Vágólapra másolva!
A spanyol után az európai Szuperkupát is megnyerte a Barcelona. A Bajnokok Ligája-győztes katalán labdarúgócsapat a Monacóban rendezett találkozón 2-0-ra verte az Európa Liga-győztes portugál Portót.

Európai Szuperkupa:
FC Barcelona (spanyol) - FC Porto (portugál) 2-0
Monaco
Barcelona: Víctor Valdés - Daniel Alves, Abidal, Mascherano, Adriano (Busquets, 63.) - Iniesta, Xavi, S. Keita - Messi, Villa (Alexis Sánchez, 61.), Pedro (Fabregas, 80.)
Porto: Hélton - Sapunaru, Rolando, Otamendi, Fucile - Joao Moutinho, Souza (Fernando, 77.), Guarín - C. Rodríguez (Varela, 69.), Hulk, Kléber (Belluschi, 77.)
gól: Messi (39.), Fabregas (88.)
piros lap: Rolando (86.), Guarín (90.)
sárga lap: Iniesta (50.), ill. Rodríguez (30.), Rolando (65., 86.)

A katalán együttes a 39. percben az európai szövetség (UEFA) által csütörtökön az Év játékosának választott argentin Lionel Messi góljával szerzett vezetést egy nagy védelmi hiba után, a végeredményt pedig a frissen szerződtetett Cesc Fabregas állította be a 88. percben, Messi zseniális passza után.

A Barcelona rekordot jelentő, nyolcadik alkalommal küzdött meg a trófeáért, amelyet negyedszer hódított el, így az örökranglistán immár egyedül áll a második helyen az ötszörös győztes olasz AC Milan mögött.

Percről percre

A 6. percben Moutinho lőtt a 16-os vonaláról, Valdés bravúrral szögletre tolta a labdát.

A 10. percben megszerezhette volna a Barcelona a vezetést, David Villa elé került egy megpattanó labda, a spanyol csatár 14 méterről megpróbálta átemelni Héltont, de a kapu fölé emelt.

A 12. percben Hulk nagyon megkeverte a jobb oldalon Adrianót, majd ballal a hosszút vette célba, de a labda centikkel elkerülte a kaput.

A 16. percben ismét Hulk próbálkozott, de szabadrúgása lepattant a sorfalról.

A 24. percben az eddig tarthatatlan Hulk húzogatott a bal oldalon, majd veszélyesen ívelt középre, Valdés pocsékul jött ki, de szerencséjére a labda elszállt mindenki feje fölött.

Forrás: AFP/Valery Hache

A 28. percben Messi fűzött be négy portóit, Villát próbálta meg kiugratni, de az utolsó utáni pillanatban egy védő menteni tudott a ziccerben kilépő spanyol elől.

A 36. percben egy villámgyors barcelonai kontra végén Xavi 22 méterről lőtt, Hélton bravúrral fölé tolta a labdát.

A 39. percben Lionel Messi révén megszerezte a vezetést a Barcelona. A saját térfelén adta el a labdát a Porto, a teljesen egyedül álldogáló Messi pedig elvitte Hélton mellett, és az üres kapuba lőtt. (1-0)

A második félidő elején Iniesta kapott sárga lapot, mert sípszó után dühösen elrúgta a labdát.

Az 52. percben egyenlíthetett volna a második félidőt nagy iramban kezdő Porto, de Moutinho 17 méteres lövése nem sokkal a kapu mellé ment.

Az 54. percben Guarín mintegy 30 méterről próbálkozott, erős, pontos lövését azonban Valdés hatalmas bravúrral kitolta a bal alsóból.

Az 56. percben növelhette volna előnyét a Barcelona, egy gyors kontra végén Iniesta játszott Villához, aki közelről ziccerben lőhetett, de Hélton védett.

Kettőt cserélt Guardiola, a nyáron az Udinesétől igazolt Alexis Sánchez váltotta Villát, Adriano helyére pedig Busquets érkezett.

A 66. percben Messi duplázott volna, Iniesta ütempasszával lépett ki, és lőtt a kapuba, de les miatt érvénytelenítették a gólt.

Forrás: AFP/Valery Hache

A 73. percben közel állt az egyenlítéshez a Porto. Valdés feleslegesen jött ki a kapujából 17-18 méterre, ráadásul a labdát elfejelték előle, de Abidal a portói csatár elől az utolsó pillanatban menteni tudott.

A 79. percben Guarínnak lépett oda Abidal a tizenhatoson belül, de a játékvezető nem ítélt büntetőt. Véleményes belépő volt.

Miután a Porto kihasználta mindhárom cserelehetőségét, Guardiola is így tett, és a 80. percben behozta Pedro helyére Fabregast.

Tíz főre fogyatkozott az utolsó percekre a Porto, miután a sárga lappal már rendelkező Rolando odarúgott az őt kicselező Messinek.

A 88. percben eldőlt a meccs. A csereként beállt Fabregas kapott remek labdát Messitől, az Arsenaltól érkezett középpályás pedig biztosan lőtt a kapuba. (2-0)

Elveszítették a fejüket a portóiak, Guarín durván becsúszott Mascheranónak, pirosat kapott érte.

Vége a meccsnek, a spanyol után az európai Szuperkupát is elhódította a Barcelona.