Vágólapra másolva!
Rafael van der Vaart, a Tottenham Hotspur holland labdarúgója az angliai zavargások miatt kételkedik abban, hogy csapatával a kiírásnak megfelelően szombaton megkezdheti a Premier League 2011/12-es idényét. A Telegraph szerint csütörtökön dől el a nyitóforduló sorsa.

"Úgy érzem, nem lépünk pályára. Majd meglátjuk" - fogalmazott a válogatott játékos a holland televíziónak nyilatkozva, hozzátéve, hogy sokkolták a Londonból sugárzott képek.

Az angol fővárosban napok óta tartanak a zavargások: fiatalok csoportjai épületeket, autókat és szeméttárolókat vernek szét és gyújtanak fel, boltokban fosztogatnak, a rendőröket pedig üvegekkel és petárdákkal dobálják meg. A brit hatóságoknak egyelőre nem sikerült megfékezniük a randalírozókat, bár mintegy 500 embert őrizetbe vettek és 100 ellen vádat emeltek.

A rendbontások szombat este kezdődtek, éppen az észak-londoni Tottenhamben, ahol mintegy kétszázan gyűltek össze a rendőrőrs előtt, tiltakozva egy huszonkilenc éves helyi férfi halála miatt, aki múlt csütörtökön egy lövöldözés során vesztette életét. A tömeg egyre terebélyesedett, és a megmozdulás csakhamar rendbontássá és a rohamrendőrökkel való összecsapássá fajult.

A keddre Birminghamre, Liverpoolra, Nottinghamre és Bristolra is átterjedt zavargások miatt törölték a szerda estére tervezett Anglia-Hollandia barátságos labdarúgó-mérkőzést is. "Szerintem jó döntés született" - mondta Van der Vaart. A Tottenham Hotspur az Evertont fogadná a bajnokság hétvégi nyitófordulójában.

A Telegraph internetes kiadása szerint a hétvégi fordulóról csütörtökön döntenek. A Premier League és a Football League keddi közleményében azt hangsúlyozta, hogy a fővárosi meccseken kívül nincs ok más találkozók elhalasztására, ám azóta a zavargások más városokra is átterjedtek.