Vágólapra másolva!
Másfél hónappal ezelőtt Mészöly Kálmán klubtanácsadóként visszatért a Vasashoz, hogy a segítséget nyújtson a labdarúgócsapat menedzselésében, a szponzorszerzésben, és időnként motiválja a játékosokat. A Vasas korábbi 61-szeres válogatott legendája az [origo]-nak adott interjúban elmondta, hogy rosszulesett neki, hogy nem kérdezték meg a vezetők Komjáti András vezetőedző menesztéséről, és nem érti, hogy miért hívták vissza, ha nem kérik ki a véleményét. Az Újpestről Mészöly Gézát elküldő Leo Beenhakker tevékenységét felháborítónak tartja, Buzánszky Jenővel pedig továbbra sem rendezte konfliktusát.

- Június végén tért vissza a Vasashoz, hogy érzi magát a klubnál?
- Végzem a dolgomat. Szerveztem néhány összejövetelt, így a jelenlegi keret például nekem köszönhetően együtt vacsorázhatott az Ihász Kálmán, Izsó Ignác, Müller Sándor-féle legendás Vasassal. De próbáltam lelkesíteni is a csapatot, a Honvéd elleni meccs előtt bementem az öltözőbe, hogy felrázzam a játékosokat, akik erre megtapsoltak. A meccsen aztán kikaptak, ekkor ismét bementem az öltözőbe, és lehordtam őket, hogy nem engem kell megtapsolni, hanem a pályán kell kitenni a szívüket. Azért ilyenkor érzem, hogy kicsit megremegnek a játékosok.

- Egyetértett Komjáti András vezetőedző menesztésével?
- Nem feltétlenül az ő hibája volt, hogy ilyen rosszul szerepelt a csapat. Rengetegen elmentek a nyáron, a kölcsönjátékosok visszakerültek a csapatukhoz, Komjáti András pedig kapott egy társaságot, olyan játékosokat, akiket nem ő akart leigazolni, akik nem Vasas-szintű focisták. Nem adtak elég időt neki, hogy összegyúrja a csapatot, egy edzőt hagyni kell dolgozni, legalább decemberig bizalmat kellett volna neki szavazni.

- Ki sem kérték az ön véleményét, mielőtt menesztették volna Komjáti Andrást?
- Ezen én is meglepődtem, egy nappal később tudtam csak meg, hogy kirúgták. Jólesett volna, ha megkérdeznek, hogy mi a véleményem a dologról, sokat látott ember vagyok, talán tudtam volna segíteni. Persze értem én, hogy nem kell mindenbe beleszólni a Mészöly Kálmánnak, és azt sem akartam, hogy azt kezdjék el mondogatni a szurkolók, hogy csinálom a helyet a fiamnak, Gézának, de akkor minek hoztak vissza, díszpintynek? Vagy csak látványos kibékülés volt? Nem haragudtam én soha a Vasasra. Nagy összefogásra van szükség a klubnál, mert komoly gondok vannak. Nem a tulajdonossal, Faragó Attilával van a probléma, vele többször is leültem, szimpatikus ember, aki pénzt öl abba, hogy megmentse a Vasast. A vezetőségben viszont komoly gondok vannak, nem érzem azt, hogy egységes lenne. A Honvéd például egységes, megy is a szekér, ez kellene a Vasasnál is. Négy-öt meccs után nem lehet valakinek felmondani. Persze ezt is csak magyar edzőkkel tehetik meg, bezzeg a Videotonnál maradhatott a portugál edző annak ellenére, hogy kiejtette őket a Bajnokok Ligájában egy olyan Sturm Graz, amelyet oda-vissza verni kellett volna.

- Ehhez képest egy horvát edző, Marijan Vlak érkezett a Vasashoz is, őt milyen szakembernek tartja?
- Marijan jó barátom, akkor ismertem meg, amikor a Fradinál dolgozott. Tehetséges, jó szakembernek tartom, de egyelőre a Kecskemét edzője, Tomislav Sivic az egyetlen Magyarországon dolgozó külföldi edző, akit elismerek. A többiek mind kutyaütők, csak idejönnek hozzánk, és leszakítják a nagy összegeket, a magyar edzők akkor miért tanulnak? Komolyabb eredményt még nem mutattak fel Magyarországon a külföldi edzők.

