Vágólapra másolva!
Tíz forduló után kis híján eléri a hármat a mérkőzésenkénti gólátlag az angol élvonalban, a rangadókon pedig különösen gazdag a termés, a BL-indulók meccsein eddig átlagban több mint hétszer találtak be. A jelenséget magyarázó angol szakemberek között vannak, akik teljesen másban látják a gólzuhatag okait.

A Premier League rangadóin ebben a szezonban rendkívül furcsa eredmények születnek. A sort a Manchester United-Arsenal találkozó nyitotta, amelyen a hazaiak 8-3-ra nyertek, hogy aztán pár héttel később a városi rivális Citytől 6-1-re kapjanak ki. Legutóbb pedig az Arsenal verte idegenben 5-3-ra a Chelsea-t. De nem csak az élcsapatok mérkőzésein potyognak a gólok: az első tíz fordulóban meccsenként átlagosan 2,97 gól született, amivel jelenleg a Premier League vezet a topligák között. (Az elmúlt években rendre a Bundesligában született a legtöbb találat, a németek mérkőzésenkénti gólátlaga ebben a szezonban 2,83.)

Ha a csapatok tartani tudják ezt az átlagot, akkor megdönthetik az előző idényben felállított, 2,8-es rekordot. A mostani 2,97-nál nagyobb átlagot utoljára az 1967-68-as szezonban jegyeztek fel, akkor mérkőzésenként 3,03 gól született. Az idegenben szerzett gólok tekintetében még messzebbre kell visszamenni: a mostani szezonban a vendégcsapatok mérkőzésenként átlagban 1,33 találatot értek el, ennél többet 1964 óta nem regisztráltak.

De a rekordok sora ezzel még nem ért véget. A Manchester City tíz mérkőzés alatt 36 gólt szerzett, amire a Premier League-ben még nem volt példa. Ilyen eredményesen Angliában a bajnokságot utoljára a Tottenham Hotspur kezdte, amely tíz meccsen 37 gólt szerzett, még 1963-ban. A legtöbb gólt eddig a Bolton Wanderers kapta (27-et), a Premier League-ben tíz meccsen ennél többször csak a Barnsley-t szórták meg (1997-98). Tíz találkozó alatt a Manchester United már 27 gólt szerzett, az Arsenal pedig már 21 kapott gólnál jár, mindkét adat példátlan a Premier League-ben, mint ahogyan az is, hogy a BL-indulók egymás elleni meccsein eddig átlagban 7,25 gól született, négy összecsapáson 29.

A kérdés már csak az, hogy mi az oka ennek a hirtelen gólzuhatagnak, ami még az angol labdarúgás szakértőit is meglepte. A válasz kétféle lehet: vagy a védelmek sokkal rosszabbak, vagy a csatársorok jobbak, és mindkét verziónak akad pártolója.

Az Arsenal edzője, Arsene Wenger például kijelentette: "Még sohasem volt ilyen sok jó csatár a bajnokságban. A Manchester Citynél például még a kispadon is klasszisok ülnek".

A jelenleg a BBC állandó szakkommentátoraként dolgozó, egykori kiváló védő, Lee Dixon pedig azt hangsúlyozta ki, hogy a csapatok sokkal bátrabban futballoznak, és a karrierje során több mint 400 ligameccsen szerepelt védő, Linvoy Primus is ezzel magyarázta a rengeteg gólt. "Természetesen voltak védelmi hibák, de a sok találat inkább a kreatív futballisták előretörésének köszönhető. A nyáron érkezett Sergio Agüero és Juan Mata, mellettük David Silva és Luis Suárez is egyre jobban belerázódik a Premier League-be, az Arsenalnál pedig ott van például Theo Walcott és Aaron Ramsey. Ők olyan játékosok, akik nem csak gólokat szereznek, hanem elő is készítik őket" - mondta Primus, aki az élvonalban is több mint száz alkalommal szerepelt.

Mások viszont inkább a védekezés színvonalának visszaesését tartják a valódi oknak. Közéjük tartozik Dixon is, aki elismerte ugyan, hogy immár a kiscsapatok is felvállalják a támadófutballt, de ezzel együtt is a rossz védelmeket tette felelőssé a sok gólért. "Úgy tűnik, hogy még sohasem volt ilyen alacsony a védekezés színvonala az angol élvonalban. Még az élcsapatoknak is rengeteg problémájuk van. A Chelsea sehogyan sem találja az ideális partnert John Terry mellé, ráadásul neki sem megy a játék. A Manchester United védelme nem állt össze, Nemanja Vidic sérült, Rio Ferdinand pedig nincs formában" - elemzett a hátvéd.

Szavaiban sok az igazság: a londoniaknál ebben a szezonban Terry mellett játszott már középhátvédet Braniszlav Ivanovic, David Luiz és Alex is, a manchesterieknél pedig tíz forduló alatt öt különböző középhátvéd duó is szerepelt. Nem csoda, hogy az Everton elleni mérkőzés után Sir Alex Ferguson azt nyilatkozta: "Ideje volt, hogy végre 1-0-ra nyerjünk".

A vélemények tehát megoszlanak, de mielőtt bárki is túlzott következtetéseket vonna le az eddig mérkőzésekből, zárásul még egy érdekes statisztika. Az előző idényben hasonló időpontban, vagyis tíz forduló alatt még több gól született, akkor a meccsenkénti gólátlag 3,01 volt, az idény végére azonban ez 2,8-re csökkent.

www.global-soccer.eu