Társoldalunk:

Százmillió eurókat veszthet a Premier League egy EU-s ítélet miatt

2011.10.04. 18:19

A brit média szerint egy angol pubtulajdonos fenekestül felforgatta a futballhoz kötődő tv-közvetítési jogok milliárdos piacát. Az Európai Unió Bírósága keddi ítélete alapján a tv-csatornák nem biztosíthatnak tagállamonként területi kizárólagosságot egy-egy közvetítésnek. A legnagyobb vesztes a Premier League lehet.

A luxembourgi bíróság Karen Murphy portsmouth-i kocsmatulajdonos beadványa nyomán úgy foglalt állást, hogy ellentétes az uniós joggal a labdarúgó-mérkőzések közvetítésének olyan engedélyezési rendszere, amely a műsorsugárzó szervezeteknek tagállamonként területi kizárólagosságot biztosít, és amely megtiltja a nézőknek, hogy ezeket a műsorokat dekódoló kártya segítségével más tagállamokban nézzék.

Nagy-Britanniában egyes kocsmák - így Murphyé is - olyan külföldi dekódoló kártyákat kezdtek használni, amelyeket görög műsorsugárzók bocsátottak a Görögországban lakó előfizetők rendelkezésére. Az Európai Unió Bírósága megállapította, hogy a szolgáltatásnyújtás szabadságával ellentétes az olyan nemzeti szabályozás, amely megtiltja a külföldi dekódoló kártyák behozatalát, értékesítését és használatát.

A keddi ítélet kihirdetése után a németországi Sky és az angol BSkyB fizetős csatornák részvényei azonnal esni kezdtek.

"A Bundesligának nem kell félnie. Ez nem okoz földrengést" - véli Hartmut Zastrow, a Sport+Markt marketingvállalat vezetője, aki azonban hozzátette: a döntés nyomán a mostani tévés szerződések részben érvénytelenné válnak, a közvetítési jogok exkluzív értékesítési rendszerét pedig meg kell változtatni a sportban. Ez az európai futballbajnokságokat és a nagyobb sportági szövetségeket is érinti.

"A FIFA-nak, az UEFA-nak és a Bajnokok Ligájának fel kell készülnie az új helyzetre" - fogalmazott Zastrow. "A jövőben csak a legnagyobb csatornahálózatok lesznek abban a helyzetben, hogy megvegyék a közvetítési jogokat."

A Bundesligát valóban kevésbé érinti a mostani ítélet, az EU-n belüli külföldi értékesítés ugyanis körülbelül 25 millió euró értékű, miközben belföldön 420 millió euró a bevétel a közvetítési jogokból.

"A legnagyobb vesztes a Premier League, amely súlyos problémával nézhet szembe. A külföldi értékesítéssel összefüggésben akár évente 300-400 millió eurót is veszíthet" - prognosztizálja Zastrow. A PL belföldi szerződése három évre 2,14 milliárd eurós.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK