Vágólapra másolva!
Miután egyeztetett a klub új belga tulajdonosával, eldőlt, hogy Leo Beenhakker nem folytatja munkáját az Újpest sportigazgatójaként. A holland szakember nem érzi kudarcnak a két hónapos, zűrös ügyektől hangos újpesti időszakát, bár elismeri, nem úgy dolgozott, ahogy szeretett volna, amiben a klub pénzügyi gondjai is szerepet játszottak. Beenhakker tagadta, hogy kritizálta volna a hazai edzőket, és képesnek tartja a felzárkózásra a magyar labdarúgást, mivel szerinte sok a tehetséges fiatal.

"Meg tudom erősíteni, hogy nem térek vissza Újpestre" - mondta az [origo]-nak Leo Beenhakker, aki két hónapig volt az Újpest sportigazgatója.

"Találkoztam a klub új tulajdonosával, Roderick Duchatelet-vel, aki elmondta, hogy mik a prioritások, és az első helyen a klub gazdasági rendbetétele szerepel, amiben nekem nem lenne szerepem, ezért úgy érzem, nem lenne értelme visszatérnem Budapestre" - nyilatkozta a többek között korábban az Ajaxot, a Real Madridot és a holland, valamint a lengyel válogatottat irányító Beenhakker, aki jelenleg hazájában tartózkodik.

A holland szakember pár hete családi okokból tért haza, ám amíg Hollandiában tartózkodott, az Újpesthez új tulajdonos érkezett: Tolnai Sándor kapcsolatai révén talált rá a belga Duchatelet-re, aki csaknem 95 százalékos tulajdonrészt vásárolt meg az egyesületet addig működtető City Budapest Zrt.-től.

"Bár a nevét hallottam már, személyesen nem ismertem Duchatelet-t korábban, de a találkozónk jól sikerült, két órát beszélgettünk az Újpestről, a csapat jövőjéről" - mesélte Beenhakker, aki azt nem akarta megosztani, milyennek látja az Újpest jövőjét, mivel szerinte már nem az övé a felelősség, és ebben a témában az új tulajdonost kell kérdezni.

Beenhakker rövid időszakot töltött Újpesten, de az viharosra sikerült: ő váltotta le Mészöly Gézát, akinek a helyére Zoran Spisljak érkezett, az edzőcsere miatt Bartha Csaba ügyvezető igazgató előbb lemondott, majd mégis maradt, közben a sajtóban az Újpest FC tulajdonosaként emlegetett Tolnai Sándort őrizetbe vették, igaz, azóta szabadon engedték.

Különös öltözői ügyek is borzolták a kedélyeket, Fehér Csabának távoznia kellett, mert nem tetszett neki, hogy az egész csapatot meg akarták büntetni, amikor egy játékbilincset vitt az öltözőbe Tolnai őrizetbe vétele után, Pollák Zoltán pedig azt nyilatkozta, hogy a klub tartozik neki, és sokszor ennivalóra sincs pénze, amiért kikerült az első csapat keretéből, igaz, azóta ismét játszik.

"Negyvenöt éve élek a futballban, elég sok mindent láttam már, és mindenhol történnek furcsa dolgok, példának említhetném a Manchester Citynél Carlos Tévez ügyét, aki nem akart játszani a Bayern München ellen, tudni kell kezelni ezeket a szituációkat" - mondta Beenhakker, amikor arról kérdeztük, hogyan élte meg az egymás után kirobbanó ügyeket.

Forrás: MTI/Soós Lajos

"Jól éreztem magam Újpesten, jó volt a kapcsolatom a játékosokkal és a vezetőség tagjaival is, bár hallottam, hogy voltak kritikus hangok, amelyek már az érkezésemkor támadtak, de ezek nem zavartak. Tolnai urat régóta ismerem, és megkért, hogy segítsek, én meg szívesen jöttem. Nem tekintem kudarcnak az újpesti két hónapot, sajnálom, hogy nem tudom befejezni az elkezdett munkát, bár voltak zavaró körülmények, elsősorban a pénzügyi problémák, amelyek miatt nem tudtam százszázalékosan a munkára koncentrálni."

