Vágólapra másolva!
A finn labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Mixu Paatelainen jól tudja, hogy egész Magyarország az ő csapatának fog drukkolni a pénteki, svédek elleni meccsen, de azzal is tisztában van, hogy jövő kedden egész Svédországból hirtelen finn drukker lesz, mivel ezeken a meccseken dől el az Eb-selejtezők E csoportjának második helye. A 44 éves edző úgy emlékszik, a 14 évvel ezelőtti finn-magyar nevetséges öngólja után temetői volt a hangulat az öltözőjükben.

- Tudja, hogy tízmillió magyar fog szurkolni önöknek Svédország ellen?
- Tudom, de azt is, hogy utána, a magyarok elleni meccsen pedig kilencmillió svéd fog szorítani azért, hogy nyerjünk. Ez fantasztikus, ennyien szerintem még sohasem drukkoltak nekünk. A célunk, hogy ezen a két meccsen hat pontot szerezzünk, ha ez sikerül, nagyon elégedettek leszünk.

- Még ha hat pontot is szereznek, a negyedik helynél már nem juthat előbbre a finn csapat. Nagyon csalódott emiatt?
- Jól tudjuk, hogy a mostani Eb-selejtezősorozat számunkra már elment, de emelt fővel szeretnénk befejezni. Közben már a jövőre is figyelünk, a 2014-es vb-selejtezőkre, ahol bivalyerős csoportba kerültünk, együtt vagyunk a spanyolokkal és a franciákkal, valamint a fehéroroszokkal és a grúzokkal. De az igazi célunk, hogy kijussunk a 2016-os franciaországi Eb-re. Csodálatos lenne a finn labdarúgás számára, ha ez sikerülne.

- Mit jelent a finn és a svéd szurkolók számára egy közös válogatott meccs? A két nemzetnek összefonódik a történelme, Finnországban pedig ma is hivatalos nyelv a svéd, de a két ország lakói állítólag nincsenek a legjobb viszonyban. Fontosabb mérkőzés ez a finn emberek számára a többinél?
- Ezek a meccsek mindig is többet jelentenek egy átlagosnál, igazi presztízsrangadónak számítanak. Ilyenkor fantasztikus a hangulat: a finnek abban bíznak, hogy győz a csapatuk Svédország ellen, a svédek pedig abban, hogy válogatottjuk legyőzi Finnországot.

- A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke azt mondta a finn elnöknek egy ciprusi találkozón, hogy nagyon bízik az ön válogatottjának a sikerében a svédek ellen. Átadták az üzenetet?
- Nem kaptam meg, de jól tudja az elnökünk, hogy nem kell nekem külön mondani, hogy nyerjek a csapattal, mert ambiciózus edzőnek tartom magam, és minden mérkőzésen nyerni akarok. Negyvennégy évesen még fiatal edzőnek tartom magam, sokat szeretnék tanulni, és minél jobb eredményeket elérni. Ha legyőznénk Svédországot, az egy kiemelkedő eredmény lenne a karrieremben.

Forrás: AFP
"Nagyon szeretnének visszavágni a svédeknek"

- Már ön volt a finn kapitány, amikor a csapat Svédországban 5-0-ra kikapott. Mit változtat a felkészülésen, a taktikán, hogy pénteken, hazai pályán jobb eredményt érjen el a válogatott?
- A taktikánkról természetesen a meccs előtt senkinek nem beszélek, csak a játékosaimnak, akiknek nagyon fájó volt a stockholmi vereség, és nagyon elszántak, nagyon szeretnének visszavágni a svédeknek. Jól tudjuk, hogy ez nem lesz könnyű, hiszen kiváló egyéni képességű játékosokból áll a svéd válogatott, de ha keményen harcolunk, és a csapat betartja a taktikai utasításokat, akkor megvan az esélyünk nemcsak a döntetlenre, de a győzelemre is.

- Sokat változott az ön irányítása alatt a finn válogatott, teljesen máshogyan játszott a svédek elleni 0-5-ös meccsen a Moldova elleni 4-1-hez képest. Utóbbin egy bátor, modern 4-3-3-as taktikát alkalmazó, látványosan futballozó csapatot láthattunk. Hogyan sikerült ilyen rövid időn belül ennyit változtatni a válogatott játékán?
- Köszönöm a dicséretet, jó ezt hallani. Mindig is olyan edzőnek tartottam magam, aki a siker kulcsának a jó taktikát tartotta, ezért amikor együtt van a csapat, igyekszünk a lehető legtöbb időt az edzőpályán tölteni, és a figurákat, elképzeléseket gyakoroljuk. Megkövetelem a játékosaimtól, hogy mindenki pontosan megjegyezze, mi a taktikai feladata, amit aztán a pályán, amennyire csak lehet, be is kell tartania. Ha a kezünkben tartjuk az irányítást a mérkőzésen, és pozitívan gondolkodunk, akkor Finnország elérheti a célját, és kijuthat egy nagy világversenyre. Sokat változott a csapat, és egyre inkább látom a jeleit annak, hogy a srácok megértik, hogy mit kérek tőlük, és ez lehet a későbbi sikerek záloga.

