Vágólapra másolva!
Nem tudott javítani a Levante elleni vereség után a Real Madrid, amely a Racing Santander ellen is gólképtelen maradt, igaz, a 0-0-val legalább a pontszerzés összejött. A nyáron alaposan megerősődő Málaga a Bilbaót is legyőzte, a Gijónt kiütő Atléticóban pedig duplázott Radamel Falcao, a Portótól érkező kolumbiai csatár. A forduló rangadóján a Valencia kétszer is vezetett a Barcelona ellen, de a címvédő mindkétszer egyenlíteni tudott.

A Levante elleni vereség után José Mourinho a Sami Khedirát kiállító játékvezetőt, valamint a felesleges piros lapot begyűjtő német középpályást hibáztatta, ilyen előzmények után azt lehetett volna várni, hogy Santanderben feltüzelve lép pályára a Real, de a madridiak nagyon langyos focit mutattak be az első félidőben.

Mindössze egy veszélyes Marcelo-beadást és egy lecsúszott Cristiano Ronaldo-kapáslövést lehetett feljegyezni a Real részéről az első felvonásban, míg a hazaiak kétszer is ígéretes lehetőséghez juthattak volna, elsőre az utolsó pillanatban szerelő Arbeloa, másodjára egy rossz labdaátvétel akadályozta meg őket ebben.

A második félidő elején Serrano lövésénél Casillas bravúrjára volt szükség, hogy a Real ne kerüljön hátrányba, de a madridiak ettől sem tértek magukhoz, Di Mariának volt egy kapus által fölétolt lövése, Marcelónak pedig egy olyan próbálkozása, amely másfél méterrel kerülte el a kaput, a többi felejthető.

A Real szenvedése mozgóképekben:


A Realhoz hasonlóan a Barcelona sem nyert, de a katalánok jóval eseménydúsabb meccset játszottak, a 13. percben már 1-1 volt az állás, előbb Mathieu beadása után Abidal szerzett öngólt - pedig ha nem ér bele, Valdésé lett volna a labda -, majd Messi passza után Pedro lőtt a rövid sarokba.

A Valencia a második gólt is Daniel Alves oldaláról készítette elő, megint Mathieu volt a feladó, Abidal megint rosszul ért a labdához, Pablo Hernández pedig a bal sarkot választotta. Mathieu még az első félidőben könnyen behúzhatta volna a harmadik gólpasszát is, de Soldado nagy helyzetben a kapu mellé lőtt.

A meccs négy gólja:


A Barcának csak az utolsó negyedóra elején jött össze az egyenlítés, amelyet a gyorsan összecsiszolódó Messi, Fabregas tandem hozott össze, az argentin passzát az Arsenaltól érkező vb- és Eb-győztes váltotta gólra, aki ezzel első négy bajnokiján egyaránt gólt szerzett, ilyenre más középpályás még nem volt képes a klub történetében. A vendégeknek a győzelem is összejöhetett volna, de Messi hiába találta meg öt ember között Villát, a korábbi Valencia-sztár Guaita kapust lőtte telibe.

Érdemes lesz odafigyelni a nyáron nagybevásárlást tartó Málagára, amely három meccset nyert zsinórban, a Bilbao ellen Cazorla parádés szabadrúgásgólja döntött.


Szintén kezd belelendülni az Atlético, amely egy négyessel küldte haza a Gijónt, a madridiaknál a hétvégi triplája után ezúttal duplázott az előző Európa Liga-kiírás gólkirálya, a Portótól megvett Falcao, aki öt góljával beérte Messit és Soldadót a góllövőlista élén.

Primera División, 5. forduló:
Atlético Madrid - Sporting Gijón 4-0 (1-0)
gól:
Lora (28., öngól), Á. Domínguez (68.), Falcao (72., 80.)

Málaga - Athletic Bilbao 1-0 (0-0)
gól:
Cazorla (61.)

Racing Santander - Real Madrid 0-0

Rayo Vallecano - Levante 1-2 (0-2)
gól:
Tamudo (72.), illetve Valdo (10.), Ballesteros (29.)
piros lap: Botelho (78., Rayo Vallecano)

Valencia - Barcelona 2-2 (2-1)
gól: Abidal (11., öngól), Pablo Hernández (22.), illetve Pedro (13.), Fabregas (76.)
piros lap: Jordi Alba (91., Valencia)

A forduló további programja, csütörtök:
Espanyol - Getafe 20 ó
Betis - Zaragoza 22

Az élcsoport:
1. Valencia 10 pont/4 mérkőzés
2. Málaga 9/4 (7-2)
3. Betis 9/3 (5-2)
4. Barcelona 8/4 (17-4)
5. Sevilla 8/4 (5-3)

Az első fordulót a játékossztrájk miatt elhalasztották.