Vágólapra másolva!
Miután a Haladás három vereséggel kezdte az NB I-et, többen azt mondták Halmosi Péterről, hogy csak azért csókolgatja a klubcímert, mert sok pénzt kap a klubtól, de ő ezt kikérte magának - a csapat azóta három meccsen hét pontot szerzett, a középpályás pedig a Fradi ellen győztes gólt lőtt. Az angol Hull Citytől idén végleg hazatért játékos szerint az ellenfél drukkerei azért pocskondiázzák, mert valamit jól csinál, a szombathelyi csapat ötezer szurkolójából pedig tízen lehetnek, akik nem szeretik őt. A 31 éves játékos úgy érzi, hogy vidéken jelenleg könnyebb futballt csinálni, a saját nevelésekre építő Debrecent pedig szimpatikusabbnak tartja a Videotonnál.

- A Haladás 2-1-re győzött az Üllői úton, de a Fradinak két kapufája is volt. Nevezhetjük a vasárnapit szerencsés győzelemnek?
- Igaz, hogy a második kapufánál a labda akár befelé is pattanhatott volna, de nem mondanám, hogy a szerencse miatt nyertünk, hiszen ha a kontráink után az utolsó passzok jobban sikerülnek, akár három-négy gólt is rúghattunk volna. De ha már szerencse, mi az első fordulókban voltunk pechesek, hiszen a Pécs és a Kispest elleni meccset is mi uraltuk, utóbbin pedig rúgtunk négy kapufát, de kikaptunk 4-2-re. Vasárnap amúgy a meleg miatt kicsit leült a játék, de inkább a Fradi tűnt tanácstalannak, nem mi, úgy tűnt, hogy a hazai játékosok csak rögtönöznek.

- Ön is azok közé tartozik, akik szerint jó Fradi nélkül nincsen jó NB I?
- Közhely, de ez már nem az a Fradi, mint az évekkel ezelőtti, amely ellen tíz éve a Haladás vagy később a Debrecen játékosaként futballoztam. Remélem, nem esik ki a Fradi, mert szükség van rá, én például szeretek az Üllői úton játszani. A tradíciók alapján az FTC Magyarország legnagyobb klubja, pedig most nem igazán számít a legjobbnak, de ennek nagyon sok az összetevője. De úgy gondolom, ez a játékosállomány elég ahhoz, hogy a csapat megállja a helyét a bajnokságban, a középmezőnyben simán ott kell lennie.

- Egy korábbi [origo]-interjúban azt mondta, "tudom, hogy kapok majd a lelátóról, de ez csak doppingol". A Fradi-drukkerek doppingolták?
- Igen, de ez velejárója a futballnak, erre fel vagyok készülve. Kenesei Krisztiánnal egyből megkaptunk a magunkét, lehetett mindent hallani, de ezen csak nevettünk. Annak viszont örülök, hogy mi jöttünk ki jól a meccsből, utána már nyugodtan mondhatják, hogy Kenesei ilyen, Halmosi meg olyan. Nekem ezzel soha nem volt problémám, a negatív reklám is reklám. Ha valamiért nem szeretnek, annak az is lehet az oka, hogy valamit jól csinálok. Ilyenkor előjön az irigység, de inkább irigykedjenek, mint szánakozzanak.

Forrás: MTI/Földi Imre

- Tényleg ilyen könnyen átlép a legdurvább káromkodásokon is?
- Szidhatnak, én erre válaszként a gól után megcsókolom a Haladás-címert. Persze nem esik jól, ha az anyukámat szidják, de sejtem, hogy miért teszik ezt. Talán azért, mert valami bántja őket, például az, hogy sikeres vagyok, vagy valamit jól csinálok.

- A három vereség után a Haladás-drukkerek sem bántak önnel kesztyűs kézzel.
Igen, utána engem is megtaláltak a fórumokon, és azt mondták, a pénz miatt csókolom meg a klubcímert. Erre írtam a blogomban, hogy aki ilyet állít, az rosszindulatú, és biztosan nem ismer. Lehet, hogy ötezer szurkoló közül tízen vannak, akik bárhogyan is játszom, nem szeretnek.

