Vágólapra másolva!
A Videoton hét külföldi játékost igazolt nyáron, felduzzadt a keret. A fehérváriak ugyanakkor akár a két legpiacképesebbnek tartott játékosuktól, a brazil gólkirály André Alvestől és a válogatott Elek Ákostól is megválnának jó pénzért. Elek a görög PAOK érdeklődéséről tud, a PAOK edzője, Bölöni László viszont az [origo]-nak határozottan cáfolt. André Alves ügynöke nem is hallott arról, hogy a Samsunspor szerződtetné a csatárt, pedig a török klub még Lázár Pál véleményét is kikérte.

Amióta Paulo Sousa a Videoton edzője, hét külföldi játékos - a brazil Vinícius Souza, a spanyol Héctor Sanchez, Álvaro Brachi és Walter Fernandez, a szerb Nikola Mitrovic, a portugál Filipe Oliveira és Evandro Brandao - érkezett a klubhoz, így a kezdőcsapatot gyakran kevergető portugál vezetőedzőnek néhány játékosától meg kell válnia.

A Videotonhoz közel álló forrásból úgy értesültünk, hogy a csapat elsősorban a brazil gólkirály André Alvest és a válogatott középpályás Elek Ákost szeretné - lehetőleg minél drágábban - értékesíteni, ám a klub eddig még egyetlen konkrét ajánlatot sem kapott értük.

Alves menne, de nem viszik

Az előző bajnokságban 24 találattal gólkirályi címet nyert André Alves már télen is távozni szeretett volna, ám akkor nem járt sikerrel, júniusban pedig már azt is közölte a Videoton az érdeklődő lengyel Wisla Krakowval, hogy egymillió euróért nem, az összeg kétszereséért (540 millió forintért) viszont hajlandó megválni a brazil játékostól - de az üzletből végül semmi nem lett.

A nyári átigazolási időszakból már csak két hét van hátra, de Alves még mindig a Videoton játékosa. A török Samsunspor elnöke, Kazim Ylimaz egy helyi újságnak elismerte, hogy érdeklődnek Alves iránt, erről azonban a brazil támadó ügynöke még nem értesült. "Most hallok először arról, hogy a Samsunspor érdeklődik André iránt, pedig ismerem a török klubot" - nyilatkozta hétfőn az NSO sportportálnak Manfred Müller, majd hozzátette, hogy "Hollandiából azonban két élvonalbeli csapat figyelmét is felkeltette a támadó, de egyelőre semmi konkrétumról nem tudok beszámolni". Müller májusban azt mondta: Alvest a spanyol első osztályba most visszajutott Real Betis vinné, de ma már ezt sem tartja valószínűnek.

Felhívtuk a Samsunspor Videotontól megszerzett válogatott jobbhátvédjét, Lázár Pált, hogy mit tud Alves és a török klub kapcsolatáról. "Videofelvételeket néztek róla, én már korábban tudtam róla, hogy képben van André. Mi 3-4-3-ban játszunk, így lenne hely számára a csapatban. Engem is kérdeztek róla, állításokat tettek fel, és igennel vagy nemmel kellett válaszolnom, pedig ekkor már mindent tudtak róla." A védő hozzátette: a keddi török újságokban is olvasta, hogy két játékost szeretne a Samsunspor, és az egyik Alves.

"De arról is a mai lapok írtak, a klubom célja, hogy odaférkőzzön a három nagy, a Galatasaray, a Besiktas és a Fenerbahce mögé." Ami a Videoton számára nem annyira hízelgő: Lázár szerint a török bajnokság olyannyira erős, hogy az utolsó helyezett is a bajnoki címért lenne harcban az NB I-ben.

Bölöni nem akart Videoton-játékost vinni a PAOK-hoz

Elek Ákos még augusztus 3-án nyilatkozta a Nemzeti Sportnak, hogy "ha olyan ajánlat érkezik, amely a klubnak és nekem is megfelel, akkor alighanem váltok". Paulo Sousa az első három bajnokin kihagyta a játékost a kezdőcsapatból, a középpályás viszont - eddig - nem talált magának új klubot.

"A PAOK élcsapat Görögországban, rendszeresen szerepel az Európa Ligában, és nem mellékesen Bölöni László személyében magyar edzője van. Tudok a görögök érdeklődéséről, az érdekeimet képviselő menedzserek tárgyalnak a fehérvári vezetőkkel az átigazolásról, és ha olyan stádiumban lesz az ügy, akkor nyilván szólnak nekem" - mondta ugyanebben az interjúban Elek. Hogy azóta történt-e fejlemény, arról az [origo] Bölöni Lászlót kérdezte meg.

Forrás: MTI/Földi Imre
Forrás: MTI/Földi Imre

Elek az Izland ellen lőtt gólja után visszakerült a Videoton-kezdőbe

Arról érdeklődtünk a görög csapat magyar szakemberénél, hogyan áll a PAOK és Elek Ákos ügye, de Bölöni rövidre fogta a választ: "Nem is volt szó arról soha, hogy idejönne" - mondta, majd amikor arról kérdeztük, figyelt-e egyáltalán játékost a Videotonból, egyértelmű nemmel válaszolt.

A magyar labdarúgás jobban elismeri Elek teljesítményét, mint Sousa?

Egervári Sándornak nagy kedvence Elek Ákos, és a szövetségi kapitány értetlenül állt az előtt, hogy Paulo Sousa csak csereként játszatta a középpályást. "Ákos magasabban jegyzett játékos annál, mintsem hogy a Videoton kispadján foglaljon helyet" - mondta a szakember a Pepsifocinak.hu-nak. "Remélem, ha majd az új edző jobban megismeri a képességeit, helyreáll az értékrend. Úgy három-négy hete volt egy beszélgetésünk a vezetőedzővel, kíváncsi voltam, hogyan látja a Videoton válogatott játékosainak fejlődését. Már akkor éreztem egyfajta véleménykülönbséget. A magyar labdarúgás sokkal jobban elismeri Ákos teljesítményét, mint jelen pillanatban az új szakember."

Elek a fehérvári mellőzöttség ellenére kezdő volt Izland ellen, és jól játszott, egy szép gólt is rúgott."Nagyon nehéz volt lelkileg, mentálisan felkészíteni a válogatott mérkőzésre, hiszen a játékos olyan helyzetbe került, amelyet egyáltalán nem könnyű neki most feldolgozni, de nemcsak mi, hanem a társai is átsegítették a gondokon ebben a pár napban. Ákos élt a lehetőséggel, ezért remélem, hogy a Videoton edzőjét is meggyőzi, és nemcsak a mindennapi munkában, hanem egy ilyen válogatott teljesítmény után is." Múlt vasárnap Elek már kezdő volt a Videotonban, amely azonban 2-1-re kikapott Debrecenben.