- A magyaroknak már sikerült legyőzni a svédeket, tanult valamit ebből a meccsből, amit esetleg a finn-svéden hasznosíthat?
- Nagyon sokat lehetett belőle tanulni. A magyarok két gyors akció végén szerezték a gólokat, és látszott rajtuk a tudatosság, véghez tudták vinni azt, amit elterveztek. Erre nekünk is oda kell majd figyelnünk, résen kell lennünk nagyon Budapesten. Dicséret illeti a magyar válogatottat, amely nagyon erős lett, és a legjobb formánkat kell mutatni, ha Budapesten győzni akarunk.

- A két legjobbnak tartott magyar futballista közül Gera Zoltán biztosan kihagyja a mérkőzést, Dzsudzsák Balázs pedig nem valószínű, hogy kezdő lesz. Jelent ez bármit az ön számára?
- Emiatt semmit nem fogunk másképp csinálni. Tudom, hogy ők ketten fontos tagjai a magyar válogatottnak, de tisztában vagyok azzal, hogy a helyükre bekerülő játékosok is nagyon jók, és most csakazértis meg akarják mutatni a tehetségüket.

A finnek szép játékkal verték 4-1-re Moldovát:

http://www.youtube.com/v/1N1_Z-FxGso?version=3&hl=hu_HU


- 1997-ben ön is a pályán volt Helsinkiben azon a finn-magyar vb-selejtezőn, amelyen egy kabaréba illő jelenet végén, öngóllal bukták el a pótselejtezőt az utolsó pillanatban. Mi jut eszébe, ha visszagondol?

- Jól emlékszem mindenre, a 92. percben kaptunk ki, és utána lógó orral ültünk az öltözőben, percekig meg sem szólaltunk, olyan volt a hangulat, mint egy temetésen. Azt senki nem vitatja, hogy a magyar csapat a szerencsének köszönhette a döntetlent, de gyorsan hozzáteszem, hogy csak annak van szerencséje, aki tesz is érte. Ezek alapján azt mondom, hogy a magyar válogatott megérdemelte, hogy második helyen végzett a csoportban. Azért remélem, hogy a budapesti mérkőzésen most mi leszünk ilyen szerencsések.

- Az sem változtatott a hangulatán, hogy a jugoszlávok ezt követően 12-1-re kiütötték Magyarországot? Nem lehet tudni, de talán a finn csapat sem ért volna el sokkal jobb eredményt.
- Semmi különösre nem gondoltam, mert tudtam, hogy a jugoszlávoknak olyan csapatuk van, amely képes bárkit megverni, villámgyors játékosaik megállíthatatlanok voltak. Az jutott csak ismét eszembe, mennyire sajnálom, hogy nem Finnország játszik pótselejtezőt.

- Mikor lesznek ismét olyan sztárjai Finnországnak, mint az Ajaxszal BL-t nyert Jari Litmanen vagy a tíz évig Liverpoolban szerepelt, szintén BL-győztes Sami Hyppiä?
- A közeljövőben biztosan nem. Látok egy feltörekvő, tehetséges generációt, de közöttük még nincsenek olyan kaliberű játékosok, mint Hyppiä vagy Litmanen, akik igazán különleges játékosok voltak. A mostani csapatunk fiatalokból áll, de most nincsen olyan sztárunk, mint Sami vagy Jari voltak.

- Az évek óta Finnországban élő Gruborovics Tamás 14 góllal második a bajnokság góllövőlistáján. A magyar válogatottba még soha nem hívták, ön nem tervezte még, hogy beszéljen vele a válogatottságról?
- A JJK-nak több meccsét is láttam az utóbbi időben, és Tamás nagyon jól játszott. Még nem merült fel a neve a finn kerethirdetéskor, de rajta tartom a szemem, mert egyáltalán nem lehetetlen, hogy egyszer megkeresem majd.

Forrás: AFP
A magyarok (balra Rudolf Gergely) még kicsikarhatják a csoportmásodik helyet

- Martii Kuusela 1982 és 87 között finn kapitány volt, 1992 és 94 között pedig a Budapest Honvéd edzőjeként dolgozott, a magyar csapattal bajnokságot is nyert. Kikérte a véleményét a magyar futballról?
- Jól ismerem, csodálatos embernek tartom, de nincs szükségem arra, hogy kikérjem a véleményét, mert szeretek a magam feje után menni. A magyar válogatottat többször is láttam játszani, és megvan a szisztémám arra, hogyan kell a finn válogatottnak futballoznia Budapesten ahhoz, hogy jó nyerési esélyei legyenek.

