Vágólapra másolva!
A jövő évi Európa-bajnokság 16-os mezőnyéből egyelőre hét válogatott kiléte ismert, de kedd este már csak négyen fognak hiányozni a résztvevők közül, hiszen véget érnek a selejtező csoportküzdelmei. A magyar válogatott már nem juthat ki, ellenben olyan, előzetesen esélytelennek tartott válogatottak is reménykedhetnek még, mint Észtország, Örményország vagy Bosznia-Hercegovina.

A magyar mellett további 26 válogatott számára már nincsen tétje az utolsó Európa-bajnoki selejtezőnek. A 22 találkozóból kilencnek a presztízsen, illetve a FIFA-világranglistán elfoglalt helyezésen kívül már nincsen jelentősége, ugyanakkor még mindig több olyan válogatott is esélyes a továbbjutásra, pótselejtezőre, amelyről a kvalifikáció kezdetekor ezt senki sem feltételezte. A sztárcsapatok többsége ugyan már biztos Eb-résztvevőnek tekintheti magát, de azért így is maradt izgalom az utolsó játéknapra.

A bosnyákok lehetnek Blanc bolgárjai

A Stade de France-ban például igazi ki-ki mérkőzést játszanak. A francia válogatott Bosznia-Hercegovinát fogadja, és mind a két együttes biztos lehet abban, hogy legrosszabb esetben is pótselejtezőt játszik, azonban érthető módon szeretné ezt elkerülni.

A házigazdáknak már egy döntetlen is elég ahhoz, hogy megőrizzék csoportelsőségüket, és remek formában is vannak, hiszen 14 mérkőzés óta veretlenek - a sorozat éppen a bosnyákok elleni idegenbeli találkozóval kezdődött tavaly. A francia keret azonban rendkívül tartalékos, Franck Ribéry és Karim Benzema sérülés miatt meghívót sem kapott, és erősen kérdéses Patrice Evra és Eric Abidal szereplése is.

"Meg akarjuk nyerni a meccset, és ha úgy alakul, akkor minden erőnket arra fogjuk fordítani, hogy megőrizzük az eredményt. De semmiképpen sem készülünk arra, hogy döntetlent játsszunk - így csak veszítenénk" - nyilatkozta Blanc, akinek emlékezetében valószínűleg élénken él egy 1993 őszi találkozó. Akkor a franciáknak Bulgária ellen egy döntetlen is elég lett volna ahhoz, hogy kijussanak az 1994-es vébére, ám a 90. percben 1-1-es állásnál Emil Kosztadinov gólt lőtt, Blanc pedig csak a tévében nézhette az amerikai világbajnokságot.


Az akkori szövetségi kapitánynak, Gérard Houllier-nek az állásába került a vereség, a másik bűnbak pedig David Ginola lett, aki a bolgár gólt hozó akció előtt szabadrúgást végezhetett el a szögletzászlónál, de ahelyett, hogy rátekeredett volna a labdára, megpróbált középre ívelni - a bolgárok pedig lefordultak belőle.

Blanc valószínűleg erre utalt, amikor azt mondta: ha szükséges, akkor ráülnek az eredménye. A bosnyákoknak nincsen veszítenivalójuk. "A minimális célunkat elértük, biztosan pótselejtezőt játszhatunk. Egy kis szerencsével pedig csodát tehetünk" - mondta Miralem Pjanic, aki egészen idén nyárig Franciaországban, az Olympique Lyonban futballozott.

Az örmény bajnokságból az Eb-re?

Ha a bosnyákok győzelme csoda lenne, akkor az örmények esetleges írországi diadalára jelzőket is nehéz találni. A kaukázusi állam válogatottja úgy lép pályára Dublinban, hogy ha nyer, akkor megszerzi a második helyet, és pótselejtezőt játszhat. Az örmények ráadásul nem úgy kerültek ebbe a pozícióba, mint ahogyan általában a kiscsapatok szokták, vagyis betonvédekezésből induló ellentámadásokkal: a csapat attraktív támadófutballt játszik, legutóbbi három selejtezőjén 11 gólt ért el - a szlovákoknak idegenben rúgott négyet.

