Társoldalunk:

Uruguay sziporkázó csatárduóval nyert Copa Américát

2011.07.24. 20:56

Előzmények: lelátón a paraguayi kapitány, Suáreznek másodlagos a gólkirályi cím

Tizenötödik diadalára készül a tavalyi világbajnokságon negyedik Uruguay, amely Buenos Airesben Paraguay ellen vívja a labdarúgó Copa América döntőjét.

Uruguay utoljára 1995-ben nyerte meg a dél-amerikai kontinenstornát, és az argentinokkal holtversenyben a Copa történetének a legeredményesebb csapatának számít. A paraguayiak eddig kétszer, legutóbb 1979-ben diadalmaskodtak, ezúttal azonban esélytelenebbnek tűnnek, egyrészt, mert csupa döntetlent elérve sikerült csak fináléba jutniuk, másrészt eltiltás és sérülések tizedelik a csapat keretét.

Gerardo Martino, Paraguay szövetségi kapitánya a lelátóról kénytelen megnézni a döntőt, a dél-amerikai szövetség (CSF) ugyanis két mérkőzésre eltiltotta, miután az elődöntő közben összeszólalkozott Cesar Fariasszal, a venezuelaiak trénerével, és a játékvezető kiállította - ugyanitt a játékosok is bunyóztak egy nagyot.

Percekig ütötték egymást a paraguayi és venezuelai játékosok az elődöntő után:


Nehezíti a helyzetet, hogy Martino segítőjét, Jorge Pautassót szintén eltiltották a vasárnapi összecsapásról, a Venezuela ellen kiállított Jonathan Santana pedig piros lapja miatt nem futballozhat a fináléban. A csatár Roque Santa Cruz és a balhátvéd Aureliano Torres játéka kérdéses bolt, miután mindketten megsérültek az elődöntőben - előbbi ki is maradt a kezdőből.

Suárez számára másodlagos a gólkirályi cím

Mindez egyértelműen a remek támadókkal, köztük az Európa Liga-győztes Diego Forlánnal, valamint a Liverpoolt erősítő Luis Suárezzel felálló Uruguay malmára hajtja a vizet, amely valamivel egyébként is esélyesebb a végső sikerre.

"A csapat mentálisan ugyanolyan erős, mint volt a tavalyi vb előtt és alatt" - mondta Suárez. "Az idei Copa Américán nagyon kicsi a különbség a részt vevő csapatok között, ráadásul nem kezdtünk jól, és kevés volt a meccsek közötti idő a hibák korrigálására. 2006 óta a válogatottnál tudatos munka zajlik, amelynek mostanában aratjuk a gyümölcsét, így természetesen nem lennénk elégedettek a második hellyel."

A Liverpool csatára a bronzmeccsen triplázó, összesen ötgólos perui Guerrero mögött második volt a góllövőlistán még a finálét megelőzően, és még volt esélye arra, hogy gólkirály legyen. A háromgólos Suárez azt mondta, nem a gólkirályi címre, hanem az aranyéremre hajt: "Nem fontos számomra, hogy a torna gólkirálya legyek. Ennél sokkal fontosabb, hogy valóra váljon a csapatunk álma, a Copa-győzelem. A személyes elismerés csak másodlagos" - nyilatkozta az AFP-nek.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK