Vágólapra másolva!
Az angol és az olasz bajnokság után a spanyolok is beadták a derekukat, és az ázsiai közönséget kiszolgálandó már vasárnap ebédidőben is rendeznek futballmeccseket. Olaszországban egyházi vezetők és politikusok is tiltakoztak a változtatás ellen, míg Barcelonában kezdődött már éjfél után is focimeccs.

A spanyol bajnokság rajongói, ha úgy tartja kedvük, szinte a teljes hétvégét meccsnézéssel tölthetik az aktuális idényben, ugyanis egy adott fordulóban alig van két olyan találkozó, amelyet azonos időpontban rendeznének. A második fordulóban vasárnap délután egytől egészen este tizenegyig folyamatosan játszottak valamelyik pályán, a tévében pedig mindegyik összecsapás látható. A legszokatlanabb kezdési időpont a vasárnapi ebédidő, ami a spanyol liga vezetősége szerint az ázsiai piac miatt rendkívül fontos.

A bajnokság nem csak a két sztárklubot jelenti

A televíziós bevételeket tekintve ugyanis a Primera División messze elmarad a Premier League-től, és ennek okát elsősorban abban látják, hogy a spanyol bajnokság sokkal kevesebb pénzt kap a külföldi közvetítésekért.

Az előző szezonban a Premier League összesen 575 millió eurót zsebelhetett be a külföldre eladott televíziós jogokért, míg ugyanez az összeg Spanyolországban a becslések szerint mindössze 160 millió euró. A fenti bevétel nagyobb része az ázsiai piacról érkezik, amelyet az angol bajnokság eddig sokkal jobban igyekezett kihasználni: a klubok (nem csak a sztárcsapatok) a nyári felkészülési időszakban rendszeresen ellátogattak Ázsiába, és minden fordulóban akadt olyan mérkőzés, amelynek időpontja igazodott az ottani igényekhez.

Mivel az időeltolódás Kínához képest hat óra, így az európai idő szerint délután ötkor rendezett találkozó pekingi idő szerint már este tizenegykor kezdődik. A Premier League-ben ezért rendszeresek a délután egykor, fél kettőkor kezdődő meccsek, ami az ázsiaiaknak tökéletes. Spanyolországban viszont az összecsapások többsége az ottani életritmushoz igazodva esti találkozó, ami viszont Ázsiában már a hajnali órákat jelenti.

Forrás: AFP/Mark Ralston
A Real Madridnak Kínában is rengeteg szurkolója van

A Real Madrid elnöke, Florentino Pérez már 2009-ben felvetette, hogy módosítani kellene a meccsek kezdési időpontján, fordulónként pár összecsapást előbbre kellene hozni, és ebben a kérdésben a kiscsapatok is egyetértettek vele. "Ezt már sokkal korábban meg kellett volna tennünk. Az angolok azért előzhettek meg minket, mert olyan időpontban is játszanak mérkőzéseket, amikor igény van rá" - mondta például a Getafe elnöke, Ángel Torres. A liga ügyvezetője, Francisco Roca szerint pedig nagyon fontos, hogy a globális piacon ne csak a Real Madridot és az FC Barcelonát lássák a bajnokságból. "Az igazi előnyök közép- és hosszú távon jelennek majd meg. Meg kell mutatnunk, hogy a Primera nem csak a két sztárklubról szól." Hasonló véleményen van a Barcelonai Egyetem szakértője, José María Gay is, aki kijelentette: "Nemcsak a tévés bevétel a fontos, hanem az is, hogy így a meccsek fő műsoridőben kerülnek képernyőre Kínában és Japánban, ami a klubok marketingértékét is növeli."

A katolikus egyháznak sem tetszett

Minderre már Olaszországban is rájöttek, a Serie A-ban ugyanis már az előző szezontól kezdve rendszeresen játszanak meccseket vasárnap délután fél egykor, szintén az ázsiai tévék miatt. A legutóbbi idényben huszonkilenc ilyen találkozó volt, és minden együttes legalább kétszer (egyszer hazai pályán) játszott vasárnap délben.

