Vágólapra másolva!
Kemény meccsekre számít Románia Magyarország ellen, miután a két ország válogatottját egy csoportba sorsolták a 2014-es labdarúgó világbajnokság selejtezőire. A román futball vezetői szerint a magyar labdarúgás sokat fejlődött az utóbbi időben.

"Nem szabad figyelmen kívül hagynunk Magyarországot, mert látható fejlődésen megy keresztül" - fogalmazott Gheorghe Hagi, a román válogatott volt támadója. A román futballélet szereplői általában nem tekintik könnyű ellenfélnek a magyar válogatottat. Ionut Lupescu - szintén volt labdarúgó, jelenleg a FIFA munkatársa - sem számít könnyű párharcra: "Magyarország ellen mindig voltak problémáink annak ellenére, hogy az utóbbi időben megvertük őket."

A Sport.ro román internetes sportújság idézi Dorin Goiant, a válogatott védőjét is, aki szerint Románia Törökörszággal, Magyarországgal és Észtországgal csatázhat a csoport második helyéért. Victor Piturca román szövetségi kapitány hasonló véleményen van: szerinte nagyon nehéz csoportba kerültek, és reális esélyekkel a csoport második helyéért küzdhetnek a hollandok mögött.

A Prosport.ro oldalnak Mircea Sandu, a Román Labdarúgó-szövetség elnöke elmondta: nehéz megmondani, hogy Magyarország és Románia válogatottjai közül jelenleg melyik képvisel nagyobb játékerőt. Mivel Hollandiát egyértelmű favoritnak tekinti az első helyre, ő is arra számít, a törökökkel és a magyarokkal harcolhatnak a második helyért. A szövetség alelnöke, Dumitru Dragomir a magyarok elleni meccseken számít a legforróbb hangulatra: "Őrület lesz! 55 ezer ember lesz a bukaresti stadionban, és 55 ezer a stadion körül" - nyilatkozta a Sport.ro-nak.

A Prosport.ro nem felejti el megemlíteni a magyar válogatott legfontosabb játékosait, akik közül Dzsudzsákot emeli ki. Jelentőségét a magyar csapatban Adrian Mutu, az olasz Cesena csatárának szerepvállalásához hasonlítja a román válogatottban.

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu
Gheorghe Hagi

A honlap megjegyzi: a két nemzet minden mérkőzése történelmi jelentőségű. A két válogatott eddigi meccsei közül az 1948. június 6-i találkozó a legfájóbb számukra: az akkori 9-0 azóta is a román válogatott legsúlyosabb veresége. Az utóbbi találkozókon azonban rendre a románok kerültek ki győztesen.

A lap emellett részletesen foglalkozik a magyar labdarúgás utánpótlásának ügyével, amely szerintük magasan veri a román fiatalítást; ezt tekintik jelenleg a legnagyobb különbségnek a két ország labdarúgása között. A Puskás Ferenc Akadémiát a világ legkorszerűbb futballintézményei között említik, és nem feledkeznek meg az U20-as magyar válogatott eredményeiről sem, amivel szembeállítják a román korosztályos válogatottakat, melyek az utóbbi időben várakozáson alul teljesítettek.