Ráadásul a keret rendkívül fiatal: a 38 éves jobbhátvéd, Szargisz Hovszepjan, és a 37 esztendős kapus, Roman Berezovszkij után a legidősebb játékos a brazíliai származású Marcos Pizzelli - aki 27 éves. A Macedónia elleni 4-1-es győzelemkor pályára lépett labdarúgók közül öten is a hazai bajnokságban szerepelnek, amely az UEFA ranglistáján az 50. - csak a Feröer-szigeteket, Andorrát és San Marinót előzi meg.

Forrás: AFP/Anton Denisov
A selejtezők legnagyobb megpetését jelentette az örmények menetelése

Nem csoda, hogy a legjobb örmény játékosnak tartott Henrik Mkhitarjan (aki a Sahtar Doneck légiósa) kijelentette: "A legnagyobb erősségünk maga a csapat. Egyedül semmit sem tudnék elérni, a társaimnak köszönhető, hogy megmutathatom, mire vagyok képes". Nem csoda, hogy az írek rutinos olasz kapitánya, Giovanni Trapattoni óva intett mindenkit arról, hogy előre lefutottnak tekintse a meccset. "Maximális koncentrációval, tökéletes hozzáállással és mentalitással kell játszanunk, és el kell kerülnünk a buta hibákat" - jelentette ki a szakvezető, aki sérülés miatt nem számíthat legjobb csatárára, Robbie Keane-re.

Egész Észtország a szlovénoknak drukkol

Az észt válogatott sorsa nem a saját kezében van: a baltiaknak már nincsen több mérkőzésük, és ahhoz, hogy megőrizzék a pótselejtezőt érő második helyet, ki kell szurkolniuk, hogy Szerbia ne nyerjen Szlovéniában. A szerbeknek egy döntetlen nem elég, mivel ez esetben ugyanannyi pontjuk lenne, mint Észtországnak - és az egymás elleni összevetésből az észtek jönnének ki jobban, hiszen Tallinnban ikszeltek, Belgrádban pedig 3-1-re nyertek.

A szlovéneknek elméletben mindegy, hogy milyen eredmény születik, de az egykori Jugoszlávia volt tagjaként alighanem kettőzött erővel játszanak Szerbia ellen - ugyanakkor a selejtezők során eddig négy hazai meccsükből hármat is elveszítettek, csak a Feröer-szigeteket győzték le.

A törököknek és a cseheknek amellett, hogy kötelező hozniuk a saját meccsüket, még azért is drukkolniuk kell, hogy az eddig százszázalékos németek, illetve spanyolok ne lazsálják le az utolsó meccsüket. A Nationalelf Belgiumot fogadja, és a vendégeknek nyerniük kellene ahhoz, hogy biztosak legyenek második helyükben - ellenkező esetben az Azerbajdzsán ellen játszó törökök megelőzhetik őket.

Forrás: AFP/Graham Stuart
A cseh-skót párosból előbbiek várhatják jobb helyzetből az utolsó meccset

A belgák 57 éve nem tudták legyőzni Németországot, esélyeik tehát nem túl jók. A csehek helyzete annyival kedvezőbb, hogy nekik Litvániában kell nyerniük, miközben a spanyoloknak pontot kellene szerezniük Skócia ellen hazai pályán. Csehország így akár 13 ponttal is második lehet, ami 61 százalékos teljesítményt jelent - a magyar válogatott a finnek elleni győzelemmel 70 százalékos lenne, és csoportharmadik.

A legbonyolultabb helyzet a H csoportban állt elő. Itt jelenleg a portugálok és a dánok állnak az élen azonos pontszámmal, és éppen egymás ellen játszanak Koppenhágában. Dánia azonban egy vereséggel is legrosszabb esetben pótselejtezős lenne, viszont ha a portugálok nem szereznek pontot, akkor a norvégok megelőzhetik őket egy Ciprus elleni győzelemmel - és ez esetben Cristiano Ronaldóék még pótselejtezőt sem játszhatnak. A döntetlen a portugáloknak lenne jó, mivel hazai pályán tavaly októberben legyőzték Dániát.

www.global-soccer.eu