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

- Urbán Flórián lett a Vasas másodedzője, róla mi a véleménye?
- Azt nem tudom, hogy milyen edző, de a válogatottban volt a játékosom, nem mondom, hogy nagyon jól kijöttünk egymással, mert ő sem egyszerű ember, de amikor meccs volt, akkor ő felszántotta a pályát. Lehet, hogy ilyen ember kell most a Vasashoz, aki ellentmondást nem tűrően hajtja majd a játékosokat.

- Várható még erősítés a Vasasnál?
- Sajnos Lázok János is elhagyja a csapatot, valószínűleg Izraelbe igazol, amit nagyon sajnálok, de az ő eladásáról sem kérdeztek meg, pedig marasztaltam volna, mert remek játékos. A keretet mindenképp meg kell erősíteni, vannak jó kapcsolataim például Törökországban, körbe kell nézni, de valószínűleg csak a téli átigazolási szezonban tudunk majd új játékosokat szerződtetni.

- Amint kinevezték az Újpest új sportigazgatóját, a holland Leo Beenhakkert, máris menesztette a fiát, Mészöly Gézát. Az Izland elleni válogatott meccsen egymáshoz közel ültek a VIP-páholyban, beszéltek is?
- Felháborítónak tartom, hogy valaki meg merje azt csinálni, hogy egy új országban munkát vállal, fogalma sincs arról, hogy az adott klubnál ki az edző, és máris kirúgja, majd pöfékelve beül a VIP-páholyba a válogatott meccsen. Biztos, hogy nagyszerű szakember, hiszen nagy csapatoknál dolgozott, de azért tisztesség is van a világon. Ő pedig idejön, a legmenőbb budapesti szállodában lakik, az érte küldött luxusautók között válogat, majd tönkreteszi egy fiatal, tehetséges magyar edző karrierjét, ezt már nem tudom lenyelni.

- Igaz az, hogy több millió forinttal tartozik az Újpest Mészöly Gézának?
- Azt tudom, hogy még tavalyról is hatmillióval tartoznak neki. Persze ha már meglépték azt Újpesten, hogy kirúgták az edzőt, akinek élő szerződése volt, akkor nézzenek is szembe a következményekkel, és fizessék ki őt!

- Ha már konfliktus, sikerült rendeznie a kapcsolatát az Aranycsapat védőjével, Buzánszky Jenővel?
- Nem vagyok egy haragtartó típus, de én többé nem állok szóba vele. A legnagyobb tisztelettel voltam iránta, de annyira megsértett a Nagyváradi AC jubileumi, jótékonysági meccsén, hogy többet nem kérek belőle. Ő is nagy játékos volt, de nem akkora mint én, a térdemig nem ér fel. (A két legenda konfliktusáról bővebben ide kattintva olvashat - a szerk.)

Forrás: MTI/Beliczay László

- A magyar válogatott selejtezőbeli esélyeiről mi a véleménye?
- Az Izland elleni 4-0-s győzelem nagy löketet adhat a csapatnak. Persze az izlandi válogatott messze nem olyan jó, mint a svéd csapat, mondom ezt annak ellenére, hogy a kapitánykodásom alatt egyszer 1-0-ra vezetve kaptunk ki Izlandtól 2-1-re. Ugyanakkor nem kell félni a svédektől, de ha ebben az Eb-selejtezősorozatban nem is, a következő, vb-selejtezőn igenis esélyünk lehet a hollandok mögött megszerezni a második helyet. Remélem, hogy akkor még Egervári Sándor lesz a szövetségi kapitány, mert nála jó kezekben van a válogatott.

- Ön nem gondolt arra, hogy jó lenne ismét leülni a kispadra?
- Isten ments! Szeretek a focistákkal és az edzőkkel beszélgetni, de én más focihoz szoktam, és az utóbbi években olyan negatív tapasztalatokat szereztem a magyar futballban, hogy az én idegrendszerem már nem bírná az edzősködést.