Vágólapra másolva!
A 2010-ben győztes Inter a Bajnokok Ligája-csoportkör első fordulójában - óriási meglepetésre - Milánóban vereséget szenvedett a török Trabzonsportól, amely csak azért léphetett pályára, mert a Fenerbahcét a török bundabotrány miatt kizárták. A BL-újoncok csatáján a Manchester City hátrányból mentett pontot a Napoli ellen, a Bayern simán győzött a Villarreal otthonában, míg a Manchester United - az álomgólok meccsén, idegenben - döntetlenre végzett a Benficával. Az Ajax-Lyon találkozón nem született gól, a Real Madrid Di María góljával nyert Zágrábban, a svájci Basel 2-1-re győzött a román Galati ellen.

Bajnokok Ligája-csoportkör, első forduló:
A csoport:

Manchester City (angol) - SSC Napoli (olasz) 1-1 (0-0)
ManCity:
Hart - Zabaleta, Kompany, Lescott, Kolarov (Clichy, 75.) - Barry, Y. Toure, Nasri (A. Johnson, 76.), Silva - Agüero, Dzeko (Tévez, 81.)
Napoli: De Sanctis - Aronica, Campagnaro, P. Cannavaro, Maggio - Hamsik (Santana, 90.), Zuniga, Gargano, Inler - Cavani (Pandev, 84.), Lavezzi (Dzemaili, 58.)
gól: Kolarov (74.), illetve Cavani (69.)

Az európai kupákban utoljára 21 éve szerepelt Napoli a BEK-ben legutóbb 1968-ban érdekelt, a BL-ben újoncnak számító Manchester City vendégeként kezdte meg szereplését. A dúsgazdag Manszur bin Zayed Al-Najan sejk 2008-as színrelépése óta eddig több mint 600 millió fontot költött a manchesteri együttes megerősítésére.

A manchesteri találkozóra a City és a Napoli is bajnoki győzelemmel hangolt: az angolok Sergio Agüero mesterhármasával intézték el a Wigant, míg a nápolyiak Cesenában diadalmaskodtak 3-1-re.

A Napoliban legendás korszakot produkáló Diego Maradona veje, Agüero vezérletével az angol együttes több helyzetet is kidolgozott, ám a Napoli is nyílt focit játszott, így bár gól nem született, remek játékot hozott az első félidő. Mindkét együttes közel járt a gólhoz, előbb a kilépő Lavezzi csavart a manchesteri kapu felső lécére, majd Agüero zseniális csele és passza után Yaya Touré lőtt a felső kapufára.

A meccs addigi legnagyobb helyzete a második félidőben maradt ki, a hosszú saroknál érkező Lavezzi közelről ellőtte a kapus mellett a labdát, ám a belga Kompany - aki Téveztől megkapta a csapatkapitányi karszalagot - a gólvonalról tisztázott.

A második játékrész derekán a sokadik veszélyes Napoli-kontra gólt eredményezett, Maggio több mint félpályás labdavezetése után Cavani a kapus lábai között lőtte a hálóba (0-1).

Cavani - 0-1


Nem sokáig örülhetett az addig kevesebb, mint 30 százalékos labdabirtoklást mutató Napoli, öt perccel később a szerb Koralov mintaszerűen csavart egy szabadrúgást a kapuba (1-1), majd rögtön a találata után le is cserélték.

Kolarov - 1-1


Villarreal (spanyol) - Bayern München (német) 0-2 (0-1)
Villarreal: Diego Lopez - Musacchio, Marchena, Zapata, Mario - Catala, De Guzman (Camunas, 72.), Senna (Cani, 45.), Bruno - Nilmar (Ruben, 58.), Rossi
Bayern: Neuer - Van Buyten (Rafinha, 23.), J. Boateng, Lahm, Badstuber - Ribéry, Schweinsteiger, Kroos (Luiz Gustavo, 81.), Timoscsuk - T. Müller, Gomez (Petersen, 45.)
gól: Kroos (7.), Rafinha (76.)

A Villarrealnak nem sikerült a legjobban a BL-főpróba: a Sevilla ellen hazai pályán 2-2-re végzett, ráadásul a kapus Lopezt kiállították a 22. percben. A Bayern viszont parádézott: 7-0-ra kiütötte a Freiburgot - úgy, hogy Gomez négy, Ribéry két gólt szerzett.

