Vágólapra másolva!
Egy évvel ezelőtt Sir Alex Ferguson fiatalításról szóló szavai még csak szépen hangzó ígéreteknek tűntek a Manchester United labdarúgócsapatánál, de a tréner bebizonyította, nem a levegőbe beszélt. A ManUnited több játékosával is szerződést hosszabbított, ami arra utal, hogy a szakember nem csak a jelen, hanem a jövő csapatát is építi.

A Manchester United a múlt hét elején jelentette be, hogy a klub mexikói támadója, Javier Hernández új szerződést írt alá, amely 2016-ig kötelezi út az egyesülethez. A csatár szerződéshosszabbítása ráadásul nem egyedi eset volt, hiszen a klubnál egy éven belül 13 futballista írt alá új kontraktust.

Minden jel arra mutat, hogy Sir Alex Ferguson komolyan gondolta, amikor még tavaly nyáron kijelentette, hogy hosszú távra tervez a jelenlegi kerettel.

Fergusonnak mindig igaza van

Még a manchesteri hívek is aggódtak egy kicsit a csapat jövője miatt 2010 nyarán, amikor a klub egyetlen elismert futballistát, nemzetközi klasszist sem igazolt, hanem inkább fiatalabb játékosokra költött, illetve elmondta, hogy a saját nevelésű ifjoncokra akar építeni.

Előbbi kockázatosnak tűnt, elvégre Chris Smalling vagy Javier Hernández személyében benne volt ugyan a potenciál, de senki sem tudta előre, hogy egy szinttel feljebb lépve, a MU színeiben ki tudják-e hozni magukból a maximumot.

Utóbbit pedig a manchesteri drukkerek hitték is meg nem is, és amikor a két legnagyobbnak tartott talentumot, Danny Welbecket és Tom Cleverley-t egyaránt kölcsönadták, így a 2010-2011-es évadot máshol töltötték.

Utólag persze már könnyű belátni, hogy Fergusonnak igaza volt, elvégre a Manchester United az előző idényben bajnokságot nyert, amihez Hernández és Smalling is remek teljesítménnyel járult hozzá.

Ami pedig Cleverley-t és Welbecket illeti: a Wigan Athleticnél, illetve a Sunderlandnél megszerzett tapasztalat nagyon fontos volt a számukra ahhoz, hogy az aktuális évadban meghatározó játékossá váljanak a manchesterieknél. Amikor a MU a szezon elején hazai pályán 8-2-re verte az Arsenalt, akkor a kezdő tizenegy átlagéletkora mindössze 23 év volt.

A generációváltás pénzt is szabadított fel

Egy ilyen fiatal csapat akár még éveken keresztül együtt maradhat, és a manchesteriek igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy ez így is legyen. Az elmúlt egy évben ugyanis a keretből összesen 13-an hosszabbítottak szerződést, és többségük a fiatalabb generációból került ki.

Forrás: AFP/Andrew Yates

Az idősebbek közül Ryan Giggs újabb egy évre kötelezte el magát, de ő ebben a szezonban már egyre kevesebb lehetőséget kap, és könnyen elképelhető, hogy az idény végén be is fejezi karrierjét. Patrice Evra és Nemanja Vidic új kontraktusa viszont abból a szempontból fontos volt, hogy a pletykák szerint mindkettejüknek volt külföldi kérője, és egyelőre még meghatározó embernek számítanak. Mind a ketten 2014-ig írtak alá, akárcsak a szintén 30 esztendős Michael Carrick, de az igazán fontosnak a fiatalabbak röghöz kötése volt.

A Ferguson által is sokat emlegetett ifjoncok közül a brazil Anderson tavaly decemberben kötelezte el magát 2015-ig az egyesülethez. A tavaly nyáron leigazolt Smalling júliusban követte példáját, ő viszont már 2016-ig írt alá.

Októberben Cleverley-vel kötöttek új szerződést, ami 2015-ig szól, most pedig Hernández is aláírt, mégpedig 2016-ig. Ehhez még nyugodtan hozzávehetjük Wayne Rooneyt, aki bő egy éve, 2010 októberében írt alá 2015-ig szóló szerződést, pedig nem sokkal korábban még arról szóltak a hírek, hogy távozni akar.

Ferguson azonban meggyőzte őt, hogy érdemes maradnia, és érvei között a rekordfizetés biztosítása is ott volt. A sok új szerződéssel egyébként alighanem megnőtt a manchesteriek havi bérköltsége, ugyanakkor a nyáron elengedett, illetve visszavonult futballisták (Wes Brown, John O'Shea, Owen Hargreaves, illetve Paul Scholes és Edwin van der Sar) távozása jelentősebb összeget fel is szabadított a klubnál.

A szerződéshosszabbítások sora arra utalhat, hogy Sir Alex Ferguson valóban hosszabb távra tervez a jelenlegi kerettel. A veterán mesterrel kapcsolatban egyre gyakrabban felmerül a visszavonulás gondolata, a december 31-én a 70. életévét betöltő szakember azonban egyelőre még nem gondol arra, hogy edzői karrierje mikor fog véget érni.

Amikor októberben a Manchesteri Egyetemtől díszdoktori címet kapott, akkor kijelentette: "Többet már nem jut eszembe a visszavonulás. Remek fiatal csapatunk van, a klubnál rengeteg ifjonc van, a szakmai stáb pedig kiváló, így a jövő kifejezetten rózsás".

www.global-soccer.eu