Vágólapra másolva!
Paulo Sousa a nemzetközi labdarúgás figyelmét is a Videoton felé fordítja, sokan az ő nevéért igazoltak a klubhoz, mondja Garancsi István, a fehérvári futballklub tulajdonosa, aki csak akkor vonná meg a bizalmat a portugál edzőtől, ha a csapat kieső helyre kerülne. Az üzletember szerint két éve a Videoton kapja a legkritikusabb hozzáállást a magyar futballban, úgy véli, van egy óriási összezárás és félelem a klubnál kialakított modell ellen.

- Többször is kértünk öntől interjút, mióta a Videoton megnyerte a bajnokságot, ám mindeddig nem állt kötélnek. Miért kerüli a nyilvánosságot még akkor is, amikor a csapat éppen története egyik legnagyobb sikerét éri el?
- A siker a klubé, nem a tulajdonosé. A tulajdonosnak akkor kell megszólalnia, ha van olyan mondandója, amivel segíti a csapatát, vagy a sportágat. Ha megnézi a mezőnyt, a többi klubtulajdonosra sem jellemző, hogy gyakran adnának interjút.

- Kívülről úgy tűnik, elég nagy a szigorúság a klubnál, a múlt héten például rendeztek egy szurkolói ankétot, amelyre csak a bérlettel vagy klubkártyával rendelkező szurkolók mehettek be, de ők is csak előzetesen, az interneten tehették fel a kérdéseiket.
- Nem kell ebben semmilyen hátsó szándékot keresni. Más vezetőktől talán eltérően én a klubot egy vállalatként fogom fel, és az internetes megjelenésre is van egy stratégiánk,ezért lehetett a Facebookon keresztül kérdezni, és annak is megvan az oka, miért csak a megfelelő jogosítványokkal lehetett részt venni az ankéton. Szurkolónak ugyanis bárki mondhatja magát, olyanok is, akik csak hőzöngeni jönnének be az utcáról .Szeretnénk többet nyújtani azoknak a szurkolóknak, akik nem csak egy meccsre megváltott jeggyel köthetőek a csapathoz, hanem rendelkeznek bérlettel vagy VidiClub tagsággal, amelyhez egyébként bárki bármikor csatlakozhat.

- Többen közülük is nehezményezték, hogy eleve megszűrték a kérdéseket, és marcona biztonsági személyzet választotta el őket a klub képviselőitől.
- Az igazsághoz hozzátartozik, hogy előzetesen körülbelül négyszáz ember jelentkezett, és voltak olyan információink, hogy néhányan botrányt akarnak csinálni. Amikor kiderült, hogy csak százan jöttek el, nem küldtük haza a biztonságiakat, ebben hibáztunk. Az interneten rengeteg párhuzamos kérdés érkezett, értelmetlen lett volna ugyanazokat többször feltenni, ezért összegyúrtuk a hasonló témájú felvetéseket, és azt adtuk oda Paulo Sousának. Azt pedig nem lehet megtenni egy edzővel, hogy ha valamiről történetesen tíz percen keresztül szeretné kifejteni a véleményét, akár más kérdések rovására is, akkor ebben megakadályozzuk. Ilyen volt például a Lipták-ügy, amit mi is fontos kérdésnek tartottunk, ezért is szenteltünk ennyi időt a megválaszolására.

- Sousa magyarázata szerint azért váltották le a csapatkapitányi posztról, majd bontottak szerződést Liptákkal, mert nem volt lojális a klubbal, amikor úgy nyilatkozott, szeretne még ebben az átigazolási időszakban külföldre igazolni. De miért baj az, ha egy focista külföldön akar játszani?
- Ezzel önmagában nincs semmi baj, sőt, nagyon is helyeselhető, ám nekünk elsősorban a klub érdekeit kell figyelembe vennünk, még ha sokszor nagyon nehéz feladat is fenntartani az edző, a játékosok és a menedzsment közötti kényes egyensúlyt, illetve úgy lavírozni, hogy abból a klub jöjjön ki a legjobban. Ha valakit kinevezünk a nyár elején csapatkapitánynak, és ő ezt elfogadja, akkor nem illik pár hét múlva azt mondani, hogy még ebben az átigazolási szezonban külföldre akarok igazolni. A csapatkapitány példakép a többi játékos előtt, és nagyon fontos szerepe van a klubmodell megvalósításában, így sokkal nagyobb teher hárul rá. Nekünk pedig elsősorban nem a sajtónak kell megfelelni, hanem a szurkolóink és a szponzoraink felé kell hitelesnek lenni. Paulo idejövetele csak még jobban felerősítette ezt az értékrendet.

- A szponzorok elvárják az efféle döntéseket?
- A klub fő lábát ők adják. Ahhoz, hogy sikerüljön őket hosszú távon magunk mellé állítani, illetve újakat szerezni, nem elég az, ha van egy eredményes csapatod, ez csak az egyik szelete a klub teljesítményének. Egy modern stadiontól a klub imázsának építéséig sok mindenre szükség van még.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

- Lipták rövid időn belül már a második távozó csapatkapitány volt. Farkas Balázs azért távozott, mert a nyilatkozataiban túlságosan is ragaszkodott az előző edzőhöz, Mezey Györgyhöz?
- Minden játékos sokat köszönhet az edzőinek, Farkas Balázs különösen sokat Mezey Györgynek, de azért senkit nem lehet megbüntetni, mert szeret egy edzőt. Könnyű azt mondani, hogy biztosan azért ment el, mert nem megfelelően nyilatkozott, de a valóság az, hogy Paulo a legőszintébben elmondta neki: nem számít a játékára. Ő kétszeres BL-győztesként nem olyan személyiség, aki megalázna valakit azzal, hogy egy nyilatkozat alapján mond nemet a közös munkára, hiszen Liptáknak is adott két lehetőséget arra, hogy változtasson a hozzáállásán. Beszéltünk vele többször is, kérdeztük, Zoli, mit szeretnél, ő pedig kitartott amellett, hogy el akar menni, bár csapata nem volt. Ha pedig egy játékos nem akar nálunk játszani, akkor nem tudunk mást tenni, mint hogy korrekt módon segítünk neki a váltásban,mint az ebben az esetben is történt. Elsődleges szempont, hogy a klubot nem érheti semmilyen bántó, vagy kritikára okot adó döntés. Mindig a legkorrektebbül járunk el, ezt Lipták is elismerte.

- Augusztus elején a szintén válogatott Elek Ákos is úgy nyilatkozott, hogy megfelelő ajánlat esetén valószínűleg váltani fog. Ő is ezért maradt ki a csapatból az első fordulókban?
- Nem a nyilatkozat számít, hanem az, hogy aki ilyet mond, az fejben már nem itt van. Erre a folyamatra Lázár Pál eligazolása is ráerősített. Többen úgy gondolták, egy bajnokcsapatból jobb esélyekkel tovább tudnak lépni, mint egy év múlva, addig pedig még bármi megtörténhet. Hangsúlyozom, ez egy teljesen természetes dolog, ha egy játékos háromszor annyi pénzt tud keresni valahol, én leszek az első, aki támogatni fogom őt a karrierje építésében, amit azzal tudok segíteni, hogy nem gördítek akadályt a távozása elé. Egy futballista akkor tudja a legjobbját nyújtani, ha ott játszik, ahol játszani szeretne, és ha lélekben már nincs velünk, az rossz hatással lehet a saját, és a csapat teljesítményére. Az egyéni érdek nem előzheti meg a csapatét.

- De Elekkel ezek szerint sikerült mindent tisztázni.
- Úgy néz ki, hogy igen.