A spanyolországi BL-meccsen a két csapat formájának megfelelő volt a kezdés is: a Bayer egy pazar góllal szerzett vezetést. A tavalyi önmagához képest idén topformában futballozó Ribéry szépen futott el a balszélen, a 16-os vonaláról hajszálpontosan adott középre, az érkező Kroos pedig 13 méterről, elegánsan a kapu bal oldalába lőtt (0-1).

Kroos - 0-1


Rafinha biztosította be a Bayern győzelmét: a jobbszélen egy szemtelen köténnyel becsapta védőjét, majd élesen, erősen meglőtt lökete a bal alsóban kötött ki. Lopez kapus ezt, még ha erős is volt a lövés, védhette volna.

Rafinha - 0-2


B csoport:

Lille (francia) - CSZKA Moszkva (orosz) 2-2 (1-0)
Lille:
Landreau - Debuchy, Rozenhal, Basa, Beria - Balmont, Mavuba, Pedretti (Gueye, 76.) - Obraniak (J. Cole, 77.), Hazard - Sow (Rodelin, 86.).
CSZKA: Gabulov - Nababkin, Ignasevics, V. Berezuckij, A. Berezuckij, Aldonin (Mamajev, 80.) - Tosic, Cauna (Oliseh, 67.) - Dzagoev - Vagner Love, Doumbia (Semberas, 90.).
gól: Sow (45.), Pedretti (57.), illetve Doumbia (72., 90.)

Látványos góllal szerzett vezetést a Lille, Rozenhal beadását a szenegáli Sow a kapunak háttal állva sarkazta a hálóba (1-0).

A következő hazai találat is esélyes a forduló gólszépségversenyén, a francia Pedretti 18 méterről okosan lőtte ki a felső sarkot egy visszagurított labdából (2-0).

A vendégek azonban nem adták meg magukat, Doumbia előbb áthámozta magát a védőkön, és a kapust is becsapva szépített a 72. percben (2-1).

A 90. percben ki is egyenlített az elefántcsontparti csatár, sokkolva a Lille szurkolóit - egy kényszerítőzés után a Dzagojevtől visszakapott labdát ballal bombázta a jobb felső sarokba.

Lille - CSZKA 2-2 (az összes gól):


Internazionale (olasz) - Trabzonspor (török) 0-1 (0-0)
Inter: Julio Cesar - Jonathan, Lucio, Ranocchia, Nagamoto - Zanetti, Cambiasso, Obi (R. Alvarez, 58.) - Zarate (Coutinho, 77.), Pazzini (Milito, 55.), Sneijder.
Trabzonspor: Tolga Zengin - M. Cech, Glowacki, Giray Kacar, Celustka - Serkan Balci, Zokora, Colman, Alanzinho (Sapara, 64.) - Halil Altintop (Aykut Akgün, 88.), Paulo Henrique (Vittek, 74.).
gól: Celustka (76.)

A 2010-ben BL-győztes Internazionale a Trabzonsport fogadta, utóbbi csak azért szerepelhet a csoportkörben, mert a bajnok Fenerbahcét a török bundaügyben való érintettsége miatt a török szövetség visszaléptette a BL-től.

A törökök lelkesedése aztán győzelmet eredményezett: egy félfordulatból lőtt felső kapufa után Celustka az ötös bal sarkáról vette be Cesar kapuját.

Celustka - 0-1



C csoport:

FC Basel (svájci) - Otelul Galati (román) 2-1 (1-0)
Basel: Sommer - Steinhöfer, Abraham, Dragovic, Park - Cabral, Huggel, G. Xhaka (Zoua, 78.) - F. Frei (Pak, 94.) - Streller, A. Frei (Kovac, 91.).
Galati:
Grahovac - Rapa, Perendija, Costin, Salageanu - Filip (Viglianti, 86.), Giurgiu - Antal, Ibeh, Si. Ilie (Frunza, 89.) - Pena (Paraschiv, 71.)
gól: F. Frei (39.), A. Frei (84., 11-esből), illetve Pena (58.)
piros lap: Huggel (88.), illetve Salageanu (82.)

A svájci bajnokságban csak negyedik Basel szép góllal szerzett vezetést: hat perccel a szünet előtt Streller futott el a jobbszélen, majd egy lövőcsellel becsapta védőjét, ballal pontosan adott középre, Fabian Frei pedig 12 méterről erőteljesen fejelt a kapuba.

F. Frei - 1-0


A román bajnoki címvédő Galati idén - hat forduló után - mindössze tizennegyedik a román bajnokságban, így épphogy elkerüli a kieső helyet, a bázeli meccsen mégis egyenlíteni tudtak a vendégek (1-1).

Alexander Frei azonban - a román Salageanu kiállítását követően - egy büntetőből szerzett góllal kicsikarta a győzelmet a svájciaknak (2-1). A végén Huggel megkapta a második sárgáját is, így a svájci csapat játékosa is idő előtt fejezte be a meccset.

A. Frei - 2-1


Benfica (portugál) - Manchester United (angol) 1-1 (1-1)
Benfica:
Artur Moraes - Maxi Pereira, Garay, Luisao, Emerson - Ruben Amorim (Nolito, 56.), Javi Garcia, Witsel - Gaitan (César, 91.), Aimar (Matic, 75.) - Cardozo.
Manchester United: Lindegaard - Fabio da Silva (Jones, 78.), Smalling, Evans, Evra - D. Fletcher (Hernández, 69.), Carrick, Giggs - Valencia (Nani, 69.), Park - Rooney.
gól: Cardozo (24.), illetve Giggs (42.)

A 2010 májusában Európa Liga-elődöntőben szerepelt - a portugál bajnokságban a Porto mögött jelenleg második - Benfica a 24. percben meglepte a legutóbbi BL-sorozat második helyezettjét: Gaitán majdnem a félpályáról, a balszélről, bal külsővel varázslatos, 25-30 méteres indítással hozta játékba Cardozót, aki mellel levette a labdát, csinált egy cselt, majd 15-ről, jobbal a jobb alsóba nagy gólt lőtt.

Cardozo -1-0


Az örökifjú Giggs válasza sem akármilyen volt: a walesi szélső 10 méteres labdavezetést követően 17 méterről, ballal ritkán látható bombagólt lőtt a léc alá (1-1).

Giggs - 1-1


A folytatásban a Benfica hazai pályán nagyon nyomott, de Lindegaard kapusnak nem tudtak túljárni az eszén a portugálok. A 87. percben meccslabda a Benfica előtt, Witsel pöckölte a labdát Nolito elé a MU tizenhatosán belül, aki ballal az oldalhálóba lőtt 8 méterről, óriási ziccer volt.

D csoport:
Dinamo Zagreb (horvát) - Real Madrid (spanyol) 0-1 (0-0)
Dinamo Zagreb: Kelava - Vida, Tonel, Tomecak, Ibánez - Leko, M. Kovacic (Pokrivac, 62.), Badelj - Sammir - Rukavina (Beciraj, 75.), Calello (Situm, 87.).
Real Madrid: Casillas - Sergio Ramos, Carvalho, Pepe, Marcelo - Xabi Alonso, Coentrao - Di María (Diarra, 78.), Özil (Higuain, 78.), C. Ronaldo - Benzema (Arbeloa, 82.).
gól: Di María (57.)

A meglepő módon piros mezben szereplő Real Madrid egy kipasszolt támadás legvégén Di María 15 méteres, okosan helyezett góljával győzte le a Dinamót.

Di María - 0-1


A spanyol csapat úgy tudott nyerni, hogy José Mourinho vezetőedző eltiltás miatt nem ülhetett le a kispadra. A meccs végén Cristiano Ronaldónak csupa vér volt a bokájánál a sportszár, ez lett az eredménye a Lekóval való ütközésének.

Fotó: AFP
Szép, de szokatlan Ronaldóék piros meze

Ajax Amsterdam (holland) - Olympique Lyon (francia) 0-0
Ajax:
Vermeer - Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Boilesen - Janssen (Anita, 70.) - de Jong, Eriksen - Sulejmani (Ebicilio, 88.), Sigthorsson (Bulykin, 81.), Boerrigter.
Lyon: Lloris - Reveillere, B. Koné, Lovren, Cissokho - Gonalons (Fofana, 90.) - Grenier, Källström - Briand, Michel Bastos - Gomis (Belfodil, 85.).

Bár mindkét együttesnek voltak helyzetei, a Lyon a kihagyott ziccerek alapján valamivel közelebb járt a győzelemhez a játéknap egyetlen gól nélküli találkozóján. A vendégek azzal is kitűntek, hogy három sárgát kaptak, a Hollandiát a BL-ben egyedül képviselő Ajax ebből a szempontból sportszerűen játszott, hiszen nem kapott figyelmeztetést a bírótól.