Vágólapra másolva!
A négyszeres magyar válogatott Marozsán János lányának, a Frankfurtban futballozó Dzsenifer Marozsánnak gyerekkori álma volt, hogy a németországi nőifoci-vb-n szerepeljen, ám májusban súlyosan megsérült, így ki kellett hagynia a számára hazai rendezésű tornát. A 19 éves labdarúgónak annyira fájt a távollét, hogy a vb alatt elment nyaralni Spanyolországba, a döntőt azonban megnézte, és miután Angela Merkellel és Michel Platinivel is találkozott, a lefújás után ő vihette be a pályára a japánoknak a világbajnoki trófeát.

A négyéves kora óta Németországban élő Dzsenifer Marozsán a német foci legnagyobb ígérete; három éve hat góllal bronzéremig vezette Németországot az U17-es vb-n, miután Franz Beckenbauertől Aranycipőt és Ezüstlabdát kapott, tavaly pedig az U20-as vb-döntőben gólpasszt adott, és aranyérmet ünnepelt.

"Nagyon fáj a szívem, hogy nem lehettem ott a mostani vébén, nézőként három meccset láttam, de még így is eszméletlen volt a hangulat. Ha játékosként állsz lent, az még nagyobb, szerintem azt az érzést el sem lehet magyarázni" - mesélte az [origo]-nak Marozsán, akit a Kanada elleni nyitómeccsen 70 ezer néző előtt láthatott volna Berlinben, ha a sérülése nem üti el a vb-től.

Egy helyen változtat a német kapitány: behívja Marozsánt

Hogy fiatal kora ellenére mennyire biztos helye lett volna a csapatban, azt a németek szövetségi kapitányának a torna utáni nyilatkozata is bizonyítja. Silvia Neid, a negyeddöntőben kiesett, amúgy a mostanit megelőző két vb-t és négy Eb-t megnyerő együttes edzője azt mondta, hogy a csapaton a kudarc ellenére egy helyen fog csak változtatni, behívja a keretbe Dzsenifer Marozsánt.

Mindez csak sovány vigasz a budapesti születésű labdarúgó számára: "Szép ezt hallani, de engem ez kevésbé érdekel, mert tudom, hogy nagyon sokat kell még fejlődnöm. Főleg nemzetközi szinten sok tapasztalatot kell még szereznem" - mutatott irányt saját maga számára.

Marozsán akkor látogathatta meg a német csapatot a vb-n, amikor csak akarta, de ez sem csillapította a rosszkedvét: "A sérülésem volt a nagyobb gondom, naponta két-háromszor kellett gyógytornára járnom, így kevés idő maradt másra. De sok csapattárssal sms-eztem" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a térde azóta már rendben van, edzésekre is jár a frankfurti klubcsapatában.

A Playboy nem az ő világa

Néhány csapattársa rendhagyó módon próbálta népszerűsíteni a focivébét, öten - még a rajt előtt - meztelenül modellt álltak egy férfimagazinnak, ám a sérülését ápoló Marozsánnak kisebb baja is nagyobb volt annál, minthogy csatlakozzon hozzájuk. "Soha életemben nem szerepelnék a Playboyban, ez nem az én világom" - hűtötte le férfi rajongóit.

Sokkal inkább szerette volna elfelejteni, ami májusban történt, ezért a háromhetes világbajnokságra időzítette a nyaralását: "Egy kicsit kellett a távolság, ezért a családommal elmentem Spanyolországba" - kesergett.

A vb-t azért így is követte, bár Gaál Gyöngyi nevéről nem ugrott be neki, hogy arról a magyar játékvezetőről van szó, aki az Ausztrália - Egyenlítői-Guinea mérkőzésen semmit nem ítélt, amikor a guineaiak játékosa, Bruna egy ausztrál kapufa után két kézzel megfogta a labdát.

Marozsán azt mondja, ő is észrevette, hogy a bírók egy-két esetben gyengén fújtak, de állítja: voltak nagyon jó bírók is, "mint a német, aki a döntőt fújta".

