Vágólapra másolva!
A Genk nagyon nagy verést kapott a Bajnokok Ligája-csoportkör ötödik fordulójában: a spanyol bajnokságban harmadik Valencia hét gólt rúgott a Tőzsér Dániellel és Köteles Lászlóval felálló belga csapatnak. A játéknap rangadóján a Milan kétszer is egyenlített a Barcelona ellen, ám végül a BL-címvédő 3-2-re győzött a San Siróban, és ezzel csoportelső lett. Az Olimpiakoszban kezdő volt Megyeri Balázs, csapata meglepetésre idegenben 1-0-ra legyőzte a francia Olympique Marseille-t. Nyolcaddöntőbe jutott a Chelsea ellen fordító Leverkusen, a Dortmund ellen diadalmaskodó Arsenal, illetve a Zenittel ikszelő, ciprusi APOEL is.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló:
H csoport:
AC Milan (olasz) - FC Barcelona (spanyol) 2-3 (1-2)
Milánó, San Siro, 80 ezer néző
v.: Wolfgang Stark (német)
Milan:
Abbiati - Abate, Nesta (Bonera, 66.), Thiago Silva, Zambrotta - Aquilani, Van Bommel (Nocerino, 72.), Seedorf - Boateng, Ibrahimovic, Robinho.
Barcelona: Valdés - Puyol, Mascherano, Busquets, Abidal - Keita, Xavi, Thiago (Dos Santos, 91.) - Fabregas (Pedro, 80.), Messi, Villa (Alexis Sanchez, 68.).
gól: Ibrahimovic (21.), Boateng (54.), illetve Van Bommel (13., öngól), Messi (31.), Xavi (64.)

Rögtön egymásnak estek a csapatok, az első tíz percben ugyan nem esett gól és nagy helyzet sem volt, ám érezni lehetett, hogy nagy meccset fog játszani a két csapat.

Keita a 13. percben remek labdát kapott a balszélen, majd élesen középre lőtt, s ugyan Xavi is a labda közelében volt, a labda az exbayernes Van Bommel lábáról került a kapuba (0-1).

A Barca nagyon pörgött, Thiago pöccintését Fabregas kapásból lőtte kapura, de Abbiati bravúrral hárítani tudott.

A Barcában is megfordult - önéletrajzi könyve szerint a katalán klubnál a vezetőedző Pep Guardiolával rossz viszonyba került - Ibrahimovicon nagyon látszott a bizonyítási vágy, próbált trükközni, cselezni, és többnyire sikerrel is járt, jók voltak a passzai és beadásai. A 19. percben szinte kihagyhatatlan helyzetbe hozta Robinhót, aki három lépésről fölé lőtt - óriási helyzet volt.

Messi megmutatta, hogy ő is emberből van: négy méterről ugyanolyan nagy helyzetben hibázott, mint az imént Robinho - az argentin aranylabdás lövése legalább érintette a kapufát.

Van Bommel ügyetlen volt - 0-1


A 21. percben a balösszekötő helyén Seedorf szöktette okosan Ibrahimovicot, aki megbüntette korábbi csapatát: az ötös bal sarkáról ellőtte a labdát Valdés alatt (1-1).

Szép passz Seedorftól, ügyes gurítás Ibrahimovictól - 1-1


Aquilani durván megrúgta Fabregast, amiért sárgát kapott, majd az olasz újabb - Messi ellen elkövetett - szabálytalanságát követően tizenegyeshez jutott a BL-címvédő (a reklamáló Nesta besárgult).

Messi elsőre szabálytalanul végezte el a büntetőt, amiért sárgát kapott, másodjára azonban ballal nagyon bevarrta a kapu bal oldalába (1-2).

Messi elsőre szabálytalanul rúgta a büntetőt:


Villa öt méterről mattolhatta volna Abbiatit, az olasz kapus azonban - a bekapott két gól ellenére - nagy napot fogott ki, ezt a lövést is védte.

Van Bommelnek öngólja már volt, sárgája még nem, a 34. percben Xavi fellökéséért ez is összejött neki. Boateng 9 méterről, kapásból kapu fölé lőtt, nem sokkal később Puyol megrúgta a milanost, amiért sárgát kapott. Abidal nem kímélte Robinhót, újabb Barca-sárga.

Boateng a levegőben átvett labda után sarokkal szöktette magát, majd nagy gólt lőtt nyolc méterről a bal alsóba - szépségdíjas találat (2-2).

Három parádés Boateng-mozdulat is csak egy gólt ér - 2-2:


A második félidőben is kiegyenlített és izgalmas volt a meccs, a 64. percben a Barca tudott ismét előnyhöz jutni. Messi több hazai játékos között parádésan, lapos lövéssel szöktette Xavit, aki a tizenegyes pont közeléből lőtt a kapuba (2-3).

Xavi gólra váltotta a Messi-passzt - 2-3


A folytatásban már nem sokat mutattak fel a futball szépségeiből a csapatok, ellenben rengeteg volt az esés, a kemény közeli párharc, s bár Mascherano és Zambrotta is sárgát kapott, számos durva párharc megtorlatlan maradt.

A Barca végül 3-2-re megnyerte a meccset, és ezzel csoportelső lett, de a Milan sem szomorkodhat, hiszen második helyezettként továbbjutott.

BATE Boriszov (fehérorosz) - Viktoria Plzen (cseh) 0-1 (0-1)
BATE: Hutar - Jurevics, Filipenko, Simics, Bordacsev - Baha, Volodko, Renan Bressan, Pavlov (Gordejcsuk 69.) - Koncevoj (Rudik 75.), Szkavis (Kezsman 77.)
Plzen: M. Cech - Rajtoral, Bystron, Sevinsky, Limbersky - Petrzela (Fillo 83.), Jirácek, Kolár, Horváth - Pilar (Reznik 90.), Bakos (Duris 79.)
gól: Bakos (42.)

Bakos öt méterről bevágta:


A csoport állása:

1. (és már nyolcaddöntős) FC Barcelona 13 pont
2. (és már nyolcaddöntős) AC Milan 8
3. Viktoria Plzen 4
4. BATE Boriszov 2

E csoport:
Bayer Leverkusen (német) - Chelsea (angol) 2-1 (0-0)
v.: Kassai Viktor
Leverkusen: Leno - Schwaab (Schürrle 57.), Friedrich, Toprak, Kadlec (Derdiyok 71.) - L. Bender, Rolfes - G. Castro, Ballack, Sam - Kiessling (Ozcipka 82.).
Chelsea: Cech - Ivanovic, Luíz (Alex 69.), Terry, Bosingwa - Ramires, Meireles (Mikel 80.), Lampard - Mata (Malouda 66.), Sturridge, Drogba.
gól: Derdiyok (73.), Friedrich (91.), illetve Drogba (48.)

Drogba a földön fekve, ballal szép gólt lőtt - 0-1:


Nem tette jól Cech, hogy kifutott a kapujából - 1-1:


Friedrich-felhőfejes a 91. percben - 2-1:


A csoport állása:

1. (és már nyolcaddöntős) Bayer Leverkusen 9 pont
2. Valencia 8 (12-4)
3. Chelsea 8 (10-4)
4. Genk 2

Valencia (spanyol) - Genk (belga) 7-0 (4-0)
Valencia: Diego Alves - Miguel, Rami, Víctor Ruíz (Parejo 46.), Mathieu - Pablo Hernández, Topal, Costa, Feghouli (Piatti 57.) - Jonas, Soldado.
Genk: Köteles - Vanden Boree, Nadson, Hyland (Limbombe 61.), Pudil - Buffel, Camus, Tőzsér, De Bruyne - Barda, Vossen (Sarr 46.).
gól: Jonas (10.), Soldado (13., 36., 39.), P. Hernandez (68.), Aduriz (70.), Costa (81.)

A Genk valenciai rémálma a védőket megelőző Jonas fejesgóljával indult, Kötelesnek esélye sem volt hárítani. Soldado még a szünet előtt berámolt egy triplát, kétszer is kiugrásból volt eredményes, harmadszor pedig egy lépésről lőtt a hálóba. Köteles ezeknél sem volt hibáztatható, bár Soldado második találatánál némileg késve lépett ki a csatárra, de inkább a labdát nyomozó védelem hozta össze a gólokat. Fordulás után vált teljessé a belga összeomlás, Pablo a 16-os vonaláról csavart a bal alsó sarokba, Aduriz két védőt lerázva gurította el Köteles mellett a labdát, Tino Costa pedig a magyar bravúrja után közelről lőtte be a kipattanót.

