Vágólapra másolva!
Vereséggel búcsúzott a 2011-es évtől a magyar labdarúgó-válogatott, amely 2-1-re kikapott a jövő évi Európa-bajnokság egyik házigazdájától, Lengyelországtól. Egervári Sándor csapata átaludta az első félidőt, így a lengyelek megérdemelten szereztek vezetést, a folytatásban aztán feljavult a magyar válogatott, de Bogdán Ádám védései is kellettek ahhoz, hogy megmaradjon az esély. Priskin Tamás góljával a hajrában ugyan az egyenlítés összejött, egy hihetetlenül balszerencsés öngól miatt mégis a lengyelek örülhettek a poznani stadionavatón.

felkészülési mérkőzés:
Lengyelország - Magyarország 2-1 (1-0)
Poznan, 9000 néző
v.: Kaasik (észt)
Lengyelország: Fabianski - Wojtkowiak (Gol, 84.), Wasilewski, Glowacki (Piszczek, 59.), Komorowski - Dudka (Jodlowiec, 65.), Matuszczyk (Murawski, 46.), Blaszczykowski, Mierzejewski (Obraniak, 73.) - Rybus, Brozek (Lewandowski, 66.).
Magyarország: Bogdán - Varga J., Vanczák, Juhász, Laczkó - Koman, Sándor Gy. (Elek, 46.), Tőzsér (Hajnal, 46.), Dzsudzsák - Gera, Priskin (Feczesin, 81.).
gól: Brozek (36.), Vanczák (86., öngól), illetve Priskin (78.)
sárga lap: Tőzsér (30.), Varga J. (52.)

Nézze meg a meccs három gólját!

A lengyelek huszonnyolc hellyel álltak a magyarok mögött a FIFA-világranglistáján (ők a 64., mi a 36. pozíciót foglaltuk el), de óvatosságra inthette a magyar válogatott tagjait, hogy az Eb-házigazdának idén volt jó pár figyelemre méltó eredménye, nyert például Argentína ellen, és ikszelt a németekkel és Mexikóval.

A magyar válogatott összesen 31 meccset vívott a lengyelek ellen, ezek közül húszat megnyert, és csak hetet bukott el, a legutóbbi találkozás alkalmával, 2007 októberében Hajnal Tamás tizenegyesgóljával született meg a magyar siker. A Stuttgart középpályása most kimaradt a kezdőből, helyette Tőzsér Dániel és Sándor György feladata volt a szervezés.

A hazai csapat motiváltan és pörgősen kezdte a meccset, Mierzejewski már a harmadik percben nagy helyzetbe került, de az oldahálót találta el. A magyar válogatott eleinte olyannak tűnt, mint azok a nagycsapatok, amelyek nyűgnek tekintik a felkészülési meccseket, kevés volt a futás és a vállalkozókedv, így az első félidőben alig lehetett épkézláb támadást feljegyezni.

Forrás: EPA
Komannak nem ez volt a legjobb meccse a válogatottban

A lengyelek sem szakadtak szét a nagy hajtástól, de jóval veszélyesebben játszottak, Brozek két helyzete már jelezte, nehéz lesz gól nélkül megúsznia az első félidőt a magyaroknak. Ez végül nem is sikerült, a hazaiak két legjobbja dolgozott össze az eladott labdából indult támadásnál: Blaszczykowski előkészítése után Mierzejewski nagy löketét Bogdán csak kiütni tudta, a kipattanót pedig Brozek bepofozta.

Az első félidő egyetlen magyar helyzeténél Priskin akár a kapura is fejelhette volna a labdát Dzsudzsák beadása után, de inkább a középen érkező Gerát próbálta megjátszani, aki elveszett két lengyel védő között. A szünetben Egervári két helyen változtatott, lekapta a haloványan játszó Tőzsért és Sándort, és a helyükre beküldte Eleket és Hajnalt. A két csere talán még labdához sem ért, amikor már gratulálhattak Bogdánnak, aki nagy bravúrral, lábbal védett Mierzejewski ziccerénél.

Az 50. perctől elkezdett végre futballozni a magyar csapat, előbb Priskin lerántása miatt az észt bíró elfelejtett befújni egy büntetőt, majd Gera pörgetett veszélyesen, aztán Hajnal passza után Priskin csapott be két védőt, de a lövést nem helyezte eléggé, Fabianki simán védett. A magyar lehetőségek után a csereként beállt Lewandowski mindent eldönthetett volna, de előbb mellé fejelt, majd Bogdánt találta el ziccerben, a feljavuló magyar csapat pedig a 78. percben egy remek támadás végén egyenlített, Elek szépen indult meg, Priskin pedig szép gólt szerzett.

Forrás: MTI
Blaszczykowskit az sem zavarta, ha két magyar támadt rá

A telhetetlenebbek talán már a győzelemben reménykedtek, ehelyett a 86. percben egy számunkra peches góllal behúzták a meccset a lengyelek, Blaszczykowski három emberen verekedte át magát, beadása után pedig Lewandowski és Vanczák lábát is érintve gurult a kapunk felé a labda, amelyet a menteni igyekvő védő segített beljebb, talán ha nem nyúl érte, Bogdánnak lett volna esélye elérni.

A poznani stadionavatót így 2-1-re nyerték a lengyelek, ez azt jelenti, hogy 2011-ben a magyar válogatott tizenegy meccséből hét győzelmet aratott, háromszor kikapott és egy döntetlent ért el. A csapat ezeken a találkozókon huszonhárom gólt szerzett és tizenkettőt kapott, összesen tizenegy játékos talált a hálóba, Rudolf Gergely lett a legeredményesebb, ő öt gólt szerzett.

Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint két ellentétes félidőt láthattak a szurkolók. "Az elsőben keveset kezdeményeztünk, viszont a másodikban megfordíthattuk volna a mérkőzést, mert jobban játszottunk, de sajnos egy balszerencsés góllal végül kikaptunk".