Társoldalunk:

Így lett Észak-Korea nem hivatalos focivilágbajnok - videó

2011.11.15. 17:13

Észak-Korea Japán legyőzésével története során először lett a labdarúgás nem hivatalos világbajnoka. A címet, amelyet a sportág első nemzetközi mérkőzésétől lehet örökölni, többnyire a legerősebb válogatottak birtokolják, ám előfordulhatnak meglepetések, mint ezúttal a FIFA-ranglistán 124. helyezett ázsiai csapat sikere.

A nem hivatalos vb hivatalos honlapja

Angliában a foci legjobb válogatottait a profi bokszhoz hasonló rendszerben is számon tartják: az első, nemzetek közötti találkozó nyertese egyben nem hivatalos világbajnok is lett, a címet pedig megkapja a bajnokot legyőző csapat.

Időnként a valódi és a nem hivatalos világbajnok csapat ugyanaz, mint legutóbb a 2010-es vb után, melynek döntőjében a spanyolok elverték a hosszú ideje nem hivatalos bajnok Hollandiát. Iniestáék azonban már tavaly szeptemberben elvesztették a címet az Argentína elleni, 4-1-re elbukott meccsen, Messiéket pedig Japán győzte le 1-0-ra Szaitamában.

Okazaki lecsap

Az ázsiai csapat hosszú uralkodásba kezdett, 15 meccsen át őrizte nem hivatalos világbajnoki címét, hatszor csak döntetlennel. Így érkezett el a keddi, phenjani vb-selejtező, melyen Észak-Korea Pak-Csol Nam fejesével felülmúlta Japánt. A mérkőzésen pályára lépett Te-Sze Dzsong, a Bochum légiósa is, aki a tavaly nyári focivébén érdemelte ki a Koreai Rooney becenevet.

Csol-Pak Nam fejes gólja 2:00-nál

A világranglistán csak 124. ázsiai együttes a története során először szerezte meg a címet, legközelebb pedig február 29-én, Tadzsikisztánban lép pályára.