Vágólapra másolva!
A nyári átigazolási időszakban eddig 42 külföldi labdarúgó érkezett az NB I-be, többségük tartalékcsapatokból. A Pápán edzősködő Véber György a szerinte sokszor engedély nélkül dolgozó játékosügynököket okolja a gyenge képességű légiósokért, az egyik legelismertebb magyar ügynök viszont állítja, a klubok irányítják a játékospolitikát. A győri klubvezető a pénz hiányával indokolja a jelenséget, Détári Lajos szerint viszont az a baj,  hogy egy kivétellel csak bábok vannak az NB I-es csapatok kispadján.

"Rendkívül negatív a véleményem az ügynökökről, és remélem, nem vagyok vele egyedül" - jelentette ki az [origo]-nak a Pápa vezetőedzőjeként dolgozó Véber György. "Gyakorlatilag elárasztottak minket az menedzserek és a gyenge képességű játékosok. Ezen a nyáron is elment vagy öt edzésem csak azzal, hogy teszteltem az érkezőket. Volt itt nálunk próbajátékon az utóbbi hetekben rockzenész, reggae-zenész, mindenféle topzenész, csak épp focista nem. Ez nem fér bele. Rengeteg időnk elvész az ügynökök miatt, most is tudnék mutatni negyven olyan levelet, amiben ránk akarnak sózni valakit."

A fentiekkel egyező véleménye van Détári Lajosnak, aki szerint az ügynökök munkájáról mindent elmond, hogy az elmúlt években alig akadt olyan külföldi az NB I-ben, aki példaként szolgálna a fiataloknak. "Az utóbbi tizenöt évben egy ujjamon meg tudom számolni azokat a külföldi játékosokat, akik kiemelkedtek a mezőnyből" - fogalmazott a jelenleg a másodosztályú Vecsést irányító edző.

Véber György is hasonló aggályainak adott hangot, ráadásul szerinte magukkal az ügynökökkel is alapvető szakmai gondok vannak. "Néhány kivételről azért beszélhetünk. Vörösbaranyi József vagy Filipovics Vladan munkája az európai mércét is megüti. Sajnos olyan kaliberű játékosokkal nincs dolgunk Pápán, akikkel ők foglalkoznak. Ezzel együtt nálunk is csak minőségi légiósok vannak a kezdőcsapatban, de bevallom, most is van nálunk egy játékos, akit úgy igazoltunk le, hogy nem is láttuk. Azóta kiderült róla, hogy a legjobb lenne, ha mihamarabb elmenne."

Véber vállalja a harcot

A korábbi újpesti focista tapasztalatai szerint az ügynökről sokszor kiderül, hogy nem is látta a játékost, akit ajánl. "Szerintem sokuknak még engedélyük sincs, pedig szigorú FIFA-előírásoknak kellene megfelelniük, ehelyett a legtöbbjük megbízólevéllel garázdálkodik."

A több magyar válogatott futballistát is képviselő Filipovics Vladan nagyjából tíz FIFA-licenccel rendelkező magyarországi ügynökről tud - valójában azonban tizenhatan vannak az MLSZ nyilvántartása szerint. "Azt, hogy van-e engedélyük, elvileg a kluboknak kellene ellenőrizniük. Az ügynökök számát természetesen a külföldi menedzserek megjelenése is növeli" - mondta Filipovics az [origo]-nak.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Filipovics szerint a klubok dolga, hogy ellenőrizzék az ügynököket

Véber György úgy véli, sok esetben, főleg a fiataloknál indokolatlan az ügynök alkalmazása. "Megkérdeztem például korábban Heffler Norbertet, hogy mit hozott neki az ügynöke a konyhára, és kiderült, hogy semmit. Akkor meg minek adja oda neki a fizetése egy részét minden hónapban egy ilyen fiatal játékos? Azt, hogy hány forintot keres, és mennyit szeretne, ő is meg tudja mondani. 17-18 éves kortól már mindenki mellett megjelennek az ügynökök, na azok aztán olyanok is."

A mások mellett Dzsudzsák Balázst is menedzselő Vörösbaranyi József azonban máshogy látja a kérdést. "Külföldön tizenhat éves kortól már bevett szokás a menedzser. A szülőkben és az egyesületben persze van egyfajta idegenkedés az ügynökökkel szemben, de ahhoz, hogy jó jövedelmi viszonyokat építsen a focista, kell a segítség. Ha külföldre akar szerződni, akkor pedig végképp szüksége van rá."

Véber György szerint az edzők elégedetlensége általános az NB I-ben. "Szerintem a kollegáim is ugyanígy élik meg a helyzetet, hacsak nem bólogatójánosok. Én nyíltan vállalom is a harcot nem egy ügynökkel. Persze nem mindenfelé egyformán dolgoznak, hiszen ugyanaz az ügynök, aki ránk akart sózni nemrég három táncművészt, később a Fradihoz vitte Ottent, aki egy kiváló képességű labdarúgó."