- Magyarországon továbbra is nagy divat, hogy néhány vereség után kirúgják az edzőt, így járt Komjáti András és Mészöly Géza is, de Prukner László sem a Fradi edzője már. Aczél Zoltán hogyhogy megúszta?
- Magyarosnak tartom az ilyen edzőváltásokat, és értetlenül állok előttük. Angliában tíz meccs után sem rúgják ki az edzőt, bármilyenek is az eredmények, az is előfordul, hogy megvárják a szezon felét, vagy akár a végét is. A három vereség után azt mondtam: nyugalom, ebben a csapatban több van. Külföldön megtanultam, hogy a pánik nem visz előbbre. Három vereség még nem a világvége, utána is nyugodtan, higgadtan kell folytatni a munkát. Velünk is ez történt, hiszen a következő három meccsen hét pontot szereztünk, pedig volt, aki a vereségek után máris azt mondta, hogy ki fogunk esni.

Részlet Halmosi július 30-ai blogbejegyzéséből


"Rendszeres olvasója vagyok a nyugatos Hali-honlap fórumának, és megmondom őszintén, nagyon nem esett jól néhány hozzászólás. Mert kritizálni lehet a teljesítményt, azzal semmi probléma nincs. Elfogadom, hogy nem ment jól az első félidőben, ám azt gondolom, hogy szünet után már jobban futballoztam. De biztos vannak, akik nem így látták. Ez sem zavar, de az már számomra érthetetlen, hogy Kenőt és engem azzal találnak meg, hogy ennyi pénzért küzdenünk kellene...

Sok mindent lehet rám mondani, de azt nem, hogy ne tennék meg mindent a csapatomért. Igen, volt, hogy rosszul játszottam, sőt még biztosan többször nyújtok gyengébb teljesítményt, de azt feltételezni, hogy nem hajtok, ezt kikérem magamnak.

Aztán a pénzről is sok szó esik. A Haladásnál nem azért keresek ennyit, mert mondjuk rosszul ment a Győr ellen, vagy mert tavaly gólt rúgtam a Vidinek. Azért van ilyen szerződésem, mert elértem pályafutásom során annyit, amit respektál a nevelőegyesületem. Hozzáteszem, ha külföldön maradok, a jelenlegi béremnek a tízszeresét vehetném fel. De én haza akartam jönni, nem a pénz motivált.

Mind a mai napig hív a menedzserem, hogy lenne külföldi lehetőségem. De nekem eszem ágában sincs eligazolni a Haladásból, mert a Hali az életem. Ezért esik különösen rosszul, ha azt olvasom: a pénz miatt csókolgatom a klubunk címerét."


- Az MTK kiesett, a Vasas, FTC, Újpest triónak pedig hat forduló után hat pontja van. Miben látja a fővárosi csapatok mélyrepülésének az okát?
- Nagyon úgy néz ki, hogy vidéken jelenleg könnyebb futballt csinálni. A Fradi-közeg nagyon kemény, a szurkolók nehezen tolerálják a rossz eredményeket, míg Újpesten csak lézengenek a fanatikusok. Nehéz ebben a közegben létezni, vezetőnek, futballistának egyaránt, pedig ezek óriási, tradicionális klubok. Az olyan helyeken lesz futball, ahol vannak nézők, Debrecenben, Diósgyőrben, vagy épp Szombathelyen. A pesti klubok elveszítették a varázsukat, tíz éve a Vasashoz vagy az MTK-hoz igazolni még óriási dolognak számított.

- Ön miért nem játszott soha a fővárosban?
- Nem egy pesti csapat, a Fradi és az Újpest is le akart igazolni, mielőtt 22 évesen Ausztriába szerződtem, de a grazit tartottam a jobb lehetőségnek. Utána jött a Debrecen, amelyet akkor vett át a mostani tulajdonos, Szima Gábor, és kiderült, hogy jól döntöttem, hiszen háromszoros magyar lettem bajnok. A Loki azóta is szárnyal, és a jelenlegi legnagyobb magyar csapat.

- Nem a címvédő Videoton?
- Két éve úgymond régi fényében tündököl, de 2010-ben elbukta a bajnoki aranyat, és nem mérhető a Debrecenhez, amely fele annyi költségvetéssel, fele olyan játékoskerettel jobban szerepel. Minden adott, külföldi edző, komoly, spanyol bajnokságból érkezettek, akik játsszák a futballt. Jó klub, nagy klub, kellene a magyar bajnokságban több ilyen is, amely ennyire jó anyagi helyzetben van, és ilyen könnyen tud igazolni. Ha ugyanennyit költhet a csapat a jövőben is, annak egy-két éven belül meglesz az eredménye. Igaz, mondhatnánk azt is, hogy már kijött, de az nem lenne igaz, a nemzetközi porondon ugyanis - függetlenül attól, hogy hogyan estek ki - leszerepeltek.

