Vágólapra másolva!
Kifejezetten szereti, ha két meccset játszhat egy héten Juhász Roland, aki az Anderlechttel csütörtök este százszázalékos mérleggel jutott tovább az Európa Liga csoportköréből, és a belga bajnokságban is hasonló magabiztossággal menetel csapatával. A középhátvéd szerint csak a játékoson múlik, hogy bekerül-e a klubcsapatába, a válogatottban azonban senkin sem érzi, hogy a játékhiány miatt elvesztette volna az önbizalmát. Úgy véli, a vb-selejtezőkön még nehezebb dolguk lesz, mint az Eb-selejtezőcsoportban volt.

- Mindössze négy forduló alatt továbbjutott az Anderlecht az AEK Athén, Lokomotiv Moszkva, Sturm Graz csoportból az Európa Ligában. Könnyű ellenfelek voltak?
- Nem mondanám könnyűnek őket, inkább jó passzban van a csapatunk. Moszkvában a szerencse is mellénk állt, a másik három meccsen viszont magabiztos játékkal nyertünk.

- Csütörtök este sérülten játszott a Sturm ellen 3-0-ra megnyert mérkőzésen, mi történt pontosan?
- Az ujjamon végeztek el egy kisebb beavatkozást, de csak egyszer, egy ütközésnél éreztem kisebb fájdalmat. Még az augusztusi, Izland elleni válogatott meccsen akadt be az ujjam az ellenfél mezébe, valószínűleg akkor keletkezett egy csontkinövés rajta. Ezt pár napja eltávolították, és egy speciális kötéssel játszhattam a Sturm ellen.

- Bár a Sturm bravúrral még továbbjuthat az EL-ben, Szabics Imre csapatának szinte semmi esélyt nem hagytak, mivel kétszer is legyőzték őket. Nem bánja?
- Nagyon nehéz a helyzetük, mert mennek még Moszkvába is. Korábban a Lokomotivot a csoport favoritjának is tartották, sajnos minimális az esélyük.

- Látszik a Lokomotivon az orosz foci fejlődése?
- Azt látjuk, hogy elég komolyan invesztálnak a fociba Oroszországban, már olyan játékosok is odamennek, akik korábban ezt nem tartották vonzónak, és ez megmutatkozik a színvonalban. Vébét is rendeznek majd, én nem lepődnék meg, ha a bajnokságuk pár év múlva felzárkózna a topligák közé.

- Beszéltek Szabiccsal a meccs után?
- Igen, már előtte is, az edzésükön. Aztán kicsit beszéltünk meccs közben is, mielőtt lecserélték, a 70. perc környékén, egy ápolás alatt. Mindkét meccsen ő volt az egyetlen, akit ki lehetett emelni a Sturmból, de egyedül nehéz megváltania a világot.


- Az Anderlecht a EL főtáblájának egyetlen százszázalékos csapata. Minek köszönhető a siker?
- Egységes a csapat, hétről hétre jól játszunk, augusztus 28-a óta minden meccsünket megnyertük, csak egyen botlottunk. Bejöttek az igazolások is: ha kell, jó focisták szállnak be a csapatba, van 15 mezőnyjátékos, akik ugyanazt a szintet tudják nyújtani, azaz nálunk nem rövid a kispad, ami pedig máshol gyakori probléma.

- Mit szól hozzá, hogy összesen két hibátlan csapat van az európai kupák nyolcvan főtáblása közt: a BL-ben a Real Madrid, az EL-ben az Anderlecht?
- Ez egy jó érzés, minden ilyen siker fontos, de a helyükön kell kezelni a dolgokat. A szakemberek és a szurkolók is felkapják a fejüket erre, de pontot nem osztanak érte. Egyébként sem hasonlítanám össze a két sorozatot. Most már az Európa Liga sokkal jobb, mint az UEFA-kupa volt, közelít a BL-hez, de még nagy az űr a kettő közt. A BL más kávéház.

- Az EL góllövőlistáját is egy Anderlecht-játékos, Matías Suárez vezeti. Mit érdemes tudni róla?
- Korábban sérülékeny volt, de most, hogy rendszeresen tud játszani, látszik, milyen tehetséggel áldotta meg a jóisten. Élmény nézni a játékát, és ezt nemcsak én mondom elfogultságból, hanem minden ismerősöm, aki látta élőben focizni.

- Kicsit emlékeztet a játéka a liverpooli Luis Suárezére.
- Megkockáztatom, hogy ő is hasonló karriert fog befutni, sőt, technikailag még többet is látok benne. Még csak 23 éves, ha így folytatja, nem sokáig marad Anderlecht-játékos.

- Pedig az Anderlecht az elmúlt 13 meccsét mind megnyerte, egy kivételével: a harmadosztályú Rupel Boomtól kapott ki a kupában. Ennyit számít a felforgatott csapat?
- Azon a meccsen csak egy alapember szerepelt a kezdőben, de más okok is voltak. Az ellenfél jó napot fogott ki, nekünk viszont nem jött össze semmi a meccsen, a cserék pedig görcsösen játszottak, sok hibás megoldással. Van, amikor minden összejön, ott viszont semmi sem sikerült. Páran bizonyíthattak volna, de ez nem sikerült nekik, sőt elvágták magukat, és egy darabig biztos nem kapnak újra lehetőséget.

- Azért a BL-szereplés, gondolom, hiányzik. Zsinórban háromszor is a playoffban bukott el a csapat, idén egyből az EL-ben kezdett.
- Ezért fontos különösen a mostani szezon és a bajnoki cím besöprése: belga bajnokként egyből a BL-főtáblára kerülnénk.

Forrás: AFP
A belga bajnokságot 12 forduló után hat ponttal vezeti az Anderlecht

- Nehezen viseli a kettős terhelést?
- Én konkrétan szeretem, ha két meccs van egy héten. Ha megszámolom, mostanában hatvan meccset játszom évente, de én inkább meccset játszom, mint edzek, ezért erősnek érzem a panaszkodásokat a kettős terhelésre. Egyébként is meg lehet oldani: kisebb intenzitású edzésekkel frissebb lehetsz a meccsekre.

- Ariel Jacobs edző ötödik éve, 2007 novembere óta van a csapatnál. A folytonosságból profitálnak most?
- Cserélődtek játékosok, amióta vele dolgozunk, de tény: a személye garancia a jó szereplésre. Kiváló pedagógus, bajnokságot és kupát is nyertünk már vele, tavaly is csak a sok sérült miatt buktunk el a hajrában.

- Nyáron el akart menni a csapattól. Utólag, az együttes szárnyalását látva, örül, hogy végül maradt?
- Persze, hogy örülök, élmény itt játszani, de nem mondtam le arról sem, hogy nyáron megpróbáljak elmenni. Jelenleg viszont magamért és a csapatért is dolgozom, mert nekem is akkor lehet jó, ha a csapat a legjobb eredményeket éri el.

Forrás: AFP

- A külföldön focizó magyarok közül a topligákban szereplők kevés játéklehetőséget kapnak. Ha mégis elszerződne az Anderlechtből, hogyan lobbizhatná ki az állandó helyet?
- Nem lobbizás kérdése, egyszerűen a játékoson múlik. Ha leigazolnak valakit, általában nem a kispadra szánják. Én biztosan mindent megtennék, hogy játszhassak, és a kihívások elől sem futamodom meg.

- Ugyanakkor mintha erősödne a belga bajnokság, a Genk például legutóbb ikszelt a Chelsea-vel a BL-ben.
- Kint voltam azon a meccsen, a Genk jól is játszott. Nekem ez a hetedik szezonom Belgiumban, lépeget előre a bajnokság, egyre több csapat képes a bajnoki címért harcolni, most négy-öt is, ami a nemzetközi eredményekben is meglátszik: a Standard Liége vezet az EL-csoportjában, és a Bruges is továbbjutásra áll, a Genk pedig a BL-ben ikszelt a Valenciával és a Chelsea-vel, ezek az elcsípett pontok is a fejlődést mutatják. És ez a válogatotton is látszódik: még nagyon fiatal a csapat, de ha beérik, bizony komolyan számolni kell majd vele.

- A magyar válogatottban okozott feszültséget, hogy az utóbbi időben többek sorsa kérdéses volt, vagy csak keveset játszottak a klubjaikban?
- Nem, ott mindenkinek van önbizalma, én nem éreztem feszültséget. A finn meccsen görcsösebben játszottunk, de az csak egy holtpont volt, ami benne van a játékban.

- A válogatott Hollandiával, Romániával, Törökországgal, Észtországgal és Andorrával került egy vb-selejtező csoportba. Milyennek látja a továbbjutási esélyeket?
- Nehéz csoportnak tartom, nehezebbnek, mint az Eb-selejtezőt. A hollandokat kiemelném, a második hely szerintem mögöttük, körbeveréssel dől majd el. Addig pedig tudjuk folytatni a felkészülést, amit például a lengyelek elleni meccs biztosan jól szolgál majd.

- Egervári Sándor a hollandokkal kezdené a sorozatot. Egyetért ezzel?
- Igen, ez jó ötlet. A hollandok akkor közvetlenül az Eb után lesznek, a bajnokságuk még nem indul el, ezért talán kevésbé lesznek élesek.