Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség keddi közlése szerint a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) novemberben dönt a Vanczák Vilmost foglalkoztató svájci Sion ügyében. Az UEFA már elkészítette a tervet arra, hogy a klub visszakerülhessen a csoportkörnél tartó sorozatba, úgy hogy a közben három meccset lejátszó Celtic is maradna.

Az UEFA honlapján megjelent közlemény alapján a CAS november 24-én gyorsított eljárásban dönt arról, hogy a Siont vissza kell-e venni az Európa Ligába.

A svájci bíróság október 5-én kötelezte arra az UEFA-t, hogy vegye vissza az EL-be a Siont. A futballszövetség illetékes bizottsága még szeptemberben döntött úgy, hogy mivel a svájci klub a tiltás ellenére igazolt játékosokat, kizárja a kupából. Helyette a skót Celtic Glasgow kapott szereplési lehetőséget a csoportkörben, ahol a spanyol Atlético Madrid, az olasz Udinese és a francia Stade Rennes az ellenfele.

A sorozatból három forduló már lezajlott. A Celtic előbb 2-0-ra kikapott Madridban, majd otthon 1-1-et játszott az Udinesével, ahogyan múlt csütörtökön a Rennes vendégeként is.

A vaudi bíróság a 21 400 frankos perköltség és 33 ezer frank kártérítés megfizetésére is kötelezte az UEFA-t, amelynek ráadásul naponta 1000 frank bírságot kell fizetnie, amíg nem helyezi vissza a csapatot az Európa Ligába.

Az UEFA eleinte úgy nyilatkozott, hogy "sportszakmai és sportjogi okok alapján" indokolja meg a bíróság előtt, miért nem veheti vissza a sorozatba a Siont. Ugyanakkor múlt hétfőn elküldött egy tervet a törvényszékhez, melyben arra tesz javaslatot, hogyan csatlakozhatna a Sion úgy a sorozathoz, hogy a helyette főtáblára került skót Celtic is játszhasson tovább.

Az ügy előzménye, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) egy 2009-es, ám csak idén januárban hatályba lépett ítélete alapján a svájciak egy évig nem igazolhattak volna játékost, ezzel szemben mégis hat új labdarúgó érkezett a klubhoz. A Sion által a selejtező utolsó körében búcsúztatott Celtic óvott, az UEFA elfogadta az óvást, így a skót együttes jutott tovább.

Vanczákék azzal védekeztek, hogy a tiltást a svájci bíróság ideiglenesen feloldotta, és engedélyt adott a futballisták szerződtetésére.