-Mit szól ahhoz, amikor a szövetségi kapitány, vagy a meccset közvetítő kommentátor helyteleníti, hogy a válogatott fehérvári játékosai kimaradnak a Videotonból?
- Azt, hogy nem szerencsés, ha bárki beleszól egy klub életébe. Tőlem soha nem hallottak egy rossz szót sem egy másik klubról, vagy egy másik csapat játékosáról. Érdekes az is, hogy míg tavaly egy játékossal megíratott nyílt levélben azzal vádoltak minket, hogy Mezey György hatására került be három játékosunk a válogatottba, most meg az a baj, ha éppen nem játszanak. Általában úgy tapasztalom, hogy van egy óriási összezárás és félelem a Videotonnál lévő modell ellen.

- Talán csak sokan nem értenek néhány dolgot, ami a klubnál történik. Szokatlan volt például az is, hogy bár a csapat megnyerte a bajnokságot, mégis edzőváltás történt. Korábban több újság is írt arról, hogy elhidegültek egymástól Mezeyvel, és volt olyan pletyka is, hogy két olyan játékos leigazolása miatt alakult ki önök között nézetkülönbség, akik nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.
- Ennek semmi köze a valósághoz, egy futball klub életében mindig voltak és lesznek jól és kevésbé jól sikerült igazolások. Több játékosunk bekerült a válogatottba, a csapat bajnok lett. "Elhidegülés" pedig mindig lesz, amikor az ember azt gondolja, hogy valami véget ért. Mezey Gyurival talán én dolgoztam együtt a leghosszabb ideig a magyar futballban, három és fél évet, ennyi időre is szerződtünk. Jóban-rosszban kitartottunk egymás mellett, akkor is, amikor kevésbé ment jól a csapatnak. Ő elvállalta decemberben az MLSZ-edzőképzés vezetését, a Videotonnál pedig egy évet akart hosszabbítani, én viszont azt gondoltam, ahhoz, hogy a klub tovább fejlődjön, nem érdemes egy évet beáldozni, és belevágtam egy újabb hároméves ciklusba. Persze minden válás fájdalommal jár, mi is megszenvedtük, csak éppen nem nyilatkoztunk erről úgy, mint ahogy a sajtó ezt elvárta volna. De egy vállalati kultúrában ez így szokás: nem teregetünk ki mindent, vannak belső ügyeink, amelyek nem tartoznak a nyilvánosságra.

- A vállalati kultúra azért a magyar futballtól elég idegen.
- Én akkor is így gondolkozom, bár nem tagadom, a legtöbb bajom is ebből származik. Nem azt mondom, hogy csak így lehet, de én ragaszkodom hozzá.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

- A Videoton megítélése nagyon sokat javulhatott volna, ha sikerült volna eljutnia a Bajnokok Ligája főtáblájára. Nem bánta meg, hogy a selejtező előtt elengedték Lázárt és Andicot, hiszen a Várhidi Pétertől Koszta Jánosig minden szakértő a védelem összeszokatlanságának, és az ebből fakadó hibáknak tulajdonította a kiesést.
- Megszoktuk, hogy mindenki belerúg egyet a Vidibe, de mi megyünk tovább azon úton, amit elterveztünk. Nem egy meccsen múlik a jövőképünk, a csapatnak három év alatt kell stabil szereplővé válnia a nemzetközi színtéren, az Európa Liga vagy a BL csoportkörébe való bejutás a célunk. Ha már most sikerült volna, az óriási siker lett volna a magyar focinak, a sors úgy hozta, hogy kiestünk, de ez nem múlhat egy-vagy két játékoson. Azért van egy edzőnk és egy játékosállományunk, hogy meg tudjuk oldani, ha valakit helyettesíteni kell, ami sérülés miatt is ugyanúgy bekövetkezhetett volna, ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy például Lázárékkal bejutottunk volna a BL-be.

