Vágólapra másolva!
Egy híján egy csapatra való korábbi vagy jelenlegi magyar válogatott focista maradt klub nélkül az átigazolási időszak lezárultával, aki még a határidő után is reménykedhet abban, hogy leigazolják. Valamennyien korábbi vagy jelenlegi válogatottak, komoly erősítést jelentenének bármelyik NB I-es klubnak, ráadásul ingyen igazolhatóak. Az [origo] körkérdéséből azonban kiderült, a hazai klubok általában nem tudnak labdába rúgni náluk.

Torghelle Sándor: Belgium a legszimpatikusabb

A Düsseldorffal szerződést bontó Torghelle Sándort több forrás szerint is a Diósgyőr szeretné szerződtetni, amit a csatár is megerősített. "A sajtóban megjelent infók valósak, a diósgyőri és a külföldi lehetőségekről is" - tudtuk meg a negyvenkétszeres válogatott csatártól, akit korábban megkerestek a tengerentúlról és Kazahsztánból is. "Ha lehet, újra külföldön szeretnék elhelyezkedni, Belgium számomra a legszimpatikusabb. Első osztályú csapatban gondolkodom, de egy jó feltételeket kínáló, a másodosztályban erősnek számító együttes is szóba jöhet."

Tisza Tibor sem a Diósgyőrt preferálja

A Diósgyőr az Újpesttől távozó Tisza Tibort is meg akarja szerezni, aki legutóbb fél évet a belga Sint-Truidennél töltött. A négyszeres válogatott támadót menedzselő Filipovics Vladan megerősítette a tárgyalások hírét, de hozzátette, hogy a külföldi ajánlatokat is figyelik, és ha adódik lehetőség, azokat részesítik előnyben. "Mindenképp futballozni kell valahol, és ha itthon marad is a játékos, úgy vállalja a szerződést, hogy abból tovább tudjon lépni külföldre."

Bodnár László "kicsit messzebbre utazik" Mátészalkáról

A negyvenhatszoros válogatott Bodnár László a tavaszt a Salzburgban töltötte, utána azonban hiába vált szabadon igazolhatóvá, a nyáron neki sem sikerült klubot találnia. A legközelebb a német másodosztályban szereplő Cottbusszal járt a megállapodáshoz, ám végül az anyagiakban nem tudtak megegyezni. "Jó volt a csapat, jók az edzések, és nem volt olyan nagy távolság a kérésem és az ajánlat között. Az elnök viszont kicsit necces volt, le sem ült velünk személyesen tárgyalni, így végül nem sikerült megállapodnunk" - mesélte az egyik legértékesebb szabadon igazolható magyar játékos, akinek nem szokatlan a szituáció, korábban is hónapokat töltött csapat nélkül. "Nem vagyok nyugtalan, egész nyáron otthon, Mátészalkán készültem napi két edzéssel, a meccsek hiányában még frissebb is vagyok, és egy-két héten belül hírt adok magamról" - utalt a most folyó tárgyalásokra Bodnár, aki ezekről csak annyit árult el, hogy ezúttal "kicsit messzebbre kell elutazni a próbajátékra".

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Böőr Zoltán: Nem feltétlenül a pénz dönt

Az ingyen megszerezhető focisták közül Böőr Zoltán áll a legközelebb ahhoz, hogy hazai csapatnál folytassa. Az Újpesttel szerződést bontó huszonegyszeres válogatottnak a földrajzi helyzet szerint változó szempontjai vannak. "Ha külföldre megyek, akkor a fizetés lesz a döntő, ám ha itthon maradok, akkor az, hogy az adott együttesnél reális cél, sikerorientált csapat és rendezett körülmények legyenek." A középpályás elmondta, már lezárt egy külföldi lehetőséget, a "jelen állás szerint" Magyarországon folytatja a pályafutását. Böőr arra is választ adott, a hazai klubok miért nem tudják sokszor az ingyen megszerezhető játékosokat sem leigazolni. "A megfelelő utánpótlás hiánya miatt kicsi a magyar kínálat, miközben a külföldiek sokan vannak, ez törvényszerűen hozza, hogy ők kisebb fizetéssel is beérik." Böőr elégedetten tekint vissza az újpesti másfél évére, mely alatt súlyos sérülése után a meccsek 70 százalékán játszani tudott, 6. helyen végzett a megfiatalított csapattal, és részese lehetett a Fradi elleni történelmi 6-0-s sikernek.

