Vágólapra másolva!
Már nem is tagadja a José Mourinhóval való ellentétet Iker Casillas, a Real Madrid egyetlen saját nevelésű alapembere. A kapus kikerült a csapatból, miután békülni akart a Barcelona játékosaival, a portugál edző pedig a csapatkapitányi rangjától is megfosztaná.

A Real Madrid a spanyol bajnokság első fordulójában 6-0-ra verte a Zaragozát, miközben kapusának, Iker Casillasnak szinte semmi dolga nem volt a meccsen. A csapatkapitánynak ezzel együtt nagyon fontos szerepe van az öltözőben, miközben a spanyol lapok szerint nem éppen felhőtlen a viszonya José Mourinho edzővel.

Azzal nehéz vitatkozni, hogy José Mourinho korunk egyik legsikeresebb edzője, hiszen két klubbal is nyert már Bajnokok Ligáját, a dicsőséglistáján angol és olasz bajnoki cím is szerepel. Módszereinek egy része azonban alaposan megosztja a közvéleményt: nem ismer ellentmondást, viselkedése sokak számára provokatív, rendkívül arrogáns. Egyes vélemények szerint Mourinho ezzel a játékosai válláról akarja levenni a terhet, ezért irányítja magára a sajtó és az ellenfelek figyelmét. Ezt alátámasztja, hogy focistái rendszerint csupa jót mondanak róla. Azonban a spanyol sajtóban egyre többet lehet olvasni arról, hogy Iker Casillas nehezen viseli edzője módszereit.

A telefonáláshoz nem kell engedély Mourinhótól

Mourinho legutóbb a Barcelona elleni spanyol Szuperkupa-döntő visszavágóján okozott botrányt azzal, hogy a lefújás után, amikor az oldalvonal mellett kisebb csetepaté alakult ki, belenyúlt a katalánok pályaedzője, Tito Vilanova szemébe. Ráadásul később nem volt hajlandó bocsánatot kérni tettéért, csupán a madridi szurkolóktól kért elnézést.

A Barca és a Real közötti egyre feszültebb viszony a spanyol válogatottnak sem tesz jót: a rangadókon egymást aprító játékosoknak a címeres mezben egymásért kellene küzdeniük. Még a legendásan nyugodt Casillas is kiakadt, hiszen a mérkőzés után a Barca friss igazolását, Francesc Fabregast vádolta azzal, hogy szokás szerint feldobta magát Marcelo keményebb belépőjénél, és ő provokálta ki a tömegjelenetet.


Hogy a madridi kapusra mennyire nem jellemző az ilyen vádaskodás, jól mutatja, hogy a spanyol lapok szerint egy nappal később telefonon felhívta két válogatottbeli csapattársát, Carles Puyolt és Xavit, hogy megbeszélje velük a szituációt. Mindez azonban nem tetszett Mourinhónak, és amikor egy héttel később a Galatasaray elleni felkészülési meccsen, a Santiago Bernabéu-kupáért játszott találkozón nem Casillas állt a Real kapujában, a spanyol újságírók rögtön botrányt szimatoltak.

A Marca arról írt, hogy a portugál ezzel büntette a kapust a telefonhívásért. A mérkőzést követő sajtótájékoztatón persze rá is kérdeztek Mourinhónál a dologra, aki azt válaszolta: "Casillas azt hív fel, akit csak akar, nincsen szüksége az engedélyemre" - majd ezzel be is rekesztette a sajtótájékoztatót.

Kerülőút az öltözőből

Az első bajnoki mérkőzésen a Real Zaragoza ellen persze már Casillas védett, de az El Mundo Deportivónak (amely barcelonai újság) nyilatkozva Mourinho azt mondta, hogy még Casillas sem érinthetetlen, és ez olaj volt a tűzre. Ráadásul a gyakran csak Szent Ikernek becézett játékosról már korábban is azt pletykálták, hogy nem ért egyet Mourinho módszereivel, és az sem tetszik neki, hogy a portugál teljhatalmat kapott a klubon belül.

A tekintélyesnek számító napilap, az El País a napokban külön cikkben elemezte Casillas madridi helyzetét, amely szerintük rendkívül jellemző. "A Real tréningjei Valdebebasban az előző idényben rendre úgy végződtek, hogy Mourinho jelezte, véget ért az edzés, majd menedzserével, Jorge Mendessel együtt az öltözőn kívül várta a focistákat. Általában a portugál különítmény, vagyis Pepe, Cristiano Ronaldo, a Benficától igazolt Ángel di María és a brazil Marcelo állt le vele egy kis beszélgetésre, időnként Ricardo Carvalho is csatlakozott. Ahogy a többiek távoztak a létesítményből, mind elmentek mellettük, és intettek nekik. Kivéve Casillast, a csapatkapitányt, aki a klub alkalmazottjai szerint szándékosan tett kerülőt, hogy ne kelljen találkoznia a trénerrel."

Egyetértés van, probléma nincs

A kapus az egyetlen saját nevelésű alapember a keretben, aki korábban Raúllal és Gutival alkotta azt a csoportot, amelynek nem csak az öltözőben volt hangja, hanem a vezetőségben is. Mourinho érkezésével ez a csoport feloszlott, hiszen a portugál Raúltól és Gutitól is megvált, és a csapaton belüli hierarchia átrendeződött. Casillas persze vérbeli profiként tette a dolgát, ráadásul a csapatkapitányi karszalagot is megőrizte, de a spanyol sajtó szerint érezni rajta, hogy óvatosan elhatárolódik a tréner módszereitől. Amikor tavasszal Mourinho kisebbfajta összeesküvés-elméletet állított össze arról, hogy a csapat miért nem tudja legyőzni a Barcelonát, akkor a kapus hallgatott - olyannyira, hogy a klubelnök, Florentino Pérez állítólag raportra hívta Casillast, és arra kérte, hogy a nyilvánosság előtt jobban támogassa az edzőt.

A Marca nyáron már arról írt, hogy Mourinho el akarja venni a csapatkapitányi karszalagot a kapustól. Persze nem azért, mert elégedetlen Casillas teljesítményével, szerinte sokkal előnyösebb, ha egy mezőnyjátékos a kapitány. Meglehet, ez csak a Marca kavarása volt, hiszen Casillas maradt a cséká, de nyilvánvalóan létezik valamiféle feszültség köztük. Ezt még Casillas sem tagadta: a minap az AS-nak adott interjút, amelyben kijelentette: "Bizonyos személyes és szakmai dolgokban nem értünk egyet, de jó a kapcsolatunk."

www.global-soccer.eu