Vágólapra másolva!
A legnagyobb sztárklubok csak ritkán fogadnak el kelet-európai meghívásokat gálamérkőzésekre, vagy ha igen, akkor alaposan megkérik az árát. A Roma várhatóan a legerősebb csapatával érkezik Budapestre, a Vasas elleni találkozóra, ám hogy ez pontosan kiket is jelent, az a képlékeny keret miatt kérdéses.

Az AS Roma vendégjátéka a Vasas centenáriumának ünnepén mindenképpen presztízssiker, hiszen az elmúlt időszakban a magyar csapatoknak nem nagyon sikerült nemzetközi sztárcsapatot Budapestre csábítaniuk. A legnevesebb klubok szívesebben túráznak Ázsiában vagy az Egyesült Államokban, hiszen ez üzleti szempontból sokkal jobban megéri, így csak ritkán fogadnak el egy kelet-európai meghívást.

Az albánok 2,5 milliót fizettek a Realért

1999-ben a Ferencvárosnál ígéretekben nem volt hiány (felmerült például az AC Milan és az uruguayi válogatott meghívása is), de végül csak a Dinamo Zagreb érkezett, és a meccsre alig ezren látogattak ki. Kispesten a görög Panathinaikosz volt az ellenfél, amit azzal magyaráztak, hogy az egyesület legendás játékosa, Puskás Ferenc ott is edzősködött - ami alighanem megkönnyítette a görögök Budapestre csábítását. A Győr 2004-ben viszont a Bayern Münchent hozta el Magyarországra, amihez jelentősen hozzájárult, hogy a bajorok fő szponzorának, az Audinak a városban van gyára.

A Szombathelyi Haladás 2008-ban és 2009-ben is elhozta szurkolóinak az osztrák határ túloldalán edzőtáborozó Arsenalt, ám míg előbbi időpontban 12 ezren voltak kíváncsiak a meccsre, egy évvel később már csak négyezren ültek a lelátón.

A magyar szurkolók láthatták ugyan élőben a Real Madridot és az AC Milant is gálamérkőzésen az elmúlt évtizedben, azonban mind a két sztárklub a ligaválogatott ellen lépett pályára, vagyis nem valamelyik klub meghívására érkezett.

A legnagyobb sztárklubokra ez alapvetően nem is jellemző - kivéve, ha Albániáról van szó. A Milan 2008 októberében az SK Tirana ellen játszott (és kapott ki 2-1-re) egy jótékonysági alapítvány szervezésében, míg a Real tavaly januárban a Gramozi Erseke vendége volt. Utóbbi találkozót az albán egyesület tulajdonosa, Rezart Taci hozta össze, aki spanyol lapértesülések szerint két és fél millió eurót fizetett azért, hogy Kaká, Karim Benzema, Cristiano Ronaldo és Raúl kifusson a tiranai Nemzeti stadion gyepére.

Új tulaj és új edző

Az ilyen találkozóknak sok sportértékük nincs, hiszen ha a sztárklub a legjobb játékosaival is érkezik, általában rengeteg cserét hajtanak végre. Így volt ez a múlt hét végén is, amikor az FC Barcelona első felkészülési mérkőzését játszotta a horvátországi Splitben - a helyi Hajduk ezzel ünnepelte fennállása 100. évfordulóját. A találkozón nem született gól, a katalánoktól hiányzott Xavi, Gerard Piqué, Carles Puyol, illetve a dél-amerikai sztárok (Gabriel Milito, Daniel Alves, Javier Mascherano és Lionel Messi), és senki sem töltött a pályán egy félidőnél többet - Josep Guardiola a szünetben az összes játékosát lecserélte. Ettől persze a Poljud stadionba kilátogató 35 ezer néző még jól szórakozott.

Erre Budapesten is minden esély megvan, hiszen a rómaiak a hírek szerint a legjobbjaikkal jönnek, más kérdés, hogy jelen pillanatban az olasz egyesületnél igencsak képlékeny, hogy ez kiket is jelent. A keret ugyanis jelentős átalakuláson megy át azok után, hogy a klub még áprilisban új tulajdonosok kezébe került. Az amerikai Thomas DiBenedetto által vezetett befektetői csoport a szakmai stábot már lecserélte: az új sportigazgató az a Walter Sabatini lett, aki 2004 és 2008 között a városi rivális Laziónál töltötte be ezt a pozíciót, a kispadra pedig a Barcelona B-től elcsábított Luis Enrique (képünkön) került.