Forrás: Ajpek Orsolya [origo]
Otten az [origo]-nak azt mondta, a Fradié mellett német, osztrák, dán, svéd és román ajánlatokat is hozott az ügynöke

"Hozhatnék egy teherautónyi focistát, de bárki elutasíthatja"

Sokaknak az is furcsának tűnhet a hazai fociban, hogy a bajnok és a bronzérmes kerete is alaposan kicserélődött a jó eredmények ellenére, és a többi klubnál is megszokott dolog a csapatépítést nehezítő nagy fluktuáció. Vörösbaranyi József szerint mindezeket nem lehet a játékosügynökök túlzott befolyásával magyarázni.

"Ez egy üzlet, ahol mozgás van. Hogy milyen szintű, azt a vezetők és az edző befolyásolja, közöttük dől el a lényeg" - fogalmazott a menedzser. "Lehetne az ügynökökre fogni ezeket a folyamatokat, de az igazság az, hogy mi csak azokra a posztokra küldünk játékosokat, amelyiken szakmai igény van rá."

Vörösbaranyi szerint az ő irodájuk profiljába ugyan nem fér bele az olcsó játékosok ömlesztése, de elismerte, hogy vannak másfajta példák is Magyarországon. "Persze előfordulnak olyan mezítlábasok, akik pár ezer forintért szinte bárkit eladnának, de van egy határ, ami fölött az ember már nem engedi meg, hogy ilyen ügyei legyenek, pusztán a maga respektje miatt."

A menedzser ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a klub saját döntése, mennyire engedi magát befolyásolni. "Megtehetem, hogy hozok egy teherautónyi focistát az edzésre, de ezt bárki elutasíthatja, nem hiszem, hogy a kollegáim hibája lenne az, hogy gyenge külföldieket igazolnak."

Hasonló véleményt fogalmazott meg a Győri ETO ügyvezetője, Klement Tibor is, aki szerint pusztán a klubok anyagi helyzete miatt árasztották el légiósok az NB I-et, a folyamat nem az ügynököktől függ. "Két éve bombáz minket a sajtó amiatt, hogy sok külföldit igazolunk. De ha bárki megnézi a legnagyobb klubok mostani igazolását, azt látja, hogy mindegyikük légiósokkal erősített, tehát lovaggá lett ütve a stratégiánk. A hazai piacról ugyanis nehéz magyarokat igazolni, a klubok lekötik őket, az akadémiáktól pedig még korai lenne játékosokat várni. A külföldiek ráadásul olcsóbbak is, mind az átigazolás, mind a fizetés szempontjából."

Détári csak a paksi példát ismeri el

Véber György is a tulajdonosoknak szánna főszerepet a probléma megoldásában. "Az oroszok kötelezővé tették, hogy legalább öt hazai játékosnak pályán kell lennie a bajnokikon, de itt az EU-ban ez nehéz ügy lenne. A tulajdonosoknak kéne intézni ezt, mert én nem tudom elpaterolni a menedzsereket. A vezetőknél viszont az ügynökök kihasználják, hogy nem látnak bele úgy a fociba. Ezért azt kell elérni, hogy a játékospolitikában a kiindulási alap az edző által megfogalmazott igény legyen, és eszerint kezeljék az ügynököket."

Klement Tibor klubvezetőként más fontossági sorrendet adott meg. "Az anyagi lehetőségek a döntőek, a szakmai szempontok csak az után következhetnek." A győri vezető szerint a csak magyar játékosokkal bajnoki ezüstérmet szerző paksiak példája is inkább anyagi megfontoláson alapul, mint szakmai döntésen. "A paksi út olyan szempontból kényszer, hogy nem a szakma találta ki. Az atomerőmű vezetősége ugyanis elhatározta, hogy ha már az adófizetők pénzéből adnak támogatást, akkor csak magyar játékosokat alkalmazzon a klub."

Forrás: [origo]
Détári szerint csak bábok a magyar élvonalbeli edzők

Détári Lajos szerint az, hogy az ügynökök meddig tudnak elmenni egy klubnál, már abban a pillanatban eldől, amikor az érkező edző megállapodik a vezetőkkel. "Én mindig a legelején kikötöm, hogy szabad kezet kapok az igazolásoknál, nálam csakis a szakma lehet az első. Nekem ajánlgathatnak bárkit, ha nem kell, nem fogadom el. Mindenkinek meg kell vívnia a maga harcát az adott helyen, és ha meg tud egyezni a vezetőkkel, akkor jöhetnek a magyar fiatalok."

A korábbi hatvanegyszeres válogatott játékos szerint ezt nem mindenki vállalja fel a magyar fociban. "Jó példa, hogy amikor eljöttem Szombathelyről, rövid időn belül elárasztották a külföldiek a klubot." Détárinak Csertői Aurél győri és Prukner László ferencvárosi törekvései sem meggyőzőek, holott mindkét szakember egy magyar magot igyekszik kialakítani együttesében. "Ezt a néhány játékost nem nevezném magyar magnak. Sajnos minden kispadon csak bábokat látok, egyetlen ellenpélda van, Kis Károlyé. Egyedül Pakson vállalják, hogy magyar csapatot alakítanak ki, és meg is lett az eredménye a nemzetközi kupában. Ezzel szemben a Fradi és a Vidi is a külföldi kapusa miatt esett ki. Ne mondja nekem senki, hogy nincs egy normális magyar kapus, akit oda lehetne tenni!"