- A legnépszerűbb magyar futballklub, a Ferencváros finn játékost igazolt. Mi a véleménye Juha Hakoláról?
- Nagyon gyors játékos, amit jól ki is használ az ellenfél védőivel folytatott versenyfutások alkalmával, jók a keresztlabdái, igaz, nem egy robusztus játékos. Ha a szakmai stáb megtalálja számára a megfelelő posztot a csapaton belül, és ha megkapja a megfelelő taktikai tanácsokat, akkor végre tudja hajtani azt, amit elvárnak tőle. Amióta én vagyok a kapitány, még nem volt tagja a válogatott keretének, de egyszer eljöhet az ő ideje is.

- El tudja képzelni, hogy Finnországban egyszer a futball népszerűsége felvegye a versenyt a jégkorongéval?
- Ez megtörténhet, ha a válogatott kijutna a vb-re vagy az Eb-re, vagy ha a finn bajnokság klubjai gyakori résztvevői lennének a Bajnokok Ligája és az Európa Liga csoportkörének. Sajnos ezekre eddig még nem volt példa.

- Finnországot is elérte a bundabotrány. Milyen hatása van ennek a finn futballra?
- A finn emberek nagyon őszinték, ezért roppant pechesnek tartom az országomat, hogy a bűnözők Finnországban is megjelentek. Nagyon nehéz ez ellen küzdeni, de én úgy érzem, túl vagyok ezen, a finnországi bundabotrány immár mögöttünk van.

- Minek örülne jobban: ha a magyarok vagy a svédek végeznének a második helyen?
- Nagyon szeretem Magyarországot, egy nagyon jó futballnemzetnek tartom a magyart. Amikor a Hibernian edzője voltam, volt egy nagyon jó magyar játékosom, aki a Wolverhamptontól jött hozzánk (Rósa Dénes - a szerk.), és remek srác volt. Amikor eddig magyarokkal találkoztam, rendre jó tapasztalatokat szereztem, jól kijöttem velük, és jó társaságnak bizonyultak. Most is már várom, hogy Magyarországra utazzak, és magyar emberekkel találkozzak.

A kapitány kedvenc helye Skócia


Mixu Paatelainen 18 évesen a finn FC Hakában kezdte futballkarrierét, de csakhamar, már 20 évesen Skóciába igazolt, ahol öt éven át a Dundee Unitedben 133 meccsen 33 gólt szerzett. Ezt követően az Aberdeenben futballozott (75 meccs, 23 gól), majd jött egy négyéves angliai kitérő (Bolton: 69/15, Wolverhampton: 23/0).

1998-ban, 31 évesen szerződőtt a skót Hibernianhez, ahol három év alatt 93/32-es meccs/gól mérleget produkált, majd egy hétmeccses strasbourgi kitérő után ismét a Hibsben szerepelt (24/7). A levezetés is Skóciában történt (St. Johnstone - 32/11, majd St. Mirren - 16/4.) A finn válogatottban 70 mérkőzésen 18 gólt szerzett.

Edzői karrierjét rögtön Skóciában kezdte (Cowdenbeath), majd a finn TPS irányítása után visszatért a skótokhoz. 2008 és 2009 között a Hibernian edzője volt, majd a 2010-2011-es szezonban - finnországi kapitánysága előtt - a Kilmarnockkal dolgozott, ahol idén az év edzőjének választották.

"A Kilmarnocknál elsősorban azt sikerült elsajátítanom, hogy miként lehet szűkös anyagi forrásokból viszonylag sikeresnek lenni. Nehéz dolgunk volt, mert nem tehettük meg, hogy magas fizetést adjunk a játékosoknak, így nem a miénk volt a legvonzóbb klub, de próbáltunk a hiányposztokra olyan futballistákat megszerezni, akik beleillenek a játékrendszerünkbe" - mesélt a Kilmarnocknál eltöltött időről Paatelainen.

Hozzátette: a finn válogatottnál az a célja, hogy idővel a befektetett munka beérjen - csakúgy, mint Skóciában. "Nehezebb a dolgom szövetségi kapitányként, mert a válogatott játékosok sokkal ritkábban találkoznak, így minden pillanatot meg kell ragadni, hogy összecsiszoljuk a csapatot. Minden szezonból, minden meccsből nagyon sokat lehet tanulni, én éjt nappallá téve elemzem az aktuális csapatom teljesítményét, hogy kiderítsem, hogyan lehet tovább fejleszteni a taktikát a jobb eredmények érdekében."