Forrás: AFP/Alberto Pizzoli
Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Főleg utóbbi húzás tűnik rizikósnak, hiszen az egykori kiváló futballista az olasztól teljesen eltérő futballkultúrában nőtt fel, és nagy kérdés, hogy a Spanyolországban megszokott és sikeres (a Barca B-vel harmadik lett a spanyol másodosztályban, vagyis a csapat feljutott volna az élvonalba, ha a szabályok megengedik) módszerei miként fognak működni a Serie A-ban.

Átalakulóban a római keret

A játékoskeretben is nagy a jövés-menés, annyi biztos, hogy a norvég balhátvéd, John Arne Riise a Fulhambe, a francia középhátvéd, Philippe Mexes a Milanba, a brazil kapus, Doni a Liverpoolba, a francia szélső, Jérémy Ménez pedig a Paris Saint-Germainbe szerződött - ez összesen 10,8 millió eurós bevételt jelentett. Nagyon valószínű, hogy a távozókhoz a montenegrói csatár, Mirko Vucinic is csatlakozik, Sabatini ugyanis kijelentette, hogy őt is el fogják adni. Daniele de Rossit viszont meg akarják tartani, annak ellenére, hogy szerződése a következő idény végén lejár - a klubnál abban bíznak, hogy a következő fél évben meg tudják őt győzni a hosszabbításról.

Az érkezési oldalon egyelőre az argentin középpályás, Eric Lamela, a spanyol balhátvéd, José Ángel, az argentin védő, Gabriel Heinze, illetve a Barcelona fiatal csatára, Bojan Krkic (képünkön) szerepel. Utóbbit kifejezetten Luis Enrique kérésére hozták, egy rendkívül érdekes üzleti konstrukció keretén belül: a vételára 12 millió euró, de a Barcának két év múlva 13-ért vissza kell vásárolnia - amennyiben a Roma nem veszi meg további 28 millióért.

Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand
Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Doni távozása miatt még egy kapust mindenképpen szeretnének szerződtetni, és első számú kiszemeltjük az Ajax Amsterdamból Maarten Stekelenburg, a második pedig az Espanyol kameruni légiósa, Idriss Kameni.

Kérdéses Totti szerepe

A rómaiak már megkezdték a felkészülést az új idényre, és a hét végén a brunciói edzőtáborban 3-0-ra legyőzte a Südtirol csapatát. A gólok közül kettőt Vucinic ért el - lehet, hogy Luis Enrique mégis igényt tart rá. A találkozón mindössze ketten voltak végig a pályán: Leandro Greco, illetve az ifista Valerio Verre, aki most került fel az első csapat keretéhez. Az új szerzemények közül még csak José Ángel lépett pályára, vagyis az együttes összetétele még nagyon képlékeny. Már csak azért is, mert Luis Enrique a Barcelonától megszokott 4-3-3-as szisztémát szeretné bevezetni, ami a focisták többsége számára szokatlan lehet.

Ugyanakkor ez a játékrendszer kifejezetten jól jöhet a klub ikonja, Francesco Totti számára, aki Lionel Messihez hasonlóan amolyan visszavont középcsatárként játszhat. Ez a poszt ideális Tottinak, aki az elmúlt időszakban sok kritikát kapott: egyes vélemények szerint túlságosan is nagy a hatalma az egyesületen belül. Mindez könnyen konfliktushoz vezethet, hiszen a rómaiak leendő általános igazgatója, Franco Baldini (aki jelenleg még Fabio Capello segítője az angol válogatottnál, és akkor érkezik az olasz fővárosba, ha az FA-nél sikerül szerződést bontania) máris kijelentette a La Repubblica hasábjain: "Totti még négy-öt évig futballozhat, de csak akkor, ha a játékra koncentrál, és legyőzi a saját lustaságát".

www.global-soccer.eu