Vágólapra másolva!
A Török Labdarúgó Szövetség visszaléptette a Bajnokok Ligája-indulástól a bajnok Fenerbahce együttesét, mivel a klub érintett a helyi bundaügyben. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) ezt követően úgy döntött, hogy a török bajnokságban második helyezett Trabzonspor indulhat a BL csoportkörében.

A török szövetség elnöksége szerdai rendkívüli ülésén, 24 órával a csoportkör sorsolása előtt hozta meg döntését, miután az UEFA figyelmeztette, ha valamely csapatról kiderül a bundázás, azt azonnal kizárja a sorozatból.

Az UEFA a törökök döntése után hivatalos közleményben jelezte: a csütörtöki BL-csoportkör sorsolására a török bajnokságban ezüstérmes, a BL-selejtező harmadik fordulójában a Benficával szemben alulmaradt Trabzonspor készülhet.

Az európai szövetség egyúttal közölte: a Trabzonspor csütörtök esti Európa Liga-selejtezője elmarad, a spanyol Athletic Bilbao pedig játék nélkül, automatikusan továbbjutott.

A törökök megvesztegetési ügyében több mint harminc játékossal és sportvezetővel szemben folyik hivatalos vizsgálat, így többek között Aziz Yildirim, a bajnok Fenerbahce elnöke, valamint Tayfur Havutcu, a kupagyőztes Besiktas vezetőedzője ellen.

Török sajtóértesülések szerint az elmúlt szezonban legalább 19 mérkőzés végkimenetelét manipulálták, a botrány középpontjában a Fenerbahce áll; a csapat vezetői olyan sikeresen bundázták meg a meccseket, hogy az állítások szerint a klub a megvesztegetések miatt nyerte meg a bajnokságot.