Az új időpont ellen azonban hatalmas volt a tiltakozás, még a katolikus egyház is rosszallását fejezte ki. A fidenzai püspök, Carlo Mazza szerint ez támadás az "általános emberi értékek" ellen, mert szétszakítja a családokat, míg a firenzei polgármester-helyettes, Dario Nardella nyílt levelében azt írta a ligának, hogy a vasárnap ebédidőben játszott meccsek "az olasz életmód elleniek".

A szurkolók sem örültek annak, hogy vasárnap délben meccsre kell menniük. A Parma-AS Roma találkozón a hazai fanatikusok úgy fejezték ki tiltakozásukat, hogy a kezdő sípszó pillanatában szendvicseket vettek elő, míg a Genoa-Juventus összecsapáson a genovai ultrák koreográfiája hatalmas, alufóliából készült kanalakból és egy nagy tálból állt, amely alatt a transzparensen az alábbi feliratot lehetett olvasni: "El akartátok venni a szenvedélyünket, helyette csak a minestronénkat vettétek el."

A nézőszámokon mindenesetre nem érződött az ellenállás: a huszonkilenc összecsapásra átlagosan 22 991-en mentek ki, míg a liga átlag-nézőszáma az előző idényben 24 306 fő volt.

Spanyolországban egyelőre nem tudni, hogy a drukkerekre milyen hatással lesz a számukra szokatlanul korai kezdés, annyi mindenesetre biztos, hogy a második fordulóban az Atlético Madrid-Osasuna meccsre huszonnyolcezren mentek ki, a madridiak átlagos nézőszáma pedig az előző idényben 41 526 volt.

Meccsek délben és éjfélkor

Persze nem ez az első eset, hogy a televíziós közvetítések miatt furcsa időpontban kénytelenek pályára lépni a csapatok. Az 1986-os világbajnokságon például sok meccset helyi idő szerint délben játszottak, mivel a nemzetközi szövetség az európai tévétársaságok számára lehető legkedvezőbb időpontban rendezte a meccseket. A FIFA-t az egyáltalán nem érdekelte, hogy a játékosoknak így gyakran 30-35 Celsius-fokban kellett pályára lépniük. A magyar válogatott is ebben az időpontban és ilyen melegben játszott a Szovjetunió ellen Irapuatóban, és utólag már könnyen belátható, hogy az ilyen körülményekre az ausztriai edzőtábor (ahol a tengerszint feletti magasság ugyan hasonló volt, de a hőmérséklet és a páratartalom korántsem) nem volt éppen ideális. A tornán összesen harmincöt találkozót bonyolítottak le a legnagyobb melegben, köztük a döntőt is.

A magyar bajnokságban az elmúlt években arra is volt példa, hogy egy-egy bajnoki délelőtt 11 órakor kezdődött a televíziós közvetítés miatt (annak idején mások mellett Gera Zoltán és Csank János is panaszkodott emiatt), de a legkorábbi meccs rekordját alighanem az FC Barcelona tartja - bár lehet, hogy az időpont inkább a legkésőbbi kategóriába tartozik. A 2003-2004-es bajnokság második játéknapja hétközi forduló volt a Primera Divisiónban, és a Barcelona-Sevilla összecsapást szerdai napra írták ki, és a hét végi vb-selejtezők miatt ez azt jelentette, hogy a katalánok nem számíthattak volna válogatottjaikra, akiket a FIFA rendelkezése alapján négy nappal a kvalifikációs mérkőzések előtt el kell engedniük.

Ezért kérték ellenfelüket, hogy a meccset tegyék át keddre, amibe a Sevilla persze nem ment bele, arra hivatkozva, hogy ők vasárnap léptek pályára, márpedig nem kötelezhetik őket arra, hogy 48 órán belül két meccset játszanak. Az ellen viszont semmit sem tehettek, hogy a Barca válaszként kedd éjfél után öt perccel rendezte meg a találkozót, abban bízva, hogy a nemzeti szövetségek engedékenyek lesznek, és csak a találkozó után kérik ki a focistáikat. Ebbe csak a portugálok mentek bele, így a Barcelona hat alapembere nélkül volt kénytelen játszani, de a 0 óra 5 perckor kezdődő találkozóra így is nyolcvanezren látogattak ki a Camp Nouba, hogy lássák, amint csapatuk Ronaldinho bombagóljával (a brazil klasszisnak ez volt az első találata a klub színeiben) 1-1-es döntetlent játszott.

www.global-soccer.eu