Vágólapra másolva!
A hamarosan megjelenő önéletrajzi könyvében Zlatan Ibrahimovic részletesen beszámol arról, hogyan romlott meg a viszonya a Barcelonánál Josep Guardiolával, aminek az lett a vége, hogy a svéd csatár az edzőjével üvöltözött és káromkodott az öltözőben.

Ibrahimovic 2009 nyarán igazolt a Barcelonához, ahol parádésan kezdett, első hét bajnokiján hét gólt szerzett, aztán idővel megromlott a viszonya Josep Guardiolával, a katalánok edzőjével, aki szerinte inkább Lionel Messit játszatta a csatársor közepén, belőle pedig szélsőt csinált, pedig ez nem feküdt neki.

"Amikor a Barca szerződtetett, egy gyerekkori álmom vált valóra, a föld fölött jártam, minden jól ment, aztán Messi közbeszólt. Nem a szélen, hanem középen akart játszani, így a játékrendszer 4-3-3-ról 4-5-1-re változott, én pedig a változtatás áldozata lettem, megvonták tőlem azt a szabadságot, ami nélkül nem vagyok sikeres a pályán" - írja a svéd csatár a két héten belül megjelenő könyvében.

Ibrahimovic megbeszélést kezdeményezett Guardiolával, hogy tisztázza, milyen poszton számol vele az edző, mert úgy érezte, feleslegesen vette őt meg a Barca, amely más típusú játékost szeretett volna faragni belőle. "Azt mondtam neki, amit egy barátomtól hallottam: vettél egy Ferrarit, de úgy vezeted, mint egy Fiatot. Úgy tűnt, a beszélgetés jó hatással lesz kettőnk kapcsolatára, de aztán Guardiola kezdett elhidegülni tőlem. Ha beléptem valahova, ő gyorsan távozott, ha ő jelent meg közöttünk, mindenkinek köszönt, kivéve engem."

A jelenleg a Milanban játszó Ibrahimovic azt mondta, sokat tett azért, hogy alkalmazkodjon a csapathoz és a társakhoz, akiket iskolásfiúknak nevezett, akik vakon követik edzőjüket. Egy idő után azonban nem tudta levetkőzni saját stílusát, amire jellemző, hogy nehezen viseli, ha szigorú szabályok közé szorítják.

"Egy ideig beálltam a sorba, de aztán elegem lett abból, hogy mindig alkalmazkodni kell. A csapatnál megtiltották, hogy a játékosok sportkocsikkal érkezzenek edzésre, amit nevetségesnek találtam, és az Almeria elleni meccs előtt a Ferrarimmal állítottam be, ami feltűnést keltett."

Ibrahimovicnál akkor szakadt el a cérna, amikor a Villarreal elleni 4-1-es győzelem alkalmával csereként mindössze öt percet kapott edzőjétől. "Pep csak bámult rám, én meg elvesztettem a fejem, és azt gondoltam magamban, ott az ellenséged, nézd, hogy vakargatja a kopasz fejét. Töketlen vagy, összeszarod magad Mourinho előtt, menj a pokolba - ezeket és még cifrább dolgokat üvöltöttem neki. Ha a helyében lettem volna, megijedtem volna" - írja a svéd a kirohanásáról. Később felesége javaslatára megpróbált kibékülni az edzővel, és annak ellenére is harcolt a helyéért, hogy a Barca megvette a Valenciától David Villát, de állítása szerint Guardiola továbbra is terrorizálta, ezért jobbnak látta, ha távozik.

Forrás: AFP
A kép szimbolikus is lehet: idővel az edző és a csatár hátat fordított egymásnak

Ibrahimovic a Barcával bajnokságot és spanyol Szuperkupát nyert, de a klub majdnem negyvenmillió eurót bukott rajta, megvásárlását Sandro Rosell elnök a klub valaha volt legrosszabb üzletének nevezte.

Ibrahimovic 2010 augusztusában kölcsönbe a Milanhoz került, amellyel a tavalyi szezonban bajnoki címet nyert, majd az olasz csapat idén nyáron 24 millió euróért végleg megvette.