Vágólapra másolva!
Az idegenbeli 3-0-s siker után hazai pályán 0-0-t játszott a horvát labdarúgó-válogatott Törökországgal, és kvalifikálta magát a jövő évi ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokságra. Csehország Montenegróban is nyerni tudott, Írország a tallinni 4-0-s diadal után otthon laza 1-1-et játszott Észtországgal. Portugália a boszniai 0-0 után hazai pályán gálaelőadást rendezett, és 6-2-re diadalmaskodott.

Eredmények, Európa-bajnoki pótselejtezők, visszavágók:
Horvátország - Törökország 0-0
Zágráb, Maksimir-stadion
Horvátország: Pletikosa - Vida, Simunic, Schildenfeld, Pranjic, Rakitic, Vukojevic (Eduardo, 88.), Modric, Srna, Mandzukic (Jelavic, 77.), Olic (Perisic, 62.)
Törökország: Sinan Bolat - Ömer Toprak, Egemen Korkmaz, Selcuk Inan, Ismail, Serkan Balci, Hamit Altintop, Caner Erkin (Gökhan Töre, 36.), Kazim Richards, Selcuk Sahin, Umut Bulut (Halil Altintop, 71.)
továbbjutott: Horvátország 3-0-lal.

A törökországi összecsapáson aratott 3-0-s horvát győzelem gyakorlatilag minden eldöntött a párharcban, ám ha a vendégek jobban koncentrálnak, akár már az 5. percben két gólt ledolgozhattak volna hátrányukból. A Maksimir-stadion teltháznyi közönsége pisszenni sem mert, amikor előbb Hamit Altintop beadását Selcuk Sahin centikkel fejelte a léc fölé, majd az 5. percben Ismail döngette meg a kapufát.

A nagy nyomás nem hozott eredményt, így a horvátok szépen átvették a kezdeményezést, a 35. percben Mandzukic révén elhibáztak egy nagy lehetőséget, de a félidőben maradta 0-0-s eredmény.

Az 52. percben ismét nagy török lehetőség maradt ki, Kazim teljesen egyedül állt Pletikosával szemben, de elrontotta a ziccert. A 64. percben Hamit Altintop lőtt a jobb kapufa mellé. A 76. percben Rakitic került helyzetbe, de Sinan Bolat kapus hatalmasat védett.

Gól nem született, Horvátország 3-0-s összesítéssel kvalifikálta magát a jövő évi Európa-bajnokság döntőjébe.

Montenegró - Csehország 0-1 (0-0)
Podgorica
v.: Rizzoli (olasz)
Montenegró: M. Bozovic - Pavicevic, Dzudovic, Savic, V. Bozovic (Djalovic, 79.), Beciraj (Delibasic, 57.), Zverotic, Drincic, Damjanovic (Vukcevic, 76.), Vucinic, Jovetic
Csehország: Cech - Gebreselassie, Hubník, Sivok, Kadlec - Rezek (Pospech, 60.), Jirácek, Rosicky, Plasil, Pilar (Kolar, 69.) - Pekhart (Baros, 84.)
gól: Jiracek (81.)
továbbjutott: Csehország, kettős győzelemmel, 3-0-lal.

Montenegró történelmi lehetőség előtt állt, de ehhez kétgólos hátrányt kellett volna ledolgoznia, és erre meg is voltak a helyzetei, de hol Cech védett nagyot, hol a kapufa segítette ki a kapust. A végén aztán Jiracek egy zseniális egyéni alakítás végén elintézte, hogy a csehek a visszavágót is megnyerjék.

Vucinicék mindent kihagytak, Jiracek szemtelen kötény után eldöntötte:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=pK7TVjCGtj4XLRSY


Írország - Észtország 1-1 (1-0)
Dublin, Aviva-stadion, 51 151 néző
v.: Kuipers (holland)
Írország: Given - O'Shea, St Ledger, Dunne, Ward - Hunt (McGeady, 59.), Whelan, Andrews, Duff (Fahey, 79.) - Doyle, Keane (Cox, 67,)
Észtország: Londak - Jaager, Rahn, Klavan, Kruglov (Puri, 18.) - Saag, Teniste - Vassiljev, Vunk, Lindpere (Kink, 54.), Voskoboinikov (Purje, 73.)
gól: Ward (31.), illetve Vassiljev (57.)
továbbjutott: Írország 5-1-es összesítéssel.

Az észteknek az otthon összeszedett négygólos hátrány miatt semmi esélyük nem volt, de azért becsülettel hajtottak, és a szép búcsút legalább elérték, igaz, ehhez kellett Given hibája is, aki bepotyázta Vassiljev lövését.

Az írek 1988 után jutottak ki újra Eb-re:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=4ikshUuHecDGnVHn


Portugália - Bosznia-Hercegovina 6-2 (2-1)
Lisszabon
v.: Stak (német)
Portugália: Rui Patrício - Joao Pereira, Pepe, Bruno Alves, Fábio Coentrao - Miguel Veloso, Joao Moutinho, Raúl Meireles (Rúben Micael, 62) - Cristiano Ronaldo, Hélder Postiga (Carlos Martins, 83.), Nani (Quaresma, 82.)
Bosznia: Begovic - Zahirovic, Spahic, Jahic, Papac - Rahimic (Maletic, 55.), Medunjanin - Pjanic (Besic, 64.), Misimovic, Lulic - Dzeko
gól: C. Ronaldo (8., 53.), Nani (24.), H. Postiga (72., 82.), Veloso (80.), illetve Misimovic (41., büntetőből), Spahic (65.)
piros lap: Lulic (54.)
továbbjutott: Portugália 6-2-vel.

A bosnyákok egy döntetlennel már továbbjutottak volna, de a portugálok gyorsan döntésre vitték a dolgot, előbb C. Ronaldo bombázott a jobb alsóba egy 30 méteres szabadrúgásból, majd Nani lőtt nagy gólt a léc alá. A bosnyákok egy tizenegyesgóllal visszajöttek a meccsbe, de Ronaldo egy lesgyanús megugrás után a kapust kicselezve visszaállította a kétgólos különbséget, ráadásul a reklamáló Lulic megkapta a második sárgáját. Az óriásit küzdő bosnyákok tíz emberrel még szépítettek, de aztán a portugál henger elgázolta őket.

Hősiesen küzdöttek a bosnyákok, de a portugálok megállíthatatlanul játszottak:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=wBOt7BKUNRiq6vi4

Az Eb mezőnye:
Lengyelország (rendező), Ukrajna (rendező), Németország, Olaszország, Spanyolország, Hollandia, Anglia, Görögország, Oroszország, Svédország, Dánia, Franciaország, Horvátország, Írország, Csehország, Portugália.

A sorsolást december 2-án 18 órától tartják Kijevben.