Lipták Zoltán fejéből egyelőre száműznék a csapatkeresést

A Videoton és Lipták Zoltán szerdán bontott közös megegyezéssel szerződést, így a kilencszeres válogatott védőnek közvetlenül az Eb-selejtezők előtt lett kérdéses a sorsa. "A Videotonnal korrekt döntés született, ezt a dolgot már lezártuk" - mondta az [origo]-nak a játékos menedzsere, Vörösbaranyi József. "Most az a legfontosabb, hogy Zoltánnak a selejtezőkön kívül ne járjon más a fejében, ezért ez alatt az idő alatt nem zavarjuk ezzel a témával." A menedzsertől megtudtuk, hogy már a svédek elleni meccsre több megfigyelő érkezett Lipták miatt Budapestre. "Egyelőre nem folyik tárgyalás semelyik csapattal, de a kapcsolataink révén próbáljuk minél hamarabb megoldani a játékos helyzetét."

Fehér Csaba bírná, de lehet hogy rápihen a folytatásra

Az Újpestről távozó játékosok táborába a napokban szerződést bontó Fehér Csaba is bekerült, ám ellentétben Böőrrel és Tiszával ő nem keres gyors megoldást. "Lehet, hogy most pihenek fél évet, de az is lehet, hogy befejezem, fizikailag bírnám még, de nem tudom, így van-e értelme" - nyilatkozta az [origo]-nak a 41-szeres válogatott, aki kizárta, hogy újra külföldre távozzon. "Hollandiába szerintem a mai napig vissza tudnék menni, de Magyarországon tervezzük a jövőt, a fiam itt kezdi az óvodát. Ahhoz, hogy ezt az egészet felvállaljam, kellett az Újpest iránt érzett vak szerelem, más csapat nincs képben, bár a Pécsnek is sokat köszönhetek, a rangsoromban ők állnak a második helyen. Nem hiszem, hogy Magyarországon játszom még az első osztályban, de egy kiskaput azért nyitva hagyok." Fehér 11 év után tért vissza Újpestre, ám mindössze két hónap után távozott a Bartha Csaba ügyvezetővel kialakult személyes ellentéte miatt.

Németh Krisztiánnak néhány órája volt a váltásra

A bizonytalan helyzetű válogatott játékosok közül Németh Krisztián állt a legközelebb ahhoz, hogy megoldódjon a sorsa, ám a Standard Liege az utolsó pillanatban elállt a szerződtetésétől. A háromszoros válogatott csatárt menedzselő Kövesdi Viktor elmondta, előbb a két klub, majd a játékos és a Standard is megegyezésre jutott, ám végül a görögök megváltoztatták a feltételeiket, emiatt a belgák nem szerződtették a focistát. A támadónak ekkor néhány órája maradt, hogy még az átigazolási időszak alatt szerződést bontson az Olimpiakosszal. Németh ezt meg is tette, így szabadon igazolható, és nem kell újabb félévet várnia a görögöknél, ahol az edző egyértelművé tette, hogy nem fog játszani. Kövesdi elmondta, Némethnek több lehetősége is van, a kérőkkel folynak a tárgyalások. A támadó mindenképp szeretné elhagyni Görögországot.

Fotó: Szabó Pál [origo]

Lázok, Molnár és Tóth is szabad préda

A Vasastól távozó Lázok János sem talált csapatot az átigazolási időszakban, bár néhány napja az MTK-nál van, az NB II-es klubnál csak edzéseket végez. Filipovics Vladan menedzser kizárta, hogy a kétszeres válogatott az MTK-hoz igazol, ám azon kívül, hogy több külföldi ajánlata is van, nem árult el többet az [origo]-nak. A Haladással szerződést bontott a kilencszeres válogatott Molnár Balázs, akit a hírek szerint a ZTE-ből távozó Horváth Andrással cserélték volna ki, ám ezt az egerszegiek sajtósa, Tóth Krisztián tagadta: "Horváth valóban átigazolt a szombathelyiekhez, de Molnár érkezéséről semmilyen formában sincs szó." Tóth Balázs az átigazolási időszak legvégén bontott közös megegyezéssel szerződést a Genkkel. A harmincnégyszeres válogatott, 29 éves középpályásról Filipovics Vladantól csak annyit tudtunk meg, hogy nem gondol a hazatérésre. "Ez a váltás nem volt betervezve Balázsnál, de több országból is érdeklődnek iránta, hamarosan megoldódhat a sorsa."