- Az esélyeik sem lettek volna jobbak? Nem lehetett volna a selejtező utánra időzetni az eladásukat?
- Csak ismételni tudom, ha egy játékost már az foglalkoztat, hogy mikor és hogyan tud elmenni, akkor ezt nincs értelme megakadályozni, és a másik félnek sem lehet azt mondani, hogy majd később szerződtesse, ha most akarja vinni. Nem lehet egy klubot arra építeni, hogy egy-egy játékost egy-egy mérkőzésre itt tartunk, akár elveszítünk ezzel egy meccset, akár nem. Nekünk az az érdekünk, hogy bármikor tudjunk olyan játékost hozni, akivel helyettesíteni tudjuk bármelyik távozót.

- "Ha továbbjutunk a graziak ellen, ha nem, haladunk tovább a kijelölt úton, amíg el nem érjük a kitűzött célt. Ez pedig, reálisan nézve, egy holland középcsapat szintje lehet" - fogalmazott a BL-meccsre kiadott programfüzetben. Nincs ez ellentmondásban a kitűzött célokkal?
- Én arra céloztam, hogy azt a színvonalat szeretném elérni, ami egy belga vagy egy holland középcsapatnál, például a Genknél tapasztalható. Ilyen szempontból nagy pofon volt nekem tavaly a maribori meccs is, hogy ott milyen hangulat, és milyen szervezettség van a pályán kívül is. A BL-szereplésre természetesen Magyarországról nagyobb esélyünk van, mint egy holland középcsapatnak, és az is célunk, hogy rendszeres európai kupaszereplők legyünk, úgy mint a Maribor vagy a Sturm, amelyek most is ott vannak az EL csoportkörében, és ha néha sikerülne eljutni a BL-főtáblára, ott se legyünk pofozógépek.

- Hogyan talált rá Paulo Sousára?
- Több jelöltünk is volt, az ügyvezetővel és a tiszteletbeli elnökkel közösen hoztuk meg a döntést. Mellette szólt az a filozófia, amit képvisel, a nemzetközi tapasztalat, aminek birtokában van, az általa felvázolt edzésmódszerek, a menedzsmenttel való együttműködési készsége, és az is, hogy olyan játékosokat tud hozni, akik emelik a klub színvonalát. Nem utolsó szempont az sem, hogy Paulo Sousa neve a nemzetközi labdarúgás figyelmét is a Videoton felé fordítja, ami segíthet annak az európai csapat imidzsének a felépítésében, amelyet célul tűztünk ki magunk elé.

- Nem bizonytalanította el, hogy eddig edzőként csak az angol másodosztályban dolgozott, ahol nem ért el kiemelkedő eredményeket, illetve, hogy a magyar közegben eddig nem voltak túl sikeresek a külföldi edzők?
- Magyarországot nem lehet összehasonlítani Angliával, ahol a nagy küzdelemben sokszor már három vesztes meccs után kirúgnak egy edzőt. Én abból indultam ki, hova juthatok el Paulóval három év alatt, ehhez megkapja a bizalmat, nem fél év alapján fogom megítélni a munkáját, mert akkor bennem sem fognak bízni a támogatóink.

- A csapat most ötödik, és kilenc pont hátrányban van a listavezetőtől. Mi az a legrosszabb helyezés, ami miatt mégis meggondolná magát.
- A kieső hely.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

