Társoldalunk:

Beindult a közveszélyes futballzseni - hova tart Mario Balotelli, a Manchester City tehetsége?

2011.10.25. 14:00

José Mourinho szerint ha nem csak huszonöt százalékos erőbedobással edzene, a világ egyik legjobb focistája lehetne Mario Balotelli, a Manchester City húszéves csatárát azonban eddig senkinek sem sikerült megzaboláznia. A ghánai származású játékos körül sorra robbannak ki a botrányok: saját csapata szurkolóit provokálta, egy étteremben málnával dobált egy vendéget, maffiavezérekkel mutatkozott, az ifistákat dartstáblának használta, a Manchester United elleni rangadó előtt pedig felgyújtotta a lakását.

Fegyelmezhetetlen zsenik mindig is akadtak a labdarúgók között, és ugyan a Manchester City olasz támadója, Mario Balotelli tehetségét nem vitatta soha senki, eddig sokkal többször szerepelt a lapok címoldalán különböző botrányai miatt, mint a pályán nyújtott kiemelkedő teljesítményével. A United elleni városi rangadón szerzett két gólja és játéka azonban megmutatta, hogy ha a futballra koncentrál, valóban világklasszis válhat belőle - igaz, elképzelhető, hogy akkor sokkal kevésbé lenne szórakoztató.

"Már 15 évesen is arrogáns volt"

A balhés sportolók esetében az okok között gyakran felmerül a nehéz gyerekkor, és Balotellinek is bőven kijutott a hányattatásokból. Születi ghánai bevándorlók, akik Mario Barwuah névre hallgató fiukat kétéves korában csak ideiglenesen adták a Balotelli családhoz annak érdekében, hogy a betegeskedő gyerek jobb körülmények között nőjön fel. Mario eredetileg csak egy évig maradt volna Balotelliéknél, de az egy évből kettő lett, majd három, és végül nem akart visszatérni a vér szerinti családjához. Később azt állította róluk, hogy csak akkor kezdtek el ismét érdeklődni iránta, amikor híres lett, a szülei szerint azonban ez nem igaz. Mivel a Balotelli család nem adoptálta, így 18 éves koráig kellett várnia, hogy hivatalosan is felvehesse a Balotelli nevet, és megkapja az olasz állampolgárságot.

A tehetséges fiú emiatt egyetlen korosztályos válogatottban sem szerepelt az U21-esen kívül. A ghánaiak ugyan már 17 évesen meghívták a nagyválogatottba, de Balotelli nemet mondott, mivel olasznak érezte magát. Játéktudása alapján persze szerepelhetett volna az olasz ifiválogatottakban, hiszen még csak 15 éves volt, amikor bemutatkozott a harmadosztályú Lumezzanéban, itt azonban mindössze két bajnokin játszott, és akkori trénere, Walter Salvioni szerint az edzés már akkor sem volt az erőssége. "A tréning után rögtön elszaladt, nem maradt a taktikai megbeszélésekre. Amikor rákérdeztem, hogy ennek mi az oka, csak mosolygott, és azt mondta: haza kell mennem tanulni. Ez persze nem volt igaz, végül bevallotta, hogy a barátaival focizik kispályán. Már akkor is arrogáns volt, de imádott futballozni" - nyilatkozta Salvioni a Daily Mailnek.

Mourinho szerint a világ egyik legjobbja lehetne

Nem sok híja volt annak, hogy Balotelli már tinédzserként az FC Barcelonába igazoljon, 2006-ban próbajátékon járt a klubnál, és nem a teljesítményén múlott, hogy végül nem szerződtették. Inkább Olaszországban akart maradni, ezért az Internazionale ajánlatát fogadta el.

A felnőttek között 2007 decemberében mutatkozott be, Roberto Mancini egyre több lehetőséget adott neki, és ekkor még a viselkedésével sem voltak bajok. Más kérdés, hogy így sem csak a játéka miatt írtak róla, mert 2009 áprilisában a Juventus elleni mérkőzésen (amelyen gólt szerzett) a torinói drukkerek folyamatosan rasszista megjegyzésekkel sértegették, többek között azt énekelve, hogy "fekete olaszok nem léteznek".

Forrás: AFP

Az Internazionaléhoz érkező José Mourinho már kevésbé volt elégedett a hozzáállásával és az edzéseken mutatott teljesítményével. "Ha úgy dolgozna a tréningeken, mint Javier Zanetti vagy a többiek, akkor a világ egyik legjobbja lehetne. De maximum 25 százalékos erőbedobással edz, és ezt nem fogadhatom el egy olyan focistától, aki egyelőre nem több mint tehetség, akiben ugyan ott a lehetőség, de egyelőre egy senki" - jelentette ki Mourinho, aki többször is a tartalékok közé száműzte, abban bízva, hogy majd tanul a dologból.

Balotelli egója azonban nem tört meg. 2010 januárjában gúnyosan megtapsolta az őt kifütyülő drukkereket a lecserélésekor a Chievo elleni bajnokin, amiért hétezer eurós pénzbüntetést kapott. Két hónappal később azzal haragította magára az Inter-drukkereket, hogy a Striscia La Notizia című olasz szatirikus műsorban egy nevével ellátott Milan-mezt ajándékoztak neki, amelyet nemcsak elfogadott, hanem még fel is húzott.

Az utolsó csepp azonban az volt a pohárban, amikor a 3-1-re megnyert Barcelona elleni hazai BL-elődöntőn csereként beállva végig mutogatott a szurkolóknak, majd a lefújást követően a földhöz vágta az Inter-mezt. 


Marco Materazzi emiatt állítólag az öltözőben rá is támadt, és sejteni lehetett, hogy nem lesz maradása a klubnál. Pedig amikor a játékkal törődött, már itt is bámulatos megoldásokra volt képes.


Ki az a Wilshere?

A Manchester City tavaly nyáron 22,6 millió eurót fizetett érte, és szerződtetésében alighanem nagy szerepe volt annak, hogy a manchesteri klubnál egykori mestere, Roberto Mancini az edző. 2010 augusztusában bemutatkozhatott az olasz nagyválogatottban, a Premier League-debütálására azonban közel három hónapot várni kellett, mert térdsérülést szenvedett, műteni kellett. Első gólját a West Bromwich Albion ellen szerezte - a mérkőzésen előbb duplázott, majd piros lapot kapott.

Decemberben egy edzésen kis híján összeverekedett csapattársával, Jerome Boatenggel, amikor a védő túl keményen akarta őt szerelni, majd pár nappal később megkapta a legjobb U21-es focistának járó díjat. A trófea átvételekor kijelentette: a korábbi győztesek közül csak Lionel Messi jobb nála, a második helyezett Jack Wilshere nevét pedig még csak nem is hallotta.

Tavasszal aztán szinte ismét személyes történeteivel volt tele a sajtó. Arról, hogy a Dinamo Kijev elleni, idegenbeli Európa Liga-mérkőzésen Mancininek az 58. percben le kellett őt cserélnie, még nem nagyon tehetett: allergiás reakció miatt bedagadt az arca, és a teste tele lett kiütésekkel. Mint kiderült, ez már máskor is előfordult: az Internél a Palermo elleni bajnokin, 2009 novemberében azért kellett lecserélni, mert allergiás reakciót okozott nála egy antibiotikum. Akkor Mourinho még megértő volt vele (ráadásul azon a meccsen gólt is szerzett), de amikor tavaly márciusban a Genoa ellen hasonló tünetekre és lázra panaszkodott, akkor a portugál gúnyosan kijelentette: úgy tűnik, Balotellit egészségi okokból kell kihagyni a csapatból. Az Inter orvosi stábja egyébként megállapította, hogy a játékos gyógyszerek egész sorára allergiás.

A Dinamo elleni visszavágó aztán rendkívül eseménydúsra sikerült,  már a bemelegítés közben is csak nagy nehézségek árán tudta felvenni a megkülönböztető mellényt.


A találkozón aztán egy durva belépő miatt kiállították, és a manchesteriek emberhátrányban nem tudták kiharcolni a továbbjutást.


Pár nappal később az egyik manchesteri étteremben csinált botrányt, amikor meglátta azt a prostituáltat, akivel a bulvárlapok szerint Wayne Rooney korábban megcsalta a feleségét, előbb kiabálni és mutogatni kezdett a nőnek, majd annak barátját hívta ki verekedni. "Megdobott málnával, majd azt mondta, hogy menjek vele, és rendezzük le kint" - idézte a Thespoiler.co.uk internetes oldal a férfit. 

Nem sokkal később a bulvárlapok már arról cikkeztek, hogy a klub carringtoni edzőközpontjában dartsnyilakkal dobálta az egyesület ifistáit, állítása szerint azért, mert unatkozott.

Pólók és gólok

Eközben Olaszországban az újságok kiderítették, hogy 2010. június 8-án Balotelli meglátogatta Nápoly hírhedt városrészét, a helyi maffia által ellenőrzött Scampiát, ahol a camorra két vezetőjével találkozott. Az Il Mattino napilap információját a rendőrség megerősítette: a hatóság szerint a húszéves futballista Salvatore Silvestri és Biagio Esposito társaságában töltötte az időt, a találkozóról fényképek is készültek. Balotelli az állította, fogalma sem volt arról, hogy a kísérői maffiafőnökök. "Csak meg akartam látogatni azt a városrészt, amelyről olyan sokat beszélnek, filmet is forgattak ott. Nem tudtam, hogy maffiózókkal találkoztam" - bizonygatta.

A nyáron Milánóban gyorshajtáson érték, és az újságok kiderítették, hogy összesen már 11 ezer eurónyi bírságnál tart, amelynek többségét azért kapta, mert tilosban parkolt. A felkészülési időszakban pedig azzal őrjítette meg Mancinit, hogy a Los Angeles Galaxy elleni edzőmeccsen ziccerben flegmán sarkalni próbált.


Az edző azonnal lecserélte, amit viszont Balotelli nem értett, és miután sértődötten lement a pályáról, földhöz vágta a kulacsát, majd a szünet után már le sem ült a kispadra. Ekkor már a csapattársai is éreztették vele, hogy meg kell változnia: "Mindenki segíteni akar Marión, de rá kell jönnie, csak rajta múlik, hogy elvesztegeti-e a tehetségét" - mondta Nigel de Jong még szeptemberben. Később, októberben ugyanakkor már azt nyilatkozta: "Lassan, de biztosan kezdi megérteni, hogy miről van szó. Nemcsak a pályán, hanem az edzéseken is normálisan viselkedik".

Balotelli ettől függetlenül nem hazudtolta meg magát, hiszen a válogatottban a Feröer-szigetek elleni Eb-selejtező alatt a kispadon a telefonjával volt elfoglalva, arra a pletykára pedig, hogy nem érzi jól magát Manchesterben, azzal válaszolt, hogy olyan pólót vett fel, amelyen az alábbi felirat volt olvasható: "I love MCR", amit filctollal így egészített ki: City.

A pólós megoldás nagyon megtetszhetett neki, hiszen a MU elleni rangadón is így üzent gólja után.

Forrás: AFP/Andrew Yates

Egy nappal korábban pedig kis híján felgyújtotta a lakását, miközben egy barátjával a fürdőszobában tűzijátékkal szórakozott, és a törülközők lángra kaptak. Jelenleg egy hotelben lakik, de amíg a pályán úgy teljesít, mint vasárnap, addig ezek a magánügyek feltehetően sem Mancinit, sem a City-drukkereket nem érdeklik.

www.global-soccer.eu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK