Vágólapra másolva!
Egyre többen bírálják, sőt egyesek lemondásra szólítják fel Joseph Blattert azért a kijelentéséért, hogy a futballban nincs is rasszizmus.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) svájci elnöke először a Twitter-oldalán írt arról, hogy a rasszizmusnak és a diszkriminációnak nincs helye a futballban, ugyanakkor hozzátette: néha előfordul, hogy a pillanat hevében - ami nem mentség - a pályán helytelen megjegyzések hangzanak el, illetve cselekedetek történnek.

Blatter később két televíziós társaságnak is nyilatkozott, és elmondta: azoknak a játékosoknak, akiket mérkőzések alatt rasszista inzultus ér, el kellene fogadniuk, hogy ez a provokáció része, a meccs végi kézfogással pedig le kellene zárni az ügyet. A BBC szerint amikor egy tv-műsorban arról kérdezték Blattert, hogy van-e rasszizmus a modern labdarúgásban, azt válaszolta: "Visszautasítom a kérdést, mert a labdarúgásban nincs rasszizmus."

Gordon Taylor, az angol futballistákat tömörítő szervezet ügyvezető elnöke az eset után lemondásra szólította fel Blattert, mivel szerinte a FIFA elnöke átlépett egy határt. "Azok után, hogy milyen korrupció volt a FIFA berkein belül, ez az utolsó csepp a pohárban. Ha még idevesszük azt is, hogy Blatter mit javasolt a katari vb-re utazó homoszexuálisoknak, akkor egyértelmű: itt az ideje, hogy Michel Platini legyen az új elnök" - idézte a BBC Taylort.

Clive Efford, az ellenzéki brit Munkáspárt árnyékkormányának sportért felelős tagja is lemondatná Blattert. A politikus teljesen elfogadhatatlannak nevezte az elnök rasszizmusról alkotott nézeteit. "A brit futball fantasztikus fejlődésen ment keresztül a rasszizmus elleni harcban. Ezt a kiváló munkát semmissé teszi, ha a világ vezető futballtestületének az első embere ilyen kommentárokat tesz" - fogalmazott Efford.

A politikus kiemelte: az, aki vezetője egy kétszáz országot tömörítő szervezetnek, és amelyben eltérő kultúrák, színek, vallások jelennek meg, nem beszélhet így a rasszizmusról.

A brit sportminiszter Hugh Robertson is elítélte Blatter szavait, mondván: "Ha az országunkat vesszük alapul, teljesen helytelen az, amit Blatter mondott, és morálisan sem megvédhető."

Rio Ferdinand, a Manchester United és az angol válogatott színes bőrű hátvédje szintén megszólalt: "Hülyének érzem magam, mert azt hittem, hogy a futball vezető szerepet játszik a rasszizmus ellenes harcban" - írta internetes oldalán.