- Sousa az [origo]-nak adott interjújában azt mondta: a klubnak idén már nincsen 3-4 millió eurója az erősítésekre. Elárulja, mennyiből gazdálkodik a Videoton?
- Nem beszélek számokról, ha majd minden NB I-es csapat költségvetése nyilvános lesz, akkor a miénk is. Mindesetre furcsának találom, amikor élvonalbeli edzők úgy nyilatkoznak a tévében, hogy a Videotonnak bezzeg három és félmilliárdos a költségvetése, ami köszönőviszonyban sincs a valósággal. Könnyű azt mondani, hogy azért vagyunk sikeresek, mert van pénzünk, és nálunk vannak a legjobb játékosok, ám hogy a bajnokcsapat kialakítása mennyi munkával jár, arról csak annak lehet fogalma, aki ebben részt vett. Érdemes megemlíteni, hogy csupa olyan játékossal lettünk bajnokok, akik korábban egyszer sem voltak azok, emellett pedig meg kellene nézni, hogy a Vidin kívül ki fektetett még pénzt az elmúlt években magyar játékosokba? Ezzel hoztam egy kis vérkeringést a piacba is. Az ugyanis szinte teljesen beszűkült, miután nálunk valamilyen furcsa okból nem nagyon adnak el egymásnak játékost a klubok, ha van is érdeklődés, eleve olyan összeget kérnek értük, ami megfizethetetlen. Ezért is döntöttünk úgy Paulóval, hogy a nyáron inkább külföldről hozunk szabadon igazolható játékosokat, akikben van annyi fejlődési potenciál, hogy a következő években meghatározó tagjaivá válhatnak a csapatnak. És sokan Paulo nevéért jöttek hozzánk.

- De a Videoton eddig olyan játékosokkal volt sikeres, akik más NB I-es csapatokban már bizonyítottak. Nem kockázatos letérni erről az útról?
- Nemzetközi szinten akarunk jól szerepelni, ehhez szükség van némi vérfrissítésre.

- A nyáron inkább vérátömlesztés történt a klubnál, Tóth Balázs mellett tíz légiós érkezett, és tizennyolcan távoztak. Tényleg szükség van ekkora változásokra egy aranyérmes csapatnál?
- Pontosítsunk: tízen távoztak, öt tehetséges fiatalt pedig kölcsönadtunk más első osztályú klubnak, hogy folyamatosan játékban lehessenek, és még értékesebb játékosokká válhassanak. Ahogy már mondtam, ha valaki el akar menni, nem tudjuk itt tartani, mások pedig nem fértek bele az edző elképzeléseibe. Tavaly elég hosszú volt a kispadunk, sokan nem fértek be a csapatba, most kialakult egy szűkebb, huszonhármas keret, amelyben mindenki szerephez jut. Minden nap verseny van a csapatba kerülésért, és az játszik, aki a legjobb, ha magyar, ha nem magyar. Most úgy alakult, hogy tíz külföldi érkezett, de ennek az aránya a következő átigazolási szezonban változhat, folyamatosan figyeljük a magyar csapatokat is. Megjegyzem, ha egyesek három és fél milliárdos fehérvári költségvetésről beszélnek, azt eredményezi, hogy a kiszemelt magyar játékosok olyan horribilis pénzt kérnek tőlünk, amennyit nem tudunk vagy nem akarunk kifizetni.

- Tényleg tárgyaltak a nyáron Hérnan Crespo leigazolásáról?
- Erre mondtam egyszer, hogy a bulvármédia teszi a dolgát. Voltak, akik el akarták adni Crespót, és erre a Paulo nevét használták fel, meg azt, hogy valahol beszélt vele három mondatot. Akkor is elmondtuk, hogy részünkről nem merült fel Crespo leigazolása, de ez már talán meg sem jelent, mert akkor másnap már nem lehetett volna ezzel eladni az újságot. Egy ilyen hír mindenesetre arra is jó, hogy megint ránk húzzák, hogy mi mindent megtehetünk.

- Korábban azt mondta, a futballszakmai dolgokhoz nem ért, ezért azokkal nem is foglalkozik. De mire gondolt például akkor, amikor a legutóbbi forduló után a sportnapilap szakértője, Verebes József azt írta, hogy semmilyen tudatosságot nem lát a légiósokkal teletömött Videoton játékán.
- Erre azt tudom mondani, hogy bár tavaly mi rúgtuk a legtöbb, és mi kaptuk a legkevesebb gólt, volt legalább három hónap, amikor "porig aláztak" minket a médiában, mindenki állandóan azzal foglalkozott, hogy nem elég jó a játékunk. Aztán egy ideig az volt a téma, hogy miért kevés a néző, most, hogy emelkedett a nézőszám és közel háromezer bérletesünk van már, az adja a muníciót, hogy nincsenek magyar játékosok. Valami miatt két éve, a Debrecen 3-0 ás legyőzése óta a legnagyobb figyelmet és a legkritikusabb hozzáállást a Videoton FC kapja.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

- A klubhoz való hozzáállást az is befolyásolhatja, hogy sokan a hatalom klubjának könyvelték el a Videotont, hiszen többek között a miniszterelnök is a csapat elhivatott szurkolója. Legutóbb azért háborogtak a szurkolók, mert Csányi Sándor MLSZ-elnök egy videotonos karszalaggal tűnt fel a Nemzeti Sport egyik képén.
- A világon bármilyen stadion bármilyen VIP-helyére a karszalag a beléptetés leghatékonyabb módja. Az már egy saját marketingötletünk volt, hogy minden vendégünkre vidis karszalagot adjunk, így ha ezzel lefotóznak valakit, annak csak örülünk, hiszen az a célunk, hogy mindenhonnan a Vidi köszönjön vissza. Ha másnak jutott volna ez az eszébe, akkor, teszem azt, nekem is fel kéne venni a Fradi-karszalagot az Üllői úton. Szerintem az is természetes, hogy ha olyan szerencsém van, hogy a miniszterelnök hozzánk jár meccset nézni, akkor erre próbálok építeni, és megpróbálom neki azt a kiszolgálást nyújtani, amit Európa bármelyik stadionjában megkap. Korábban kinevettek minket a VIP-páholyunk miatt, ma mindenki arról ábrándozik, hogyan tudná behozni oda vendégeit. Ez külföldön is ugyanúgy történik, nem mi találtuk ki, csak megnéztük, ott hogyan működik, és lemásoltuk. Mára sikerült becsábítani a stadionba a helyi gazdasági elitet, politikai szereplőket, most épp azon dolgoztunk, hogy más hírességeket is a közönség soraiban tudhassunk. Ehhez azonban meg kell teremteni a feltételeket is, mert ha a vendég például nem tud leparkolni, vagy nem kap rendes kiszolgálást, akkor legközelebb nem fog kijönni a meccsre. Nem dicsekvésből mondom, de amikor a Sturm idejött, a graziak tátott szájjal bámulták, hogy ez van Magyarországon, mert eddig itt nem ehhez szoktak.

- Lát arra esélyt, hogy valaha megtérüljön az a pénz, amit a futballba befektetett?
- Klubot építeni csak hosszú távra lehet, nagyon határozott elképzelések mentén, amikhez akkor is tartod magad, ha esik, ha fúj. A nemzetközi kupákban való, folyamatos részvétellel a befektetés megtérülhet, de a nyereséget akkor sem lehet kivenni, mert az elvesztett időt, amit a csapatépítésre fordíthattam volna, később nem tudom bepótolni. Aki máról holnapra gondolkodik ebben az üzletben, az biztosan nem tud pénzt csinálni, ha nem költesz olyan új játékosokra, akik tovább tudják vinni a színvonalat, nem leszel sikeres. Ahhoz, hogy a futballból valaki napi szinten megéljen, ez túl drága játék.


Az interjú a hét elején készült, ezért abban nem tudtunk kitérni a Paulo Sousa és a Nemzeti Sport újságírójának ügyére. A sportnapilag szerint egy szerdai barátságos meccsen Sousa egy szóváltás után lefejelte az újság egyik munkatársát, aki ezért rendőrségi feljelentést tett. Sousa azt állítja, hogy csak a játék hevében történt az ütközés, amely nem volt szándékos. Az ügy részleteit itt, a Videoton közleményét pedig itt olvashatja el.