Vágólapra másolva!
Egyelőre a Levante is tartja a lépést a spanyol bajnokságban a Barcelona, Real Madrid kettőssel, pedig huszadannyi pénzből gazdálkodik, mint a két sztárklub. Luis García Plaza mester szurkolói doboz és vakedzések segítségével rázta fel a csapatot, a bentmaradás kiharcolása óta pedig okos igazolásokkal és racionális játékkal hozza ki a legtöbbet öreg focistáiból Juan Ignácio Martínez.

Kissé szokatlan képet mutat a spanyol bajnokság élcsoportja, a Barcelona és a Real Madrid közé ugyanis beékelődött egy olyan csapat, amelytől már az élvonalbeli tagság is szép teljesítmény.

Hét meccsen ugyanannyi pontot szerzett a Levante, mint a Barca, a legkevesebb gólt kapta, és csak a Real, Barcelona kettős szerzett többet. A valenciai csapat költségvetése a legalacsonyabb a ligában, a keret összfizetése a fele annak, mint amennyit Cristiano Ronaldo keres, a legutóbbi fordulóban a kezdő tizenegy átlagéletkora magasabb volt 31 évnél.

Bekötött szemű testvérek

A csapat helyzete januárban még menthetetlennek tűnt. A huszadik forduló után a csapat sereghajtó volt, mindössze négy mérkőzést tudott megnyerni. Ezt követően azonban váratlanul megindult a szekér: sorozatban háromszor is győztek, a hátralévő 18 meccsükből nyolcszor megszerezték a három pontot, így végül a 14. helyen fejezték be a bajnokságot.

Luis García Plaza edző mindent megtett, hogy összekovácsolja az együttest. A pályára vezető folyosót a klub színeire, kék-pirosra festette, a falra drukkerek arcképeit tette, illetve a Levante győzelmeiről szóló újságcikkeket. Az egyik meccs előtt az edző egy dobozzal érkezett az öltözőbe, amely egész héten a stadion bejáratánál állt és a szurkolók beledobhatták a jókívánságaikat. García Toral ezeket olvasta fel a focistáknak. "A játékosoknak tudniuk kell, hogy a mellettük álló társ olyan, mintha a testvérük lenne, egy igazi companero" - jelentette ki a tréner, aki az edzéseken olyan gyakorlatokat vezényelt, amelyek során a focisták egy részének bekötött szemmel kellett játszaniuk, és csak a társuk hangja alapján tájékozódhattak.

Erősítések 210 ezer euróból

A rendkívül erős csapategység és a küzdeni tudás elég volt a bentmaradás kiharcolásához, de az új szezonban ismét nehézzé vált a Levante helyzete. A klubnak pénzre volt szüksége, ezért legeredményesebb játékosát, a Manchester Citytől kölcsönkapott Felipe Caicedót megvette egymillió euróért, majd rögtön továbbadta a Lokomotiv Moszkvának 7,5 millióért.

Az összegből 210 ezer eurót költöttek új igazolásokra: Miguel Pallardó 150, Pedro López 60 ezerbe került, a többiek mind ingyen vagy kölcsönbe érkeztek. 2008 nyara óta ezt az igazolási politikát diktálja a kényszer a Levanténak, amely akkor kiesett az élvonalból, és csődeljárás alá került.

Utóbbi már nem érinti a klubot, de pénzben továbbra sem dúskál. A teljes keret összfizetése mindössze évi 6,5 millió euró, ami alig több mint a fele annak, amennyit Cristiano Ronaldo keres. A szakmai stáb azért nem használja a ProZone nevű, a játékosok teljesítményét követő rendszert, mert nincs rá mérkőzésenként háromezer eurója. Az egyesület éves költségvetése mindössze 22 millió euró, ami a legalacsonyabb a spanyol élvonalban, a Barcelona például ebben a szezonban 461 millióból gazdálkodhat. A Levante azonban egyelőre a katalánokkal is tartja a lépést.

Aki lesprintelte Cristiano Ronaldót

Pedig nyáron nem csak a legeredményesebb játékos, hanem a sikeredző is távozott: García Plazát a Getafe csábította el. A helyére Juan Ignácio Martínez került, aki a másodosztályú Cartagenától érkezett, és igyekezett az elődje által felépített csapategységre, illetve taktikára építeni.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A Levante játékosai tisztában vannak azzal, hogy tudásban nem képesek felvenni a versenyt a Primera División legjobbjaival, és hiányosságaikat szervezettséggel és küzdeni tudással igyekeznek pótolni. Az eddigi hét forduló alatt csak a Santander birtokolta kevesebbet a labdát, mint a Levante, amely igyekszik villámgyors kontrákat vezetni, illetve pontrúgásokból gólokat lőni.

Rutinban legalább nincs hiány. A legutóbbi fordulóban a Málaga ellen a spanyol bajnokság történetének legidősebb csapatát küldték pályára: a kezdőben csak két, harmincévesnél fiatalabb focista szerepelt, a négytagú hátvédsor és a kapus összesen 170 éves volt.

"Nano a legfiatalabb, mindig őt szoktuk elküldeni a labdákért, aztán megpaskoljuk a kopasz fejét" - viccelődött a csapatkapitány, Sergio Ballesteros a 31 éves védővel. Tehette is: Ballesteros már 36 éves, háromszáznál is több élvonalbeli bajnokival a háta mögött.

Ballesteros a Levanténél kezdte a karrierjét, és miután megjárta a Tenerifét, a Rayo Vallecanót, a Villarrealt és a Mallorcát, 2008-ban, a kiesést követően visszatért első csapatához. Igazi vezéregyéniség, amit lassan már nem csak a levantei fanatikusok ismernek el. A spanyol futballközvélemény korábban amolyan betonkemény, erőszakos, favágó középhátvédnek tartotta, ebben a szezonban azonban eddig mindössze hat szabálytalanságot követett el.


Azt a jelenetet pedig hetekig mutatták az összefoglalók, amikor a Real Madrid ellen Ballesteros lesprintelte Cristiano Ronaldót.

A Primera División hétvégi, 9. fordulója

szombat:
Racing Santander - Espanyol 18
Sporting Gijón - Granada 18
Málaga - Real Madrid 20
Barcelona - Sevilla 22

vasárnap:
Real Betis - Rayo Vallecano 12
Real Sociedad - Getafe 16
Atlético Madrid - Real Mallorca 18
Osasuna - Real Zaragoza 18
Valencia - Athletic Bilbao 20
Villarreal - Levante 22



www.global-soccer.eu