Vágólapra másolva!
Bár már nem százszázalékos, a veretlenségét őrzi a Manchester City a Premier League-ben öt forduló után. Sergio Agüero és Edin Dzeko bombaformában játszik, Roberto Mancini edző szerint azonban még így is javítani kell a támadósor hatékonyságán.

Manchester lakosai számára nincs is nagyobb öröm annál, mint rápillantani a Premier League tabellájára, ahol a város két csapata áll az első két helyen. A United részéről nem meglepetés, hanem elvárás a kiváló szerepelés, a Citynél azonban az elmúlt években hiába költöttek csillagászati összegeket, nem tudtak harcba szállni az aranyéremért. A költekezés az idén sem maradt el, ám ezúttal az eredményességre sem lehet panasz, ráadásul az együttes végre gólerősen futballozik.

A 14 gólos ékpár

Az előző szezonban ugyanis az volt a fő kritika Roberto Mancinival szemben, hogy túlságosan is a védekezésre koncentrál, valósággal visszafogja együttesét. A legutóbbi bajnokságban a City kapta a legkevesebb gólt (holtversenyben a Chelsea-vel), a szerzett találatok tekintetében viszont negyedik volt a Manchester United, a Chelsea és az Arsenal mögött.

Immár a lőtt gólok számára sem lehet panasz, öt forduló alatt 17-ig jutott a csapata, ami a meccsenkénti hármas átlagnál is jobb. A ManUnited 21 találatnál jár, viszont a harmadik leggólerősebb Chelsea és Bolton csak nyolcat lőtt eddig.

A legdrágább nyári szerzemény, Sergio Agüero egymaga éppen nyolcat szerzett, míg a második legdrágább új igazolás, a francia Samir Nasri négy gólpassznál tart. Ők tehát maximálisan beváltak, főleg, ha hozzávesszük, hogy a januárban szerződtetett Edin Dzeko hat találatot ért el. A bosnyák csatár tavasszal nem remekelt, de úgy tűnik, hogy a nyári felkészülési időszakot követően ő is elkapta a fonalat. Ehhez persze az is kellett, hogy Mancini valóban sokkal offenzívabb felfogásban küldi pályára együttesét: míg az előző szezonban gyakran két védekező középpályás volt a csapatban (sokszor együtt játszott Gareth Barry és Nigel de Jong), és csak az alaphelyzetben szintén védekező, labdaszerző Yaya Touré kapott támadóbb feladatot, addig mostanában a Dzeko-Agüero duó mögött ott van a pályán Nasri és David Silva is.

Variációs lehetőségben nincs hiány

Az utóbbi két játékos általában a középpálya két szélén szerepel, mindketten rendszerint befelé cseleznek, mivel nem klasszikus szélsőkről van szó. A keret azonban lehetővé teszi Mancini számára, hogy szükség esetén más taktikai variációt vegyen elő, elvégre Adam Johnson személyében vérbeli szélsőt is játszathat. Arról nem is beszélve, hogy a csatársorban Dzeko és Agüero mellett ott van még Mario Balotelli és Carlos Tévez is. Utóbbi az előző évadban igazi húzóember volt, és a pletykák szerint csak nehezen fogadja el, hogy csere lett belőle.

Forrás: AFP
Mancini kihasználja csapata bő keretét

A bő keret ugyanakkor nagyon fontos, hiszen a City (története során először) a Bajnokok Ligájában is ott van, ahol a minimális célja a csoportkörből való továbbjutás. A kettős terhelés mellett pedig a rotációs szisztéma is előkerül, amit Mancini is elismert. "Hosszú szezon áll előttünk, minden játékosra szükségem van, így néha jobb, ha pihentetek valakit. Tisztában vagyok vele, hogy a focisták ennek nem mindig örülnek, mert mindenki játszani akar, de én vagyok az edző, és nekem kell meghoznom ezeket a döntéseket" - mondta a szakember a Wigan elleni bajnoki után. Ezen a meccsen (amelyet a Napoli elleni BL-bemutatkozás előtt játszottak) az alapemberek közül Nasri, Dzeko és Barry is kimaradt. Az eredményen persze mindez nem látszott, a City 3-0-ra nyert.

A magabiztos győzelem ellenére Mancini nem volt maradéktalanul elégedett a Wigan elleni találkozó után, a legfőbb problémája pedig az volt, hogy a csapat még mindig nem volt elég hatékony. "Azt hiszem, az első félidőben vagy 15 helyzetünk volt, de csak egy gólt szereztünk. Legközelebb előbb el kell döntenünk a mérkőzést" - mondta az olasz mester, és hogy mennyire igaza volt, az egy héttel később bebizonyosodott. A Fulham ellen ugyanis hiába vezetett már 2-0-ra a csapat, végül meg kellett elégednie egy ponttal, a londoniak ugyanis a második félidőben egyenlítettek. Ezen a meccsen a City 18 próbálkozásából mindössze öt ment kapura, a Wigan ellen ugyanez az aránypár 26-7 volt, ezen még tényleg van mit javítani.

www.global-soccer.eu