- Ezek szerint a jobb anyagi helyzetű Videoton előbb-utóbb biztosan megelőzi a saját neveléseire támaszkodó Debrecent?
- Nem tudni, hogy melyik út visz előbbre, de ami tény: a világon az összes nagy klub megveszi a legjobbakat, és ez működik. A Videoton is így működik magyar szinten, csak azt nem veszi meg, akit nem akar, mégsem úgy megy a bajnokságban, míg a Loki, amely a korábbinál kisebb - de legalábbis nem magasabb - költségvetéssel próbál a saját nevelésekre támaszkodni. Mindkettő eredményre vezethet, de vidéki srácként azt mondom: szerethetőbb csapat az olyan, ahol sok a saját nevelés, szívesebben kimegy a drukker megnézni egy ilyen Debrecent, mint egy összevásárolt csapatot, amelyben azt sem tudja, hogy ki van a pályán. Fehérváron minden a pénzről szó, ami nem baj, de szurkolói szemszögből a debreceni modell - nekem legalábbis - szimpatikusabb.

- Ilyen csapat a Haladás is?
- Szombathelyen ugyanez a helyzet, az első bajnokinkon nyolc saját nevelés is játszott, volt olyan, aki régen még labdát szedett nekem, most pedig már együtt játszhattunk, és ez nagyon jó érzés. A Haladás emiatt is sokkal szerethetőbb, mint a Zalaegerszeg, ahol nagyon sok a külföldi.

Forrás: MTI

- Ön szerint a magyar foci merre tart?
- Elmozdult, méghozzá felfelé. Amikor 22 évesen válogatott voltam, Gellei Imrénél emlékeim szerint csak négy játékos játszott külföldön (Király és Dárdai a Herthában, Sebők és Mátyus a Cottbusban), ma pedig a legtöbben külföldön szerepelnek, ahol más a felfogás, profibb a közeg, és ez a válogatott szempontjából előrelépés. Igaz, az NB I szempontjából nem, hiszen jó dolog, hogy egyre több fiatal játszik a csapatokban, de a dolog árnyoldala, hogy a játákosok ajándékba kapják az NB I-es meccseket. Ennek az oka a pénztelenség, ma már elég a juniorban vagy az NB II-ben két jó megmozdulás a csapatba kerüléshez. Korábban Újpesten elképzelhetetlen lett volna, hogy hirtelen ennyi fiatal bekerüljön a csapatba. Ezek a fiatalok ráadásul azt hiszik, ha az NB I-ben játszanak, már jók - pedig csak azért játszanak, mert nincs más, és mentálisan még nincsenek felkészülve erre.

- Nem csodálkozott, hogy Egervári Sándor épp egy piros lapja után hívta be?
- Azt mondta, hogy a tavalyi szezonom tetszett neki. Kilenc éve ott vagyok a válogatottban, majdnem mindig balbekket játszottam, és ezt a kapitány tudja, látta, hogy mit tudok ezen a poszton. Szóval nem hiszem, hogy az elmúlt pár meccsen nyújtott teljesítményem alapján döntött volna. Kikérte a vezetőedzőnk, Aczél Zoltán véleményét, aki azt mondta: sérült sem voltam, és jó fizikai állapotban vagyok. Ha megnézzük, Tököli Attila hogy került be: őt is ismeri a kapitány, tudja, hogy mire képes, velem is hasonló lehetett a helyzet.

- Van néhány játékos, például Buzsáky Ákos, Tőzsér Dániel, Feczesin Róbert vagy éppen Vass Ádám, akikről a szaksajtó egy része, vagy ők magukról úgy gondolják, a válogatottban lenne a helyük. Önnek sikerült bekerülnie egy hosszabb mellőzés után, mit kellett ehhez tennie?
- Csak tenni kell a dolgodat, és jönni fog a meghívó. A kapitány azokról, akik nem kerültek be, elmondta, hogy az ő játékrendszerébe valamiért nem illenek bele. Ezt nehéz elfogadni, még akkor is, ha jól megy a játék az illetőnek, ezt az indokot azonban el kell fogadni. Én mindig, a klubváltásaim előtt is azt mondtam, nem kell, hogy minden embernek tetsszen a játékom, legfeljebb majd másnak tetszeni fog.

- Az eredmények alapján úgy tűnik, valamit nagyon rosszul csinál a válogatott a svédek ellen, mert erős csapat, de azért nem számít világverőnek.
- Nem sok sikerélményünk volt eddig ellenük, de egyszer minden rossz sorozatnak meg kell szakadnia. A svéd foci jobb, mint a magyar, mégis, remélem, hogy jövő pénteken sikerül végre legyőznünk őket.