Vágólapra másolva!
Azzal, hogy Dzsudzsák Balázs klubja, a dagesztáni Anzsi Mahacskala évi 20,5 millió eurós fizetést folyósít az Intertől megszerzett Samuel Eto'ónak, a kameruni csatár lesz a világ legjobban fizetett futballistája, letaszítva az első helyről Cristiano Ronaldót. Eto'o majdnem a dupláját keresi majd annak, amit a Real Madrid szupersztárja kap, ráadásul a szerződésben állítólag az is szerepel, hogy gólonként 20 ezer, gólpasszonként pedig 10 ezer eurós prémiumot is kap

Hetek óta tartó tárgyalások után szerdán végre lezárulhat Samuel Eto'o átigazolási szappanoperája, és a kameruni csatár Dzsudzsák Balázs csapattársa lehet az Anzsi Mahacskalánál. A transzfer az elmúlt napokban azért húzódott, mert a két klub sokáig nem tudott megegyezni: az Inter 30 millió eurót szeretett volna kapni a játékosért, az oroszok pedig csak 24 milliót fizettek volna.

A feleknek végül sikerült kompromisszumra jutni, hiszen a vételár a hírek szerint 27 millió euró - ebben már a különböző bónuszok is benne vannak. Az Anzsi Eto'óval sokkal hamarabb megállapodott, ami érthető, hiszen a dagesztániak évi 20 millió euró fizetést kínáltak a támadónak, amivel a világ legjobban fizetett labdarúgója lesz.

A gólokért külön pénz jár

A legfrissebb hírek szerint Eto'o nem is 20, hanem 20,5 milliót keres majd évente, igaz, az eredeti tervekkel ellentétben nem négy, hanem három évre kötelezi el magát. Ráadásul ez az összeg csak a fix bért jelenti, mert a szerződésben állítólag az is szerepel, hogy Eto'o gólonként 20 ezer, gólpasszonként pedig 10 ezer eurós prémiumot is kap - és akkor a számára megvett moszkvai villát még nem is említettük. Persze a kameruninak eddig is volt mit a tejbe aprítani, hiszen az Internél évi nyolcmillió eurót keresett, azonban ezt most kis híján megtriplázta.

Arról nem is beszélve, hogy ezzel rögtön a fizetési világranglista élére ugrott. A labdarúgás pénzügyi oldalával foglalkozó portugál honlap, a Futebol Finance áprilisban állította össze százas rangsorát, amelynek élén a Real Madrid sztárja, Cristiano Ronaldo állt, évi 12 millió euróval - ami gyakorlatilag heti 250 ezer eurót jelent. A portugál legalább itt megelőzte az FC Barcelona világklasszisát, Lionel Messit, akinek az évi fizetése 10,5 millió euró. Mindez csak félmillióval több annál, amennyit Fernando Torres kap a Chelsea-nél, a londoniak a januárban igazolt spanyol csatárnak évi tízmilliót utalnak át - ugyanannyit, mint a Manchester Citynél Yaya Tourénak.

A legjobban kereső futballisták

Samuel Eto'oAnzsi Mahacskala20,5
Cristiano RonaldoReal Madrid12,0
Lionel MessiFC Barcelona10,5
Fernando TorresChelsea10,0
Yaya TouréManchester City10,0
Wayne RooneyManchester United9,5
KakáReal Madrid9,0
Zlatan IbrahimovicAC Milan9,0
Emmanuel AdebayorManchester City8,5
Carlos TévezManchester City8,0
Franck RibéryBayern München8,0


A játékos neve után klubja, majd éves fizetése (millió euróban) olvasható.

Amikor a heti 100 font is sok volt

A fenti összegek szinte felfoghatatlanok, ráadásul az is egészen elképesztő, hogy a futballisták fizetése mennyire az egekbe szökött az elmúlt évtizedben.

Angliában például egészen 1961-ig maximalizálva volt a profi labdarúgók fizetése - hivatalosan nem kereshettek többet heti 20 fontnál. Amikor a Fulham játékosa, Jimmy Hill lett a Profi Labdarúgók Szövetségének (PFA) az elnöke, akkor kampányt indított az ellen, hogy a fenti szabályt megszüntessék, és aligha gondolta volna, hogy 40 évvel később már azt fogja mondani, hogy fizetési sapkára lenne szükség a sportágban!

Nem sokkal a szabály megszüntetése után a Fulham rögtön heti 100 fontos bért adott legjobbjának, Johnny Hayesnek, majd lassan ugyan, de elszabadultak a fizetések.

A magyarok közül az Anzsi Mahacskalában szereplő Dzsudzsák Balázs a legbusásabban fizetett. Az orosz szaklap, az Szport-Ekszpressz értesülései szerint a szélső évi hárommillió eurót keres, amivel egyébként nincsen ott a Top 100-ban a világon - ahhoz legalább évi 3,8 millió eurót kellene kapnia. Dzsudzsákot a magyarok közül Gera Zoltán követheti, bár arról jelenleg nincs információ, hogy a West Bromwich Albionnál mennyi a fizetése - a Fulhamnál évi kétmillió euró körül kereshetett. A képzeletbeli dobogón a Dzsudzsákhoz hasonlóan Oroszországban, a Zenit Szankt-Petyerszburgban légióskodó Huszti Szabolcs kap még helyet, akinek a bére évi 1,5 millió euró körül van.


1979-ben Angliában Peter Shilton kereste a legtöbbet, a válogatott kapusnak a Nottingham Forest heti 1200 fontot fizetett. A tízezres álomhatárt Chris Sutton érte el először: őt a Blackburn Rovers 1994 nyarán vette meg, és kínált neki akkor angol rekordfizetést. A Bosman-szabály aztán újabb robbanást hozott, egyrészt újabb eszközt adott a játékosok kezébe a tárgyalásoknál (hiszen ha nem adták meg nekik azt, amit kértek, akkor szerződésük lejártával ingyen távozhattak), másrészt pedig az ingyen igazolható futballistáknál a vételárnál megspórolt pénzt a fizetésre fordíthatták.

Így például amikor a Real Madrid ingyen szerezte meg a Liverpool középpályását, Steve McManamant, akkor heti 65 ezer fontos bért kínált neki - ebben az időszakban a világ legjobban kereső játékosa a Juventusban futballozó Alessandro del Piero volt, heti 70 ezer fonttal. Az első focista, akinek a fizetése meghaladta a heti 100 ezer fontot, Sol Campbell volt, aki szintén ingyen igazolt az Arsenalba a Tottenhamből 2001-ben - ma már majd 50 futballista keres legalább ennyit.

www.global-soccer.eu