Vágólapra másolva!
Nagyon nehéz első félidő után minden összejött a folytatásban a Paksnak az Európa Liga második selejtezőkörében csütörtök este. A magyar csapat 1-1-ről várta a visszavágót, melyen Norvégiában verte 3-0-ra a Tromsőt.

Európa Liga, második selejtezőkör, visszavágó:
Tromsö (norvég) - Paks 0-3 (0-0)
Alfheim-stadion, 3500 néző, v: Yildirim (török)
Tromsö: Malmkvist - Björck, Ciss, Mbodji, Norbye (Johansen, 54.) - Andersen (Jama, 67.), Drage, Jenssen, Abdellaoue (Möller, 65.) - Nyström, Yndestad
Paks: Csernyánszki - Éger, Fiola, Báló, Böde - Heffler, Sifter, Sipeki, Bartha - Kiss T., Vayer (Magasföldi, 79.)
gól: Kiss (59. és 77.), Böde (62.)

Egy-egyről várta a Tromsö elleni visszavágót a Paks az Európa Ligában. Kis Károly edző maga is úgy fogalmazott a meccs előtt, hogy nagy bravúr kell a továbbjutáshoz. Ennek megfelelően nehezen indult a mérkőzés, Csernyánszki kapusnak rögtön az első percekben kétszer is nagyot kellett védenie. Aztán fokozatosan leült a meccs, melyből a magyarok kovácsoltak előnyt: a felbátorodó Paks két gyors góllal megtörte ellenfelét. Per-Mathias Högmo edző kapkodni kezdett, kettős cserét hajtott végre, de csapata ettől nem lett egységesebb, sőt: a 77. percben Kiss Tamás második góljával beállította a 0-3-as végeredményt. Az EL harmadik selejtezőkörében a skót Hearts lesz a zöld-fehérek ellenfele.

Élő közvetítés

Rendkívül erőteljesen kezdte a meccset a Tromsö, Csernyánszkinak kétszer is nagyot kellett védenie, ám mikor a Paks kijött a szorításból, Böde révén veszélyeztetett. A zöld-fehérek ugyanolyan helyzetben vannak, mint a 18 órakor kezdődött mérkőzésen a Kecskemét: amennyiben nem lőnek gólt, kiesnek. Bár Kiss Tamásnak volt egy nagyobb helyzete, cserébe a másik oldalon Thomas Drage előtt sok kicsi adódott. Fél óra után már 5:1 a szögletarány, folyamatosan támadnak a hazaiak, de egyelőre csak kétszer találták el a kaput.

Harminchárom perc jegyezhetjük fel a vendégek első kapuralövését, Bartha jó húszméteres lökete azonban nem okozott nagy gondot Malmkvistnek. A meccs első sárgája a Paksé, Éger harcolta ki magának. Kissé eseménytelenül, az északiak fölényével telt az első játékrész hajrája.

Hasonló szellemben folytatódott a mérkőzés, helyzetek nélkül, egy norvég cserével. Aztán az 59. percben Kiss Tamás betalált, továbbjutásra áll a magyar csapat. Kiss összecsapott a védőjével, a labda kapufára pattant, majd a gyorsan kapcsoló magyar a túloldali kapufára rúgta a labdát, ahonnan bepattant. Három perc múlt el csupán, mikor megduplázta előnyét a Paks: Böde a leshatárról lépett ki, majd ő is lőtt egy kapufás gólt. Villámgyorsan remek helyzetbe kerültek a zöld-fehérek, a Tromsőnek jelenleg három gólt kell szereznie a továbbjutáshoz.

Per-Mathias Högmo, a norvégok edzője kettőt cserélt gyorsan, ezzel nem maradt több variációs lehetősége. A Tromsö rohamozni kezdett, de Csernyánszki kapus és csapata állta a sarat. Tizenöt perc még. Kiss Tamás jó eséllyel eldöntötte a meccset a 77. percben: második góljával már 4-1-re vezet összesítésben a Paks. Kiss egy rövid hazaadásra startolt rá, majd kilőtte a jobb alsót. Kis Károly először cserél: Vayer helyett Magasföldi játszik a hajrában.

Jama és Drage is eredménytelenül próbálkozott, a kilencvenedik percben még mindig 0-3, másodperceken belül tény lesz Paks tromsői csodája. Vége a meccsnek, a Paks a következő selejtezőkörben a skót Heartsszal csap össze.

Előzmények

Kis Károly, a Paks trénere videón beszélt csapata helyzetéről az klub honlapján: "A továbbjutáshoz nagyon nagy bravúrra van szükség. Bár a sorozatterhelés miatt nincs sok idő a mérkőzések között, az első meccs alapján tudtunk készülni az ellenfélre. A tromsőiek erősek és gyorsak, de a klasszikus skandináv játékon túl kombinatív játékra is képesek, amit a hétvégi, 4-1-re megnyert bajnokin is bizonyítottak. Nagyon fontos, hogy minél kevesebb olyan szakasz legyen, amelyben ők uralják a játékot."

Továbbjutás esetén a skót Heartsszal játszhatja története ötödik nemzetközi kupameccsét a zöld-fehér csapat.