Forrás: AFP

Nagyon kevesen tudják azt, amire a brazil Marta képes

Ugyanennek a guineai játékosnak volt még egy érdekes meccse, a brazilok ellen az ötször a világ legjobbjának választott Martát feltűnően szorosan fogta. Marozsánt nem lepte meg, hogy egy kiscsapat így próbálja meg elkerülni a kapott gólokat egy sztárválogatott ellen, és kontrákkal igyekszik helyzetet kidolgozni.

Marta tudását Marozsán is elismeri, hiába estek ki a brazilok a vb legőrültebb meccsén az Egyesült Államok elleni negyeddöntőben, a támadó középpályás szerint egyértelműen ő a világ legjobbja. "Hihetetlenül technikás, és közben dinamikus is. Hiába sprintel, a labda ott marad a lábánál, szerintem ezt nagyon kevesen tudják megcsinálni. Ő a brazil csapat esze, és bármelyik percben képes egyedül eldönteni egy meccset."

A vb-n doppingeset is volt, az észak-koreai delegáció egészen sajátos magyarázattal állt elő, amikor a pozitív mintát azzal indokolták, hogy a játékosok egy pézsmapocokból készült szerrel éltek, amellyel villámcsapás okozta sérüléseket kezeltek. Marozsán szerint felesleges kifogásokat keresni, mert - ahogyan fogalmazott - "minden játékos saját maga felelős azért, hogy mit eszik, mit iszik, és milyen gyógyszereket vesz be."

"A női foci is sokkal vonzóbb lett a nézők számára"

A vb-t végül a németeket is legyőző Japán nyerte meg óriási meglepetésre, a július 17-ei, frankfurti döntőben kétszer is felállt az Egyesült Államok ellen, és végül tizenegyesekkel elhódította a trófeát.

Azt a trófeát, amelyet éppen Dzsenifer Marozsán vihetett oda a győztesekhez, miután néhány hírességgel végignézte a finálét. "A döntőn találkoztam Angela Merkellel és Michel Platinival is, majd a meccs után megkaptam azt a nagy dicsőséget, hogy a pályára vigyem a vb-kupát. Ez is hatalmas élmény volt."

Forrás: AFP

A japán siker titkát abban látja, hogy technikás foci jellemzi őket, a játékosaik kicsik, de mozgékonyak, és gyors, rövid passzokkal ki tudják játszani az ellenfelüket. "Na meg persze hatalmas akaraterejük volt a vb-n, sosem adták fel."

Az általában az irányítóknak szánt tízes mezben játszó Marozsán úgy látja, hogy a női labdarúgás sokat változott az utóbbi időben, és a sportág nemzetközi megítélésének is nagyon jót tett a németországi esemény. "A 2007-es vb-n a csoportmérkőzéseken 10-0-ra vertük a csapatokat, most azonban látni lehetett, hogy a kiscsapatok is nagyon sokat fejlődtek, hiszen ilyen különbségű győzelmek idén nem voltak. Mindezzel a női foci is sokkal vonzóbb lett a nézők számára."

Németországban viszont nem volt szükség a népszerűsítésre, hiszen - mondja Marozsán - itt alapból imádják a labdarúgást az emberek, mindegy, hogy nők vagy férfiak játsszák. "De a népszerűséghez persze az is hozzájárul, hogy nagyon sikeres a német válogatott, amely a mostanit megelőző vb-t és a 2009-es Eb-t is megnyerte. Ilyenkor természetes, hogy az emberek kíváncsiak arra, hogyan fejlődik tovább a csapat. Mellesleg a német liga Európában a legerősebb" - magyarázta Marozsán, aki kérdésünkre közölte, azon nem bánkódik, hogy a csapattársai által elnyert pénzjutalomból (15 ezer euró, mintegy négymillió forint) kimaradt.

"Ez egyáltalán nem érdekelt, mert nem a pénz miatt focizok. Azért játszom, mert a foci az életem" - mondta a labdarúgó, aki a frankfurti sztárcsapatban profi labdarúgó, de mellette tanul is. "Be kell biztosítanom az életemet, ha valami esetleg történne, és nem tudnék tovább focizni, akkor is legyen miből élnem."