Vágólapra másolva!
Németország már résztvevője a jövő évi Európa-bajnokságnak, és a selejtezők következő játéknapján Spanyolország, Olaszország és Hollandia is csatlakozhat hozzá. Anglia és Franciaország ezt még nem érheti el, de rendkívül közel kerülhet a sikeres kvalifikációhoz.

Liechtenstein legyőzése edzésfeladat Spanyolország számára, óriási meglepetés lenne, ha az aktuális világ- és Európa-bajnok nem biztosítaná be Eb-részvételét kedden. A szövetségi kapitány, Vicente del Bosque azonban ennek ellenére óvatosságra intett mindenkit a meccs előtti sajtótájékoztatón: "Nehéz mérkőzésre számítok, türelmesen kell futballoznunk" - magyarázta, majd a várható kezdő tizenegyre vonatkozó kérdésre meglehetősen talányosan válaszolt: "Azt hiszem, változások lesznek a védelemben, a középpályán és a csatársorban is".

Leginkább a hátsó alakzat összeállítása kérdéses, hiszen Carles Puyol és Gerard Piqué sem játszhat sérülés miatt. A Chile elleni barátságos meccsen a középpályás Javi Martínez játszott középhátvédet, most pedig várhatóan Sergio Busquets lép vissza egy sorral. Xavi már 103. alkalommal húzhatja fel a címeres mezt, ezzel megelőzi Raúlt az örökranglistán, elől pedig Fernando Torres abban bízik, hogy végre megtörik az egy éve tartó gólcsendje - legutóbb tavaly szeptemberben volt eredményes, éppen Liechtenstein ellen.

A csapnivaló játék után Firenzében javíthatnak az olaszok

A spanyolok mellett még Olaszország kvalifikálhatja magát az Európa-bajnokságra kedden: ha hazai pályán legyőzi Szlovéniát, akkor biztosan ott lesz az Eb-n. A válogatott azonban nincsen jó formában, a játékosok többsége számára a szezon még nem kezdődött el, hiszen a Serie A-ban a sztrájk miatt nem rendezték meg az első fordulót. A Feröer-szigetek ellen ugyan nagy nehezen nyert 1-0-ra Cesare Prandelli csapata, a szövetségi kapitány is elismerte, hogy az együttes teljesítménye csapnivaló volt.

"Nem sokat aludtam a meccs után, még nagyon sokat kell dolgoznunk. Lehet, hogy az én hibám, mert túl gyorsan vártam el bizonyos dolgokat a csapattól, amiket az edzéseken csak most kezdtünk el gyakorolni" - nyilatkozta Prandelli, aki olasz lapértesülések szerint két helyen változtat a kezdő tizenegyen: Thiago Motta helyett Claudio Marchisio, Christian Maggio helyén pedig Mattia Cassani játszhat. Utóbbi a nyáron igazolt a Fiorentinába, és mivel a meccsre Firenzében kerül sor, a találkozó különösen fontos számára, de ugyanez elmondható Prandelliről is, aki öt éven keresztül volt a lila-fehérek mestere. "Fantasztikus érzés lenne, ha éppen Firenzében harcolnánk ki az Eb-részvételt" - áradozott a szakember.

Lampard fontos, csak nem játszik

Anglia számára viszont a Wales elleni összecsapás helyszíne akár még terhet is jelenthet, a meccset ugyanis a Wembleyben rendezik, ahol az angolok a legutóbbi négy tétmeccsükön nyeretlenek maradtak. A Bulgária elleni idegenbeli 3-0-s diadal azonban meghozta a drukkerek önbizalmát, és a szurkolók leginkább annak örülnek, hogy Fabio Capello végre nem a nevek, hanem a pillanatnyi forma alapján válogat. Ennek köszönhetően Szófiában a korábban kihagyhatatlannak számító Frank Lampard csak kispados volt, és valószínűleg Wales ellen sem kezd majd.

Forrás: AFP
Lampard ismét a kispadon találhatja magát

Az olasz szakember mindenesetre a tőle megszokott módon, rendkívül diplomatikusan nyilatkozott a Chelsea középpályásáról. "Frank nagyon fontos játékos. Nem tudom, hogy holnap játszani fog-e, de egyike a vezéregyéniségeknek a csapaton belül" - mondta Capello, aki angol szövetségi kapitányként még csak két tétmeccsen kapott ki. Wales utoljára 1977-ben tudott Angliában nyerni, és bár a Tottenhamban futballozó balszélső, Gareth Bale nagyon fogadkozott, meglepetés lenne, ha pontot szereznének a vendégek.

Nemhivatalos stadionavató Bukarestben

A sztárcsapatok közül a legnehezebb feladat talán a franciákra vár, akik Romániában lépnek pályára. Laurent Blanc együttese pénteken nyerni tudott Albániában, de teljesítményével nem nyűgözte le a drukkereket. Tiranában az alapvetően bal oldali középpályás Florent Malouda a jobb szélen futballozott, hogy Franck Ribéry a megszokott pozíciójában, a bal oldalon szerepelhessen, a hírek szerint a Chelsea játékosa elégedetlen ezzel a szerepkörrel - Blanc azonban egyelőre ragaszkodik hozzá. A franciák dolgát könnyítheti, hogy a Luxemburg ellen két gólt szerzett román szélső, Gabriel Torje eltiltás miatt nem játszhat. A mérkőzést a vadonatúj Nemzeti Stadionban játsszák, amelyet az eredeti tervek szerint augusztusban egy Argentína elleni barátságos meccsel kellett volna felavatni, de addigra nem készült el.

A magyar válogatott csoportjában Svédország San Marino ellen játszik, vagyis Zlatan Ibrahimovicéknak meglesz a lehetőségük arra, hogy egy gólzáporos diadallal feledtessék a budapesti vereséget. Az első helyen álló Hollandia Finnországban folytatná tökéletes szereplését, és ha megint nyer, akkor a többi eredmény függvényében akár ki is juthat az Eb-re. A svédek pontvesztésében nem nagyon bízhatnak, de Wesley Sneijderék akkor is Eb-résztvevők, ha begyűjtik a három pontot, és az A csoportban Törökország nem nyer Ausztria, valamint a H csoportban Norvégia Dánia ellen, továbbá az F csoportban Málta nem győzi le Grúziát.

www.global-soccer.eu