Kérdésünkre, hogy az Újpesten eltöltött időből mire a legbüszkébb, Beenhakker így válaszolt: "Nem azért dolgoztam Újpesten, hogy büszke legyek magamra, hanem hogy a klubot szolgáljam, hogy megpróbáljam jobbá tenni a csapatot. Megértem, hogy az új tulajdonos számára most más dolgok élveznek elsőbbséget. A csapatnak innentől az lehet a célja, hogy bennmaradjon, de a játékosállomány és a szakmai stáb is elég jó ahhoz, hogy ez gond nélkül sikerüljön" - értékelte a sportigazgatóként eltöltött időszakát a 69 éves szakember.

Amikor Beenhakkert arról kérdeztük, hogyan reagált Tolnai őrizetbe vételére, csak annyit jegyzett meg, az ügy semmit nem változtatott a jó viszonyukon. Jóval beszédesebb volt, amikor szembesítettük Mészöly Géza véleményével, aki azt mondta, Beenhakker az érkezése óta árgus szemekkel figyelte, és már a negyedik forduló, a Paks elleni meccs előtt eldöntötte, hogy ha nem nyer az Újpest, megválik tőle.

"Ugyan már, felesleges összeesküvés-elméleteket gyártani! A szituáció nagyon egyszerű: a csapat négyből négyszer vesztett, gólt sem rúgott, helyzete is alig volt, az edző és a játékosok között már nem volt meg az összhang, változtatni kellett. A futballhoz ez is hozzátartozik, másokkal is megtörténik ilyen, hívhatják akár Ancelottinak vagy Mourinhónak az illetőt" - magyarázta az edzőváltást kiváltó okokat Beenhakker. Az új edzőt, Spisljakot Beenhakker nem ismerte korábban, kétnapnyi keresgélés után találta meg a kapcsolatai révén, és elégedett volt a korábban a Debrecennél pályaedzőként dolgozó szerb eddigi újpesti munkájával (kilenc meccsen eddig három győzelem, két döntetlen és négy vereség az Újpest mérlege az új edzővel).

Forrás: MTI/Földi Imre

A magyar edzők körében nagy vihart kavart, amikor a Telesportnak Beenhakker azt mondta, hogy a hazai szakembereknek szegényes a kapcsolata az élfutballal, ő pedig azért is küzd, hogy kinyissa a magyar kollégák szemét. "Jó, hogy ezt szóba hozta, mert ideje végre tisztázni a dolgot: bárhol dolgoztam, sosem mondtam rosszat a kollégákra, de tisztában vagyok vele, hogy működik a média, és vannak, akik szeretnek konfliktust kreálni. A futball nemzetközivé vált, Magyarországon is játszanak külföldiek, a magyar focisták is légióskodnak szerte a világban, sosem értettem, miért kezelnek valakit másként, csak azért, mert nem a saját országában dolgozik."

Beenhakker azt mondja, az itt töltött két hónap kevés volt ahhoz, hogy valós képet alkosson a magyar futballról, de szerinte nálunk is van annyi tehetség, mint a lengyeleknél, a szlovákoknál, a cseheknél, úgyhogy megvan az esély, hogy felzárkózzunk Európa élvonalához, a kulcskérdés az, az edzők és a menedzserek mit tesznek azért, hogy az ígéretes fiatalok fejlődni tudjanak.

Az Eb-selejtezők után - amelyeken itthon 4-0-ra, Amszterdamban 5-3-ra kapott ki Egervári Sándor csapata - a vb-selejtezőkön is egy csoportba került a magyar és a holland válogatott, de Beenhakker nem akart elemzésbe bocsátkozni arról, mivel foghatná meg a magyar csapat a vb-ezüstérmest. "Gondolom, nem okozok meglepetést azzal, hogy sokkal esélyesebbnek tartom hazám csapatát, úgyhogy a kérdés az, mire lesz képes a magyar válogatott. A holland csapat fantasztikus játékosokból áll, akik rendszeresen játszanak a topligákban, de a vb-selejtezők még messze vannak, előbb az Eb-re kell koncentrálnia a válogatottnak."