Valencia - Köteles 7-0:


F csoport:
Olympique Marseille (francia) - Olimpiakosz (görög) 0-1 (0-0)
Marseille: Mandanda - N'Koulou, Diawara, Traoré, Cheyrou (Mbia 62.) - Diarra, Kaboré, Valbuena (González 72.), Andre Ayew - Jordan Ayew (Gignac 61.), Rémy.
Olimpiakosz: Megyeri - Toroszidisz, Maniatisz, Modeszto, Mellberg - Papadopulosz, Marcano, David Fuster (Yeste 55.), Holebasz (Fetfacidisz 75.) - Djebbour (Poturidisz 89.), Mirallasz.
gól: Fetfacidisz (82.)

Az Olimpiakoszban Megyeri Balázs kezdő volt, csapata egy hajrágóllal győzni tudott, és így még kiharcolhatja a 16 közé kerülést.

Így nyertek Megyeriék:


Arsenal (angol) - Borussia Dortmund (német) 2-1 (0-0)
Arsenal:
Szczesny - Mertesacker, Vermaelen, Koscielny (Djourou 83.), André Santos - Arteta, Ramsey, Song, Walcott (Diaby 85.) - Gervinho (Benajun 74.), Van Persie.
Dortmund: Weidenfeller - Hummels, Piszczek, Felipe Santana, Schmelzer - Kehl (Barrios 64.), Götze (Perisic 28.), Grosskreutz, Bender (Leitner 25.) - Lewandowski, Kagava.
gól: Van Persie (50., 86.), illetve Kagava (92.)

"Nagyon várjuk a meccset. Hétvégén ugyan legyőztük a Bayernt, de nem volt időnk ünnepelni. Éhesek vagyunk a sikerre, szuperteljesítményt akarunk nyújtani Londonban is" - mondta a meccs előtt Kevin Grosskreutz, a dortmundiak középpályása.

Ez nem jött össze a németeknek, ami annak fényében, hogy az Arsenal a legutóbbi 36 hazai BL-meccséből mindössze egyet vesztett el, nem is csoda. Az Ágyúsok a hétvégén ráadásul sorozatban nyolcadik meccsüket nyerték meg. A londoni csapat sikerével továbbjutott.

Fantasztikus Song-gólpassz, Van Persie-dupla, Kagava-szépítés (a meccs összes gólja)


A csoport állása:

1. (és már nyolcaddöntős) Arsenal 11 pont
2. Olympique Marseille 7
3. Olimpiakosz 6
4. Borussia Dortmund 4

G csoport:
Zenit (orosz) - APOEL Nicosia (ciprusi) 0-0
Zenit: Malafejev - Anjukov, Hubocan, Lombaerts, Criscito - Zirjanov (Bisztrov 55.), Gyenyiszov, Sirokov (Lazovic 87.), Fajzulin - Buharov, Danny
APOEL: Pardo - Szolomu, Oliveira, Jorge, Alexandru (Elia 45.) - Haralambidisz, Nuno, Morais, Tricskovszki (Adorno 89.), Pinto, Manduca - Aílton (Jahic 67.)

A Huszti Szabolcsot nélkülöző Zenit 0-0-t játszott a ciprusi APOEL Nicosiával, amely ezzel továbbjutott.

Zenit - APOEL 0-0


Sahtar Donyeck (ukrán) - FC Porto (portugál) 0-2 (0-0)
Sahtar: Ribka - Kucher, Rat, Rakickij, Hübschman - Fernandinho, Willian (Teixeira, 69.) - Kobin (Douglas, 87.), Luíz Adriano, Eduardo (Jadson, 59.) - Mkhitarjan.
Porto: Helton - Maicon, Otamendi, Rolando, Álvaro Pereira - Defour (Souza, 88.), Fernando, J. Moutinho - Hulk, Djalma (C. Rodríguez, 73.), J. Rodríguez (Varela, 81.).
gól: Hulk (79.), Rat (90., öngól)

Hulk találata után Rat látványos öngólt lőtt:


A csoport állása:

1. (és már nyolcaddöntős) APOEL Nicosia 9 pont
2. Zenit 8
3. FC Porto 7
4. Sahtar Donyeck 2