss László a magyar nőifoci-válogatott szövetségi kapitánya, aki szakmai stábjának három tagjával több mérkőzést is megnézett a németországi vébén. "A belső védők általában képzettek, magasak, határozottak, de azért még mindig látni tőlük kirívó hibákat, sokat hezitálnak, nem tudják kihozni a labdát. A szélső védőknél feltűnő, hogy kevesebbszer futnak fel, mint a férfi társaik. Sok jó irányítót is láttunk a vb-n, volt olyan csapat, ahol három játékos is szervezte a játékot, a széleket viszont sokszor nem megfelelően használják. A csatárok dinamikája és lövőereje is fejlődött, mert nyugaton már korábban kezdik a játékosok képzését, így a riválisoknál gyorsabban megcombosodnak a labdarúgók."

Mi a baj a női kapusokkal?

A különbség kapusposzton a leglátványosabb a férfiakhoz képest, a magyar szövetségi kapitány szerint a gyenge emelkedés, a labda ívének rossz kiszámítása és a lassabb reagálás egyaránt közrejátszik abban, hogy sok a potyagól.

Összeállítás a női kapusok potyagóljaiból

"A női fociban gyakran születnek hihetetlen, általunk nőies góloknak nevezett találatok. A leggyakoribb, hogy a fejük fölött beívelik, vagy odapasszolják az ellenfélnek a labdát" - mondta a Vasas korábbi harmincháromszoros válogatottja. "A látványos különbséget a képzés teljes hiánya okozza. A női fociban csak három-négy éve tűntek fel a kapusedzők, ők olyan játékosokkal kénytelenek együtt dolgozni, akiknek a beidegződését már szinte képtelenség megváltoztatni. A lábhasználaton, a fogási technikán még tudnak csiszolni, de azon nem tudnak változtatni, hogy a kapusok ne helyezkedjenek rosszul. A női kapusok nehezen tudják kiszámolni, hogy hova érkezik a labda" - magyarázta Kiss.

Egy amerikai példa a beívelések okozta kapusgondokra



73 ezer néző a lelátón

A német közönség abszolút vevő a női focira, a nyitómérkőzésen a berlini Olimpiai stadionban 73 ezren voltak, ami európai nézőcsúcsot jelent , de az egész tornán csak egyetlen összecsapás volt, amelyre tízezernél kevesebben mentek ki (a Koreai NDK-Kolumbia, teljesen tét nélküli csoportmeccsen 7805-en voltak). A lelkesedés a házigazda németek kiesésével sem csökkent, a másnapi két negyeddöntőn is 24, illetve 25 ezren voltak.

"Magyarországon alig kerül be pár sor az újságba a világbajnokságról, Németországban viszont tömve vannak a lapok eredményekkel, interjúkkal, a tévék élőben közvetítik a mérkőzéseket, folyamatosan összefoglalókat adnak. Nálunk féltik a lányokat a szülők a labdarúgástól, mondván, hogy ez egy durva sportág, de szerintem a kézilabdának nyomába sem ér durvaságban" - állítja Kiss László.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Megjelent a színészkedés

A Brazília-Egyesült Államok találkozó sokak szerint nem csak a női, hanem az egyetemes labdarúgás egyik legfordulatosabb és legizgalmasabb találkozója volt. A német drukkerek egyértelműen az amerikai csapatot támogatták, ami részben annak köszönhető, hogy a brazilok a női labdarúgásra legkevésbé sem jellemző módon rengeteget színészkedtek. Ez alól a világ legjobbjának tartott Marta sem volt kivétel, nem csoda, hogy a hosszabbításban már minden labdaérintését élénk füttyszó kísérte.


Kevesebb a szabálytalanság

Pedig a női focit sokan éppen azért tartják szórakoztatóbbnak, mert hiányzik belőle az a gladiátor jelleg, ami a férfiak játékát manapság jellemzi. A másik oldalról közelítve persze azt is lehet mondani, hogy éppen a fizikális különbségek miatt nem lesz soha olyan élvezetes egy női, mint egy férfi focimeccs.

"A női foci alapvetően lassabb egy kicsit, viszont a labda többet van játékban, és míg a férfimérkőzéseket gyakran szakítják meg szabálytalanságok, a nőknél ez nem így van" - érvelt az 1. FC Köln női csapatának védője, Charline Hartmann a Deutsche Wellének nyilatkozva.

Mindezt a számok is alátámasztják: a férfiak tavalyi világbajnokságán a négy negyeddöntőn összesen 156 szabálytalanság történt, addig az idei női vébén ugyanebben a fázisban a négy összecsapáson 127. Ez nem tűnik olyan nagy különbségnek, de a nőknél három negyeddöntő is hosszabbításban dőlt el, vagyis 120 percig tartott. A szabálytalanságokat játékpercekre bontva már jobban látszódik a differencia: Dél-Afrikában a negyeddöntőkön átlagosan 2,5 perceként követtek el szabálytalanságot, addig a női vébén csak 3,7 perceként, az Anglia-Franciaország 120 perce alatt pedig csupán 23 szabálytalanság történt.

Forrás: AFP/Odd Andersen

Ugyanakkor a tiszta játékidőt tekintve még mindig a férfiak a jobbak, a dél-afrikai negyeddöntők mindegyikén legalább 65 százalékban játékban volt a labda, míg a nőknél ezt csak a német-japán negyeddöntő érte el.

A különbség biológiai magyarázata

Utóbbi alighanem annak köszönhető, hogy a férfiak sokkal gyorsabban játszanak, a mérkőzéseken nagyobb a tempó, aminek biológiai okai vannak. "A nők izomtömege, illetve és vérvolumene 10-15 százalékban elmarad a férfiakétól, ami aztán a pályán is meglátszik" - mondta dr. Hans-Jürgen Tritschoks, aki az FFC Frankfurt női csapatának trénereként kétszer is Bajnokok Ligáját nyert.

A Köln 21 éves, Yvonne Zielinsky mindezt a gyakorlatban is érzékelte. "Tizenévesen még a fiúkkal tréningeztem, és mindig gyorsabb akartam lenni, mint ők. Egy darabig ment is a dolog, de ahogy nőttek, már nem tudtam lépést tartani velük" - jelentette ki a játékos.

A 2003-as világbajnoki döntőn győztes gólt szerzett német Nia Künzer mindezt így fogalmazta meg a Bild hasábjain még 2007-ben: "Technikában felvesszük velük a versenyt, de a férfiak gyorsabbak és atlétikusabbak".

A szintén német, kétszeres világbajnok Renate Lingor pedig sokkal egyszerűbb volt: "Mi teljesen más sportágat űzünk".

A helyzet egy kicsit hasonlít a kézilabdára, ahol a női csapatok általában serdülő fiúk ellen szoktak edzőmérkőzéseket játszani. A világ legjobbjának számító német válogatott a 2003-as vébére való felkészülés jegyében például a Stuttgart U17-es csapata ellen játszott edzőmeccset, és 3-0-ra kikapott - aztán pedig megnyerte a vébét.

Japán a követendő példa

Japán a csoportjából második helyen jutott tovább, a negyeddöntőben pedig 1-0-ra legyőzte a tornagyőzelemre legesélyesebbnek tartott németeket. Kiss szerint az ázsiaiak Ausztrália és a szintén elődöntős Franciaország mellett a magyar női foci követendő példája. "Japán hatalmas meglepetést okozott. A stílusuk, a játékosságuk példa lehet számunkra, mi nem tudunk németesen játszani a fizikális elmaradásunk miatt, de a japánok összjátékát és labdaszerzését érdemes lesz ellesni" - jelölte ki az utat a magyaroknak a szövetségi kapitány.

A szerdai elődöntők párosítása:
Franciaország - Egyesült Államok 18 ó
Japán - Svédország 